Gladsaxe udvikler ny kost til borgere med synkebesvær
Plejeboligerne i Gladsaxe Kommune arbejder for, at beboere med synkebesvær får de bedst mulige spiseoplevelser.
Flere af de borgere, som bor i plejeboliger, lider af dysfagi – også kendt som tygge- og synkebesvær. Det betyder, at de har brug for kost med en blødere og mere cremet konsistens end normalt, hvis måltidet skal nå sikkert fra munden og ned i maven. Tilberedningen af dysfagi-kost sker dog ofte på bekostning af, hvordan maden ellers ville have set ud. Typisk ender maden som en slags mos eller geléagtige firkanter, der ikke ligner den mad, som de andre beboere får serveret. Men det er Gladsaxe Kommunes plejeboliger i fuld gang med at lave om på.
Et af de steder, hvor man er nået meget langt, er Møllegården Plejeboliger på Bagsværd Møllevej. Her bliver smørrebrød nu serveret som smørrebrød, uanset om det er til beboere med synkebesvær eller ej. Og forskellen bliver sværere og sværere at få øje på.
Spiseoplevelsen starter med øjnene
Tidligere blev dysfagi-kost købt som færdigretter, eller også foregik det ved at blende måltidets forskellige dele og lægge dem i forme. Men selvom smagen var intakt, var madens firkantede udseende ikke noget, der ligefrem trak madglæden op. Derfor tog medarbejderne på Møllegården sagen i egen hånd.
- Spiseoplevelsen starter med øjnene, der ser. Derfor har vi – bogstavelig talt – valgt at tænke ud af boksen, når vi anretter maden for de beboere, som døjer med synkebesvær. Det handler i høj grad om, hvordan vi bruger farver og former til at skabe genkendelighed. Målet er at stimulere synssanserne på samme måde, som man skaber balance mellem surt og sødt i smagen, fortæller Lise Wix Andreasen, der er leder af Møllegården Plejeboliger.
Medarbejderne i køkkenet arbejder ud fra allerede eksisterende opskrifter og teknikker, men arbejder hele tiden for at forfine og videreudvikle maden.
Højtbelagt smørrebrød
Møllegårdens højtbelagte smørrebrød er et godt eksempel på, hvordan dysfagi-kosten har fået en overhaling. Her er flere beboere, der førhen ikke spiste så meget, nu gået fra to til fire eller fem stykker smørrebrød pr. måltid.
- Beboerne skal have det allerbedste, vi kan tilbyde dem. Derfor har vi eksperimenteret og fundet frem til nye teknikker, som gør det muligt at få den helt rigtige konsistens og visuelle udtryk – uden at gå på kompromis med smagsoplevelsen. Rugbrødet bliver f.eks. blendet og sat sammen til sin oprindelige form igen, og det samme gælder pålægget. Uanset om det er æg og rejer eller leverpostej med syltede rødbeder, fortæller Jane Aude, der er serviceleder på Møllegården, og fortsætter:
- Når vi laver maden selv i stedet for at købe det udefra, har vi mulighed for at kæle for detaljerne på en helt anden måde, også hvad angår anretningen. Vi har bl.a. købt nyt service, så det er flotte, dekorative tallerkener, som maden bliver serveret på. Det handler om at gøre måltidet så indbydende som muligt: Smag, udseende og servering er hovedingredienserne i den gode spiseoplevelse. Og jeg er overbevist om, at det alt sammen har medvirket til, at vi nu oplever en stigende madglæde.
Udover smørrebrød har Møllegården også fokus på at udvikle særlig dysfagi-kost i forbindelse med højtider. Frem mod jul eksperimenterer ernæringsassistenterne derfor med risalamande, halve æbler med gele, rødkål – og selvfølgelig at sikre smagen af stegt and med æbler og svesker.
Kontakter
Ulla BadenKommunikationschef
Tlf:22765622ulla.baden@gladsaxe.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Solid og bæredygtig økonomi med fuld gang i byggeprojekter i Gladsaxe20.6.2024 12:49:20 CEST | Pressemeddelelse
Der har igen i 2023 været ekstra udgifter til børn og voksne med støttekrævende behov samt højere anlægsudgifter til byggeprojekter end budgetteret. Alligevel er økonomien fortsat solid og bæredygtig. Det fremgår af årsrapporten for Gladsaxe Kommune 2023.
Naturheste og okser i Høje Gladsaxe Park får mere plads6.6.2024 09:10:37 CEST | Pressemeddelelse
Naturhestene og okserne i folden i Høje Gladsaxe Park har fået fem hektar ekstra at boltre sig på. Udvidelsen af folden blev markeret ved en rundtur tirsdag aften den 4. juni 2024.
To millioner kroner til helt unikt idrætsanlæg i Gladsaxe fra Lokale og Anlægsfonden24.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lokale og Anlægsfonden har netop bevilliget to millioner kroner til et helt unikt idrætsanlæg til både cricket, mountainbikeryttere og løbere. Anlægget er placeret under Hillerødmotorvejen i Gladsaxe.
GoMonkey vinder udbud om den gamle skøjtehal23.5.2024 12:32:21 CEST | Pressemeddelelse
Med forslaget Monkey House vinder GoMonkey i samarbejde med lokale aktører klart udbud om, hvilke aktiviteter der i de kommende år indtager den gamle skøjtehal i Gladsaxe.
Vinderforslag fundet til markant grøn letbaneforplads ved Gladsaxe Rådhus6.5.2024 09:37:19 CEST | Pressemeddelelse
Det blev et team bestående af Arkitema og Cowi, der løb med sejren i Gladsaxe Kommunes arkitektkonkurrence om at tegne et nyt kendemærke ved den tidligere rundkørsel i Buddinge, hvor der fra 2025 skal være forplads til letbanestation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum