Nyt videncenter om seniorer på arbejdsmarkedet
Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet er nu oprettet. Formålet med centeret er, gennem opbygning og formidling af viden, at bidrage til at gøre det muligt og attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet.
Det nye Videnscenter skal indsamle viden og forskningsresultater om seniorers arbejdsliv og hermed skubbe på en kulturændring, så flere arbejdspladser ønsker at fastholde og ansatte seniorer.
Analyser indikerer, at seniorer oplever at blive frasorteret på grund af deres alder, og vi ved fra undersøgelser, at det er sværere for seniorer at få et job igen, hvis de først bliver ledige. I Sverige arbejder 77 procent af de 55-64-årige, mens det tilsvarende tal i Danmark kun er 71 procent. Det kan vi gøre bedre og videnscenteret er et vigtigt bidrag hertil.
Videnscenteret er vedtaget af et flertal af Folketinget bestående af regeringen, SF, LA, RV og DF.
Videnscenteret oprettes som en selvstændig enhed under VIVE, der har ansvaret for kvalitetssikring af centerets forskningsresultater og driften af centeret. En styregruppe bestående af FH, DA, Ældre Sagen og Faglige Seniorer har ansvaret for den strategiske retning for centeret og for at udarbejde et arbejdsprogram.
Derudover vil der blive nedsat et advisory board bestående af en bred vifte af organisationer, der hver på sin måde har interesse og viden om seniorers arbejdsliv, og som kan bidrage med deres perspektiver og erfaringer. Advisory board udpeges, når centeret går i gang med arbejdet.
Der er afsat 2 mio. kr. til centeret i 2023, 10 mio. kr. i 2024 og 15 mio. kr. i årene 2025 og 2026.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen:
- Seniorer er med deres erfaring og viden en stor ressource for vores arbejdsmarked. Men mange seniorer føler sig desværre diskrimineret på grund af deres alder. Derfor har vi brug for en kulturændring, hvor både virksomheder og medarbejdere får øjnene op for seniorernes ressourcer. Det ser jeg frem til, at vores nye Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet vil bidrage med.
Ældreminister Mette Kierkgaard:
Arbejdsmarkedet skal være mere aldersvenligt. Mange år på bagen betyder mange års erfaring. Ældre er vidt forskellige, og derfor kan de også bidrage med vidt forskellige ting på vores arbejdsmarked. Det skal arbejdspladserne huske – både når de ansætter – men også, når de skal holde på de medarbejdere, de allerede har. Det gode arbejdsliv, hvor seniorer trives, og hvor erfaring bliver værdsat, er en af vejene ind i et godt og aktivt ældreliv. Derfor er oprettelsen af videnscenteret et vigtigt skridt i retningen mod at forstå og imødekomme de evner og behov, mange seniorer på arbejdsmarkedet har.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
I dag udbetales forhøjet ældrecheck til 300.000 pensionister med de laveste indtægter31.1.2025 07:02:17 CET | Pressemeddelelse
I dag modtager cirka 300.000 pensionister med de laveste indtægter den årlige ældrecheck fra Udbetaling Danmark. Et bredt flertal i Folketinget vedtog i november at forhøje checken med op til 5.800 kr., så den i 2025 kommer til at være på op til 25.700 kr.
Regeringen, virksomheder og civilsamfund underskriver Ungeløftet – et partnerskab for at løfte unge ind i fællesskabet28.1.2025 13:52:00 CET | Pressemeddelelse
Flere unge skal have en plads i fællesskabet, og arbejdsmarkedet skal rumme unge, der har det svært. Sådan lyder det i erklæringen om Ungeløftet, som regeringen sammen med virksomheder, organisationer, foreninger, arbejdsmarkedets parter og KL i dag har underskrevet ved et topmøde på Marienborg.
Regeringen holder topmøde på Marienborg om unge uden uddannelse og arbejde den 28. januar28.1.2025 07:00:45 CET | Pressemeddelelse
43.000 unge er hverken i uddannelse eller arbejde. Nu går regeringen sammen med virksomheder, kommuner og civilsamfund om Ungeløftet – et nationalt partnerskab, der skal få flere unge i arbejde. Ungeløftet bliver skudt i gang med et topmøde på Marienborg, hvor unge fra hele landet mødes med flere ministre og det nye partnerskab.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for november 202421.1.2025 08:09:07 CET | Pressemeddelelse
I november 2024 var der 3.035.400 lønmodtagere i job. Det er 2.700 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden november 2023 er der dermed samlet set kommet 29.600 nye beskæftigede til.
Uændret ledighed i december 202420.1.2025 09:24:28 CET | Pressemeddelelse
Der er 88.400 fuldtidsledige i december 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed næsten uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 100 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er dermed fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Vi sluttede 2024 af med stabil og meget lav ledighed. Det er virkelig positivt, men samtidig noget der forpligter politisk. Det er nu, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at få de borgere, der af den ene eller anden grund er ledige, med ind på arbejdsmarkedet. Det gør vi i det nye år med blandt andet arbejdspligten og Ungeløftet, hvor vi tager greb om nogle af de grupper, der har allersværest ved at få foden inden for". "Det er dog samtidig vigtigt at pointere, at det ikke er alle dele af landet, der oplever den stabile ledighed, som har kendetegnet 2024. Vi ser desværre områder - særligt uden for de største byer, hvor ledigheden går den forkerte vej. Det
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum