Hedensted Kommune

Stor millioninvestering skal forløse potentialet i en af Danmarks mest populære turistbyer

Del

En ambitiøs udviklingsplan for Juelsminde by og havn, der hvert år tiltrækker mange tusinde sejlere og turister, kan nu realiseres. Det står klart efter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har bevilget 30 mio. kr. til planen, der omfatter sammenbinding mellem by og havn, havnetorv og strandpark ved Storstranden. Tiltagene skal gøre Juelsminde mere attraktiv for turister, tilflyttere og eksisterende borgere og bane vejen for flere private investeringer.

Foto af Juelsminde fra oven.
Havneområdet i Juelsminde kan se frem til en række større investeringer i de kommende år. Blandt andet et nyt havnetorv og bedre sammenhæng mellem havn og by. Foto: Hedensted Kommune

Juelsminde skal tiltrække flere turister. Og samtidig skal Juelsminde være en mere attraktiv by at drive virksomhed og bosætte sig i. Det er de overordnede formål med byens storstilede udviklingsplan, som nu kan realiseres, efter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet at investere 30. mio. kr. i at styrke turismen i Juelsminde.  

Beslutningen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vækker stor begejstring hos Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune, der er klar til at medfinansiere planens projekter med i alt 18. mio. kr.:

- Juelsminde er allerede i dag en af Danmarks mest populære destinationer for blandt andet sejlere, og området tiltrækker også mange tusinde turister og sommerhusgæster hvert år. Men byen har stadigt et betydeligt, uforløst potentiale, som vi nu kan tage et stort skridt mod at få realiseret ved at investere i havneområdet og Storstranden. Det kan forlænge sæsonen og dermed bidrage til en positiv, langsigtet udvikling i Juelsminde. Derfor vil jeg gerne sige tusind tak til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse for at se de unikke muligheder og til de mange lokale aktører, som har samarbejdet om at tiltrække investeringen.

Arkitektkonkurrence skyder plan i gang

Netop de lokale ønsker og Juelsmindes særlige maritime miljø er afsættet for udviklingsplanen, der igangsættes med en arkitektkonkurrence, som skal sikre, at udviklingsplanens mange delelementer supplerer hinanden, så der opnås en samlet og sammenhængende udvikling af Juelsminde.

Det forklarer Kasper Glyngø, der sidder i bestyrelsens for Juelsminde Havn & Marina.

- For et halvt år siden lagde vi sidste hånd på Juelsmindes udviklingsplan, og allerede nu kan vi komme i gang med at føre den ud i livet. Det er en enestående mulighed for byen, fordi vi nu rent faktisk har midlerne til at gå i gang. Første skridt bliver at finde ud af, hvordan havnetorvet skal udformes. Her tager vi afsæt i de mange gode lokale input samtidig med, at vi får ekspertbistand til at sikre den helt rigtige sammenhæng og udvikling mellem bykernen, havnemiljøet og Storstranden.

Grobund for investeringer
Udover de konkrete investeringer i et nyt havnetorv og rekreative faciliteter skal projektet være med til at fremme private investeringer i havneområdet. Her er det planen, at der skal gives mulighed for at bygge i nye byggefelter. Der lægges op til, at der bliver mulighed for at etablere eksempelvis ferieboliger, restauranter eller detailhandel, som kan styrke oplevelsesmulighederne omkring et nyt havnetorv.

Det er Juelminde Havn & Marina, der ejer arealerne på havnen. Her ser formand Jonas Nonbo frem til at komme i gang:

- Det maritime miljø på havnen er en meget vigtig del af Juelsmindes identitet og charme. Det skal vi fastholde og udvikle i de kommende år i et tæt samarbejde med både eksisterende erhvervsdrivende og nye investorer. Vi glæder os over, at vi på den måde kan bidrage til et samlet løft til havneområdet og byen - samtidig med, at vi får frigjort midler, som gør at vi kan investere i at gøre havnemiljøet endnu mere attraktivt.    

I det lokale erhvervsliv bliver investeringen også modtaget med udpræget glæde:

- Der er ingen tvivl om, at den nye udviklingsplan, og de investeringer der nu følger med, kommer til at give et kæmpe rygstød til udviklingen i Juelsminde. Lige nu er der stor interesse for at bygge boliger, og når vi samtidig kan investere i en forlænget turistsæson, så kigger vi ind i nogle helt andre muligheder for skabe arbejdspladser og drive forretning hele året rundt. På den måde bliver Juelsminde attraktiv for flere borgere, besøgende og investorer, så det en fantastisk nyhed, siger Simon Bendfeldt, som er næstformand i Juelsminde Visionsråd, hvor han repræsenterer Juelsminde Erhvervsforening.

FAKTA:

Juelsminde Havn & Marina har hvert år ca. 10.000 gæstebåde og blev i 2022 kåret til Årets Havn af Danske Tursejlere.

Hedensted Kommune havde sidste år ca. 422.000 overnatninger på kommuneniveau, heraf ligger langt de fleste overnatninger i sommerhusområderne i Juelsmindeområdet, hvor der er stor efterspørgsel.  

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har samlet set givet tilsagn om en investering på 30 mio. kr. til projektet, som omfatter følgende aktiviteter:

  • Etableringen af en ny havneplads, som binder Juelsminde by, handelsgaden Odelsgade samt havn og marina bedre sammen.
  • Etableringen af nye rekreative faciliteter på Storstranden, der både kommer til at fungere som klimasikring og strandpark med rekreative elementer og anderledes mulighed for oplevelser.


Målet med projektet er, at:

  • Skabe øget turisme i en større del af året, som understøtter vækst, skabelse af arbejdspladser og øget bosætning i Juelsminde.
  • Der tiltrækkes betydelige private investeringer over de næste år – fx i ferieboliger, oplevelsestilbud, butikker og restauranter
  • Styrke hele Juelsmindehalvøen og Destination Kystlandet (Odder, Horsens og Hedensted Kommuner) som destination.

Projektet er støttet med i alt 30.000.000 kr. heraf 19.166.190 kr. fra EU’s Regionalfond samt 10.833.809 kr. decentrale erhvervsfremmemidler.

Udviklingsplanen som har dannet grundlaget for investeringen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er udarbejdet i et samarbejde mellem Hedensted Kommune, Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Erhvervsforening, Juelsminde Handelsstandsforening, Juelsminde Digelag, Destination Kystlandet og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Det brede samarbejde har været med til at sikre både lokal inddragelse og strategisk, turismefaglig tyngde i planen. Alle aktører vil indgå i samarbejdet om den konkrete udformning af havnetorv, overgang mellem by og havn, samt rekreative elementer på Storstranden, som nu kan igangsættes.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Mikkel Lindskov Petersen er ny direktør for Vækst, Teknik & Fællesskab i Hedensted Kommune20.3.2024 18:40:37 CET | Pressemeddelelse

Mikkel Lindskov Petersen, der oprindeligt er uddannet arkitekt, har som først planchef og siden konstitueret direktør spillet en vigtig rolle i at realisere Hedensted Kommunes vækstambitioner de senere år. Fra 1. april 2024 overtager han posten som direktør for Vækst, Teknik & Fællesskab og får dermed hovedansvaret for at drive en stor del af Hedensted Kommunes vækstdagsorden.

Flyttedag: Dit kulturelle forsamlingshus flytter ind på Juelsminde Rådhus7.3.2024 12:57:14 CET | Pressemeddelelse

Biblioteket i Juelsminde rykker i nye rammer. I løbet af de kommende måneder flytter Juelsminde Bibliotek sine aktiviteter fra Wedelsgade til Juelsminde Rådhus, hvor biblioteket får ny base i de kommende år. Det giver en række spændende muligheder for både bibliotek og borgere, og er samtidig med til at slanke kommunens bygningsmasse. Den nuværende biblioteksbygning bliver 1. maj overtaget af en lokal ejendomsudvikler, som ser et stort potentiale i Juelsminde.

Første gang i Danmark: Hedensted Kommune godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet4.3.2024 11:54:51 CET | Pressemeddelelse

Som de første landsbyer i Danmark har Hjortsvang og Rårup i Hedensted Kommune nu fået godkendt fjernvarmeløsninger i nystiftede andelsselskaber baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyers nye andelsselskaber nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene, som muliggør udfasning af opvarmning med fossile brændstoffer i landsbyer, hvor traditionel fjernvarme ikke er en mulighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye