Nye tiltag skal styrke mænds og drenges ligestilling

Del

Ligestillingsministeren sætter øget fokus på mænds og drenges ligestilling. Med 35 mio. kr. fra SSA-reserven igangsættes initiativer, der skal forbedre mænds sundhed, mindske risikoen for selvmord, hjemløshed og kriminalitet og styrke udsatte fædres rolle i familielivet.

Mænd er i større risiko for udsathed og for at ende på bunden af samfundet. Eksempelvis er tre ud af fire hjemløse mænd, syv ud af ti selvmord begås af mænd. Og mænd udgør 96 procent af indsatte i fængsler og arresthuse. Det er nogle af grundene til, at regeringen sammen med Folketingets partier har besluttet at afsætte 35 millioner kroner til syv initiativer, der skal indgå i en handlingsplan for mænds og drenges ligestilling. Initiativerne sætter bredt ind og dækker områder, hvor mænd og drenge i særlig grad er udsatte eller møder udfordringer. Pengene kommer fra reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet – SSA-reserven.

”En moderne ligestillingsindsats omfatter både kvinder og mænd. Vi har som samfund ikke i tilstrækkelig grad anerkendt, at når mænd og drenge har dårligere helbred, falder bagud i uddannelsessystemet, ender i misbrug, kriminalitet, hjemløshed eller begår selvmord, så hænger det også sammen med deres køn og de forventninger, der er til mænd og drenge. Med en kommende handlingsplan for mænds og drenges ligestilling ønsker jeg at sætte fokus på de områder, hvor mænd og drenge i særlig grad er udsatte eller har udfordringer,” siger ligestillingsminister Marie Bjerre.

Mænd lever kortere end kvinder. Og tre ud af fire i misbrugsbehandling er mænd. Vi ved, at snævre kønsroller, normer og forventninger til mænd og drenge spiller ind i forhold til for eksempel at søge hjælp, og på hvordan det offentlige møder mænd og drenge. For eksempel besøger mænd ikke egen læge i samme grad som kvinder, og næsten tre gange så mange kvinder som mænd får psykologhjælp henvist fra deres læge. Mænd tager også markant mindre barselsorlov end kvinder, ligesom der er færre tilbud til fædre på orlov.

I SSA-aftalen er der afsat midler til følgende initiativer:

  1. En indsats for tidlig indgriben og forebyggelse af hjemløshed og tilbagefald til ny kriminalitet for tidligere dømte
  2. Styrket forebyggelse og rehabilitering til særligt mænd med kronisk sygdom
  3. Projekttilskud til Center for Digital Pædagogik til modvirkning af mistrivsel gennem fysiske gaming-fællesskaber
  4. En indsats for afstigmatisering af psykiske problemer og selvmordstanker
  5. Ansøgningspulje til aktiviteter for udsatte fædre på orlov
  6. Ansøgningspulje om netværk og støtte til mænd i krise, for eksempel i forbindelse med skilsmisse
  7. Målrette rekrutteringsindsatser af drenge og mænd til SOSU-fagene samt udvikling og afprøvning af ”Boys’ Day in Care”.

Foruden de SSA-finansierede initiativer forventes handlingsplanen for mænd og drenges ligestilling at bestå af en række yderligere initiativer på tværs af forskellige ministerier. Handlingsplanen koordineres af Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet og forventes lanceret i foråret 2024.

Læs pressemeddelelse for den samlede aftale for udmøntning af SSA-reserven her.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye