ErhvervsstyrelsenErhvervsstyrelsen

Grøn gas er mere relevant end nogensinde

Del

Nordjylland skal være international forgangsregion for fremtidens grønne erhverv, og GrønGas er en af de virksomheder, som skal medvirke til at indfri denne ambition.

Allan Olesen, administrerende direktør i GrønGas
Allan Olesen, administrerende direktør i GrønGas

Erhvervsfyrtårnet for fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2 er støttet af EU og har base i Nordjylland. Virksomheden GrønGas, som har anlæg i Hjørring og Vrå, har længe ønsket at optimere arbejdet med CO2-fangst, men området er forbundet med en betydelig økonomisk risiko, og derfor var det vigtigt for virksomheden at have en tæt kontakt til Erhvervsfyrtårnet, så man gennem tilskud til arbejdet at kunne mindske risikoen.

”Med den øgede fokus på den grønne omstilling både i Danmark og internationalt er vores arbejde blevet endnu mere relevant end nogensinde. Vi kontaktede erhvervsfyrtårnet for at få hjælp til at udbygge og effektivisere vores anlæg i Hjørring. Gennem projektet CO2-visionen er vi blevet klogere på fangst og lagring af CO2, og vi er faktisk lykkedes med at lave et helt lukket energi-kredsløb i anlægget”, fortæller Allan Olesen, som er direktør i GrønGas.

Produktion af nordjysk el, varme og biogas
Virksomheden har drevet biogasanlæg siden 2001, hvor det første GrønGas anlæg i Hjørring blev taget i brug. Dette anlæg behandler årligt ca. 50.000 tons biomasse, primært bestående af husdyrgødning og vegetabilske restfraktioner fra fødevareindustrien. Af biomassen produceres el og varme, og overskudsvarmen fra gasmotorerne leveres til Hjørring Fjernvarme.

Virksomhedens anlæg i Vrå blev etableret i 2015/2016 i et partnersamarbejde med energiselskabet E.ON. Den producerede biogas opgraderes til naturgaskvalitet ved at fjerne CO2 fra biogassen, og hele produktionen leveres til naturgasnettet som bionaturgas. Anlægget i Vrå behandler årligt ca. 365.000 ton biomasse, primært bestående af husdyrgødning, vegetabilske restprodukter fra landbrug og fødevareindustri samt en mindre andel energiafgrøder. GrønGas i Vrå producerer årligt ca. 13 millioner Nm3 metan (bionaturgas).

”Omkring 50 landmænd fra lokalområdet leverer husdyrgødning til behandling på biogasanlægget i Vrå, og får afgasset gylle retur. Og det er der en betydelig gevinst ved, da afgasset gylle har en næringsværdi på omkring 85%, mens den ubearbejdede gylle kun rammer ca. 60%, fortæller Allan Olesen.

Fyrtårnet inkluderer virksomheder fra hele landet
Et af målene med erhvervsfyrtårnet, som har base i Nordjylland, men inddrager virksomheder fra hele landet i arbejdet, er at binde en grøn tråd mellem banebrydende innovation, test og demonstration. Det giver virksomhederne et springbræt til at styrke deres grønne kompetencer og indfri deres vækstpotentiale. Og det har GrønGas nydt godt af.

”De partnerskaber, vi er blevet en del af gennem erhvervsfyrtårnet, har givet os nye muligheder. Og hvis vi derudover lykkes med at kunne dokumentere effekten i storskala, så ligger der et stort forretnings- og eksportpotentiale og venter på os”, konkluderer Allan Olesen.

Har vi vækket din interesse?
Måske kan du også få sat spot på netop din ide, prototype eller løsning? Bag Erhvervsfyrtårnet for fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2 står offentlige aktører og private virksomheder, der er klar til at invitere dig ind i det faglige partnerskab.

FAKTA om GrønGas
GrønGas består af to biogasanlæg, hvor det ene hedder GrønGas Hjørring og det andet GrønGas Vrå. GrønGas Hjørring er bygget i 2001 af Xergi i samarbejde med Jens Peter Lunden. Anlægget er løbende udbygget, senest i 2016 med to nye Jenbacher motorer. GrønGas Vrå er bygget af E.ON Danmark og Jens Peter Lunden i 2015/16. Ejerne har selv designet anlægget og anvendt underleverandører til etablering af anlægget.

Læs mere på udviklingidanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

”Målet er at være nummer et i verden på bæredygtighed i vores branche”19.4.2024 07:48:00 CEST | Pressemeddelelse

Indtil for nylig havde virksomheden Real Safety i Esbjerg ikke haft en struktureret tilgang til den grønne omstilling, da det ikke for alvor havde været et tema for kunderne. Forventningen er dog, at stigende fokus på bæredygtighed vil give virksomheder med en tydelig grøn profil konkurrencefordele, og det har gjort det interessant for Real Safety at sætte konkrete bæredygtighedsinitiativer i gang.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye