36 mio. kr. skal løfte Nakskov yderligere og tiltrække nye investeringer
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har støttet fire projekter på tværs af landet, som via ny infrastruktur skal tiltrække private investeringer. Det ene er i Nakskov, og det kommer til at forstærke den positive udvikling for byens borgere og det lokale turismeerhverv.

Nakskov 2030 er kommet gennem nåleøjet med et projekt, der indeholder to elementer.
Det ene består i at transformere de kulturhistoriske færgelejer i Nakskov Havn til vandaktiviteter og ophold, samt til knudepunkt for vandforbindelse til Nakskov Fjord.
Det andet går ud på at opgradere forbindelsen mellem middelalderbyen, havnen og Hestehovedet med blandt andet cykelsti og en oplevelsesrute.
Tilsammen skaber disse elementer grundlag for, at der kan udarbejdes nye kommercielle aktiviteter så som ny overnatningskapacitet, restaurant, museum og detailhandel. Der er givet tilsagn om 26,6 mio. kr. i støtte fra regionalfonden til et samlet budget på knap 36 mio. kr.
Leder af Nakskov 2030 Henrik Madsen siger:
”Det er en fantastisk nyhed. Støtten fra regionalfonden gør det muligt at sætte yderligere skub i turismen og dermed generere øget økonomisk aktivitet og investeringer i Nakskov. I Nakskov 2030 arbejder vi med tre nedslagspunkter, og når vi får bundet dem bedre sammen, skaber vi bedre oplevelser for turister, og det vil gøre det mere attraktivt for kommercielle aktører at etablere sig eller udvide deres tilbud.”
Færgelejerne er et vigtigt punkt i Nakskov Havn og danner den nordlige afslutning af havnens sammenhængende aktivitetsflade, der spænder fra Skulpturpladsen mod syd over Honnørkaj til Færgelejerne mod nord. Tanken i projektet er at skabe en flydende overgang mellem land og vand, der forener rekreativt ophold og aktivitet. Der tilbydes bademulighed med udspring og inventar, og træplantning og belægning er tænkt i samme skala og stil som på det planlagte projekt på Honnørkaj.
Henrik Madsen siger videre:
”Transformering af de kulturhistoriske færgelejer i Nakskov Havn handler både om at formidle stedets historie og om at skabe noget nyt og attraktivt for byens borgere og for turister udefra. Der skal være en tæt sammenhæng mellem udviklingen af Havnebygningen, Honnørkaj og området ved færgelejerne, så området kan skabe grobund for mange forskellige aktiviteter året rundt.”
Projektets anden del er udvikling af forbindelsen mellem by, havn og Hestehovedet. Forbindelsen skal sikre de bløde trafikanter (cyklende og gående) en sikker og oplevelsesrig forbindelse mellem Hestehovedet og Nakskov Havn. Der skal langs den opgraderede forbindelse etableres formidling af naturen, kulturen og historien gennem nudgingpunkter, der vækker nysgerrigheden hos alle aldre.
Henrik Madsen siger:
”Lige nu er forbindelsen mellem havnen og Hestehovedet lidt en barriere for gæster udefra. Vi skal gøre det nemt at finde vej, og samtidig vil vi gerne gøre turen derud til en attraktion i sig selv. Nogle af de bedste steder at se byen fra er faktisk her på strækningen, og den mulighed skal vi selvfølgelig udnytte. For turister skal det være nemt at opleve både middelalderbyen, havnen og Hestehovedet som en del af et samlet hele, for når der er flere oplevelser på ét sted, tiltrækker det også flere gæster.”
Projektet har nydt stor opbakning blandt interessenter i lokalområdet. Henrik Madsen siger i den forbindelse:
”Jeg vil gerne takke alle, som har støttet op om projektet indtil videre, og jeg ser frem til at fortsætte dialogen, når vi skal i gang med at realisere projektet.”
Om initiativet Nakskov 2030
Initiativet Nakskov 2030 er et partnerskab mellem den filantropiske forening Realdania, A.P. Møller Fonden og Lolland Kommune om at udvikle Nakskov. Et ambitiøst udviklingsprojekt der vil sende den gamle købstad og levende industriby godt ind i fremtiden.
Partnerne har til sammen afsat 150 millioner kroner til initiativet.
Visionen er at styrke Nakskov som en by med et attraktivt natur-, fritids-og byliv, som stadig flere vælger at besøge og flytte til. Med udgangspunkt i en fysisk udvikling af byen, skal Nakskov 2030 samle, engagere og understøtte en fælles udvikling af Nakskov –til glæde for borgere, besøgende, erhvervsdrivende og hele Lolland.
Nakskov har unikke fordele og aktiver, der kan bruges som løftestang for ny udvikling. For eksempel en enestående fjordnatur, en historisk bymidte og en rå og levende erhvervshavn.
Nakskov 2030 centrerer udviklingen tre steder: I bymidten, på havnen og omkring Hestehovedet og fjorden. Her skal en række konkrete projekter tilsammen skabe bedre byrum og nye oplevelser med udgangspunkt i områdets særlige kvaliteter: Den historiske bymidte, den rå industrihavn og den trygge og rolige Nakskov Fjord.
Nøgleord
Kontakter
Henrik MadsenLeder, Nakskov 2030
Tlf:24 82 90 88Billeder
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Implementering af færgestrategien8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lolland Kommunes færgedrift er på et højere niveau, end hvad andre kommuner tilbyder lignende øer. Også selvom antallet af afgange er reduceret til et niveau, der matcher tiden før corona. Samtidig investeres store millionbeløb i at sikre en stabil, bæredygtig og fremtidssikret drift, blandt andet med køb af mindst én ny elfærge.
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
Høj kvalitet i kommunens dagtilbud: Børne- og Skoleudvalget sikrer bedre rammebetingelser5.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny tildelingsmodel, ny støttestruktur, ekstra midler og gæstehuse til de mindste. Det er nogle af de tiltag, der skal være med til at skabe en høj faglig kvalitet i kommunens dagtilbud i de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum