Synergi

SYNERGI: Godt regeringsudspil til ny digitaliseringsstrategi baner vejen for flere grønne energibesparelser

Del

Regeringen har netop lanceret sit bud på en ny digitaliseringsstrategi, der bl.a. skal gøre det muligt at udnytte de grønne potentialer i forsyningsdata bedre. Det er et skridt i den rigtige retning og vil åbne for flere energibesparelser i bl.a. bygninger, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre.

Regeringen vil afsætte 800 mio. kr. til en ny digitaliseringsstrategi. Af dem øremærkes ca. 60 mio. kr. til at forbedre mulighederne for at udnytte data i og omkring forsyningssektoren – det gælder fx mhp. at sikre et lavere og mere effektivt energiforbrug. Pengene skal bl.a. gå til et nyt partnerskab, der skal rådgive regeringen og relevante ministerier.

Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI, tager godt imod regeringens udspil. Hun håber, at strategien og partnerskabet vil bidrage til at sætte data fri, så den kan udnyttes i kampen mod energispild.

”Data og viden er helt afgørende for at skabe den bedste, billigste og hurtigste grønne omstilling. Med sit bud på en digitaliseringsstrategi lægger regeringen op til at rydde barrierer ad vejen og bringe data og viden mere i spil til gavn for den grønne omstilling. Det er meget positivt. Det er især vigtigt, at regeringen prioriterer at åbne adgangen til forbrugernes egne energidata og sikrer, at adgangen ikke bliver for dyr og dermed blokerer for den grønne omstilling. Brugerne skal kunne effektivisere, sænke og planlægge energiforbruget, til når det er billigst og grønnest. Potentialerne i forsyningsdata skal udnyttes, så drømmen om klimaneutralitet kan gøres til virkelighed,” siger Katrine Bjerre.

Regeringens digitaliseringsstrategi har været længe ventet. SYNERGI præsenterede i 2021 en analyse, der viste, at data, digitalisering og intelligent styring kan reducere hele 10 pct. af Danmarks energiforbrug i bygninger. Danske virksomheder har allerede energibesparende teknologier klar til digital affyring, hvis vi giver dem mulighed for at forløse de enorme potentialer.

”Et effektivt energiforbrug er kun muligt, hvis vi i langt højere grad frigiver data og samtidig sørger for et større fokus på digitalisering. Med vores teknologi kan vi hurtigt identificere potentialerne for energibesparelser i bygninger – hvis vi har den nødvendige adgang til data. Det har vi desværre ikke i tilstrækkelig grad i dag. Det kræver store ressourcer og unødvendigt lang tid at få adgang til data og sat projekter i gang. Det er skidt for både klimaet og økonomien, når vi bruger energi, der kunne være sparet. Vi håber derfor i EnergiData, at den nye digitaliseringsstrategi vil accelerere den digitale udvikling ved at sætte forsyningsdata fri, så vi kan mindske energispildet i Danmark,” siger Morten Dahl, direktør i EnergiData.

Regeringens forslag til en ny digitaliseringsstrategi skal nu forhandles med de øvrige partier på Christiansborg. Det er uvist, hvornår den endelig strategi ventes at være klar.

Regeringens udspil kan findes her.

Læs mere om EnergiData her.

Kontakter

Om Synergi

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

13 organisationer og fagforeninger i opråb: Giv os grønne og sunde velfærdsbygninger11.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

En bred koalition af organisationer og fagforeninger savner et større politisk fokus på gamle og utidssvarende skoler, plejehjem og andre offentlige velfærdsbygninger. Renoveringsefterslæbet koster både på klimakontoen, energiregningen og danskernes sundhed. Det er ikke godt nok, mener koalitionen, der derfor lancerer syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift. Et grønt anlægsloft er et af initiativerne.

EU-Parlamentet godkender nye grønne krav, der endegyldigt kan lukke Putins gashaner12.3.2024 13:39:29 CET | Pressemeddelelse

Et nyt bygningsdirektiv er netop stemt igennem EU-Parlamentet. Dermed er vejen banet for en markant grønnere, mere energieffektiv europæisk bygningsmasse. Potentialerne i direktivet er så store, at det helt kan fjerne EU’s behov for gas fra Putins Rusland og spare milliarder på europæernes energiregning, viser en ny analyse. Perspektiverne er enorme, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen og Europa-Parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen.

SYNERGI er enig med Klimarådet: Stort efterslæb i Danmarks EU-forpligtelser29.2.2024 11:05:35 CET | Pressemeddelelse

Danmark har endnu ikke redegjort for op mod en tredjedel af de energibesparelser, som EU kræver, viser Klimarådets statusrapport, der offentliggøres i dag. ”Vi har en meget stor og vigtig opgave foran os,” mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre. Hun peger på behovet for, at regeringen snart leverer en køreplan for energieffektivitet – gerne i form af en ambitiøs strategi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye