Dansk Fjernvarme

Kraftvarmeværker kan afhjælpe knaphed på el

Del

Der er udsigt til et stadigt stigende behov for el i både Danmark og vores nabolande, mens elforsyningen ikke kan følge med. Hvis forsyningssikkerheden skal være sikker, kræver det, at vi har kraftvarmeværker, som fortsat kan levere.

Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme
Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Foto: Jesper Voldgaard

Eksisterende danske kraftvarmeværker kan i fremtiden være sikkerhedsnettet under elforsyningen i Danmark, der er i risiko ikke at have nok produceret strøm til at dække elforbruget. 

Men der er en forventning om og tendens til, at de eksisterende kraftvarmeværker lukker af bl.a. økonomiske årsager, og i et tempo, som er hurtigere, end myndighederne planlægger efter.

Hvis Norge tilmed gør alvor af sine overvejelser om ikke at erstatte de eksisterende elkabler til Danmark, vil Danmark være endnu mere udfordret på effektknaphed i fremtiden. 

Hvis Norge ender med ikke at forny Skagerrak 1 og Skagerrak 2 inden for de kommende år – den såkaldt tekniske levetid udløber i 2026 - mister Danmark vigtig, regulerbar elforsyning fra vores nordiske naboer, som så skal hentes fra andre kilder – og det er her de eksisterende kraftvarmeværker på dansk jord kommer ind i billedet med deres mulighed for at bidrage med el, når der er brug for det. 

- Vi ved, at der højst sandsynligt kommer en effektknaphed i elsystemet – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Det peger flere analyser på, herunder statens eget selskab, Energinet, som har ansvaret for elforsyningssikkerheden i Danmark. Fjernvarmeselskaberne – medlemmer af Dansk Fjernvarme – råder over allerede eksisterende anlæg, som kan bidrage til at sikre et fortsat højt niveau af elforsyningssikkerhed på den mellemlange bane, siger Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme. 

De danske kraftvarmeværker vil minimum kunne levere elforsyning frem til 2030, men formentlig også frem til 2035.  

Årsagen til manglen på el skal bl.a. søges i en stigende risiko for et fald i den såkaldte regulerbare kapacitet kombineret med et markant øget elforbrug på grund af den tiltagende elektrificering af samfundet. Det fremgår blandt andet af den seneste redegørelse fra Energinet over forsyningssikkerheden.

Ikke behov for at bygge nye anlæg - eksisterende kan klare forsyningen
Henrik Rønne Thomsen vurderer umiddelbart, at de eksisterende termiske anlæg vil være konkurrencedygtige i forhold til etablering af nye anlæg. Sagt med lidt andre ord, så er det ikke nødvendigvis presserende med en udbygning med nye anlæg, der kan balancere effekten, hvis det viser sig, at der er mangel på el i systemet. 

- De eksisterende anlæg kræver ganske vist en række omkostninger for at klargøre dem til at levere effekt i situationer med effektknaphed. Derudover kan et muligt håndtag være, at man håndterer den stigende risiko for effektmangel med en kapacitetsmekanisme, som kan sikre de eksisterende anlæg, lyder det fra Henrik Rønne Thomsen. 

Dansk Fjernvarme er i øjeblikket i færd med at udarbejde en analyse, som skal belyse de eksisterende anlægs konkurrencedygtighed og behovet for en markedskonform kapacitetsmekanisme.

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 76 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye