Plastic Change

EU-forbud mod eksport af plastikaffald er et vigtigt skridt i den rigtige retning

Del

EU er enige om at forbyde eksporten af plastikaffald til en række lande, og kan dermed sætte en stopper for en årelang forurenende praksis. Det er en sejr, selvom lovgivningen kunne have tacklet problemet mere effektivt, mener Plastic Change.

Under trilogforhandlinger er parterne i EU blevet enige om at plastikaffaldseksport skal forbydes.
Under trilogforhandlinger er parterne i EU blevet enige om at plastikaffaldseksport skal forbydes.

Plastikaffald fra EU-landene skal ikke længere eksporteres til ikke-OECD-lande som Malaysia og Indonesien. 

Det blev besluttet torsdag og fredag under det sidste og afgørende forhandlingsmøde om en ny affaldstransportforordning i EU, som Plastic Change og organisationens internationale allierede har fulgt.

- Vi kender endnu ikke alle detaljer om beslutningen, men det er en kæmpe sejr, at Europa i højere grad tager ansvar for sit eget affald. Det er med til at forhindre, at det ender som forurening uden for unionen, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.

Udover forbuddet er der lagt op til strammere regler for at eksportere plastikaffald til OECD-lande. Og det bliver mere restriktivt at sende affald til bortskaffelse i andre EU-lande.

Store konsekvenser ved affaldseksport

Plastic Change har advokeret for et totalforbud, fordi eksporten af plastikaffald fra Europa har store konsekvenser for miljøet og lokalbefolkningerne i de lande, hvor det ender. 

I 2022 alene eksporterede unionen over en million ton plastikaffald. Ofte ender affaldet på lossepladser, hvorfra kemikalier siver ud i natur og vandmiljø, eller det brændes af og udvikler sundhedsskadelig røg. 

- Konsekvenserne rammer især mennesker og samfund i det globale syd, som i forvejen er udsatte, siger Anne Aittomaki.

At der ikke er tale om et totalforbud af eksport af plastikaffald, ærgrer derfor Plastic Change.

EU bør håndtere sit eget affald

Tyrkiet er en af de største aftagere af EU´s affald og modtog i 2022 cirka en tredjedel af plastikaffaldet. Fordi landet er en del af OECD, vil forbuddet ikke gælde her.

- Loven har ikke den tilstrækkelige effekt, hvis EU-landene kan blive ved med at finde smuthuller og nye lande at sende affaldet til. Vi ønskede et totalforbud, som kunne tvinge Europa til selv at håndtere affaldet, nedbringe sine affaldsmængder og omstille til en genbrugsøkonomi, hvor der ikke laves affald ved engangsbrug, siger Anne Aittomaki.

Forordningen er blevet diskuteret under trilogforhandlinger mellem Europa-Parlamentet, Kommissionen og Ministerrådet de seneste måneder. Forslaget om at stramme reglerne for affaldseksport blev stillet i 2021, og det nye forbud skal nu formelt stemmes igennem i EU.

- Et forbud mod eksport af plastikaffald er et stort skridt i den rigtige retning. Vi vil fortsat arbejde for, at EU håndterer affaldet forsvarligt og overholder de stramninger, der lægges op til. Både i og uden for unionen, siger Anne Aittomaki.

Bestemmelserne vil formentlig træde i kraft inden for de næste tre år.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye