ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden: Ny aftale om Familieretshuset indeholder flere gode elementer

Del

I dag præsenteres en ny aftale, der skal styrke barnets ret til begge forældre og mindske samarbejdschikane i forældreansvarssager. Aftalepartierne ønsker blandt andet at: 

1) Øge brugen af sagkyndige erklæringer om forældrenes forudsætninger for at tage vare på barnet, herunder også forældrenes evne til at samarbejde med den anden forælder.  

2) Sikre, at der udarbejdes en faglig guideline til Familieretshusets håndtering af sager om samarbejdschikane, for at højne fagligheden og for hurtigere at kunne afdække forældrenes modstand mod samarbejde. 

3) Afdække, om der som supplement kan udvikles en mindre omfattende undersøgelsesform end den børnesagkyndige undersøgelse, der anvendes i dag. 

Aftalens initiativer om samarbejdschikane bør bredes ud til langt flere områder

Forsker fra ROCKWOOL Fonden, Mette Bisgaard, vurderer at aftalen indeholder flere gode elementer, men at aftalens initiativer med fordel kunne bredes ud: 

”Aftalen indeholder en række vigtige initiativer, fx sikrer aftalen mere vejledning om processen til forældrene ved ansøgningstidspunktet. Aftalepartierne vil også mindske samarbejdschikane ved at komme til bunds i sagerne, bl.a. gennem brug af de såkaldte ’sagkyndige erklæringer’ og en ny undersøgelsesform, der er mindre omfattende end de børnesagkyndige undersøgelser, vi kender fra i dag. Det er et skridt i den rigtige retning, men det ville være godt at brede ud til andre typer af sager,” udtaler forsker i ROCKWOOL Fondens Interventionsenhed Mette Bisgaard og tilføjer: 

”Der er generelt et stort behov for at sagerne i Familieretshuset bliver undersøgt grundigt. Og det gælder ikke kun i sager om samarbejdschikane. For en grundig sagsbehandling styrker forældrenes retssikkerhed og øger deres følelse af at forløbet i Familieretshuset foregår retfærdigt. Fra forskningen ved vi, at borgerne i højere grad accepterer indholdet af myndighedsbeslutninger, hvis de har oplevet en retfærdig proces. Og accepten er en forudsætning for, at forældrene implementerer de forandringer, der vurderes at være til barnets bedste,” udtaler forsker i ROCKWOOL Fondens Interventionsenhed Mette Bisgaard.

Forsker Mette Bisgaard kan kontaktes på +45 40 40 77 82 for uddybende kommentarer.

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Nogle lærere giver bestemte elevgrupper lavere karakterer8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når man sammenligner årskarakterer for drenge og piger, der får samme karakter ved eksamen, så ligger drengenes årskarakterer i gennemsnit lavere, viser en ny analyse af mere end 400.000 danske elevers afgangsresultater. Også ikke-vestlige elever og elever med kortuddannede forældre ser ud til at blive bedømt for lavt, når lærerne giver årskarakterer. Det kan tyde på, at lærerne tager mere end elevens faglige niveau med, når de giver karakterer – fx elevens adfærd i klassen.

Belastninger i barndommen skaber stort brug af sundheds- og sociale ydelser27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mange børn, der vokser op med alvorlige belastninger eller traumer, får i voksenlivet et stort brug af sundhedssystemet, de bliver oftere dømt for kriminalitet, og de bruger sociale ydelser mellem dobbelt og otte gange så ofte, som personer, der vokser op uden væsentlige belastninger. Det viser ny forskning, der har fulgt en halv million danskeres livsbane frem til 40-års alderen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye