9 ud af 10 børnehavebørn har adgang til en mobil eller tablet derhjemme: »Vi har to iPad’er og så sådan en baby iPad til min lillesøster«

Del

Skærme spiller en rolle i langt de fleste små børns liv. Syv ud af ti børn scroller rundt på skærmen alene, og fire ud af ti børn har oplevet, at mor eller far ikke havde tid til dem, fordi de selv kiggede på en skærm. Sådan lyder nogle af resultaterne fra en undersøgelse blandt mere end 500 børnehavebørn, som Børns Vilkår offentliggør i dag.

9 ud af 10 børnehavebørn har adgang til en mobil eller tablet. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår
9 ud af 10 børnehavebørn har adgang til en mobil eller tablet. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår

Vibe på 5 år fortæller, at hjemme hos hende har de to ’iPad’er’: ”En til min storebror og en til mig. Og så sådan en baby iPad til min lillesøster.” Vibe og hendes søskende er ikke alene om at have skærme til rådighed derhjemme. En ny undersøgelse, som Børns Vilkår har foretaget blandt 567 børnehavebørn, viser nemlig, at næsten 90 pct. har adgang til en mobiltelefon eller tablet.

Børns Vilkår anbefaler, at børn under seks år altid er sammen med en voksen, når de bruger en skærm. Ifølge børnene er det dog langt fra altid tilfældet. Syv ud af ti børn i Børns Vilkårs nye undersøgelse svarer således ja til, at de nogle gange bruger tablet eller telefon alene. Fx mens mor eller far gør rent, laver mad eller selv er på skærm.

Undersøgelsen viser også, at flere af de adspurgte børn har erfaring med at have set ting på skærmen, der har gjort dem bange eller kede af det. Omkring fire ud af ti har ikke talt med de voksne derhjemme om det, når de har set noget, de er blevet følelsesmæssigt påvirkede af.

”Vi kan se i undersøgelsen, at mange børn undlader at tale med deres forældre, hvis de oplever noget på skærmen, der vækker negative følelser i dem. Det betyder, at vi som forældre skal være meget opmærksomme på ikke at parkere vores børn alene foran en skærm og forvente, at de selv kommer til os, hvis de pludselig får klikket sig vej til noget, der ikke er rart for dem at se,” siger Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår.

Skærmen er med til bords og med i seng
Børnene er også blevet spurgt til, i hvilke situationer de bruger skærme. Her angiver halvdelen af de børn, der bruger tablets eller telefoner derhjemme, at de bruger dem i forbindelse med måltider, mens 44 pct. af børnene svarer, at de nogle gange bruger tablet eller telefon, når de ligger i deres seng om aftenen.

Hjemme hos 4-årige Agnes er iPad’en med i seng. Hun fortæller, hvordan hun putter sig selv ved at ligge og spille et spil, inden det er tid til at sove:

”Så er det, at jeg bare lægger den på mit natbord. Det er bare mig, som der vælger, hvornår det er. Men hvis det er for lang tid, så kommer min mor og far.”

Børns Vilkår fraråder, at børnefamilier bruger skærme under måltider og i forbindelse med putning:

”Både spisetid og sengetid er situationer, hvor små børn har behov for deres forældres nærvær og hjælp til at forstå og dele, hvad der fylder for dem her og nu. Det er vigtigt, at der er tidspunkter i løbet af dagen, hvor børn på den måde får mærket deres forældres kærlighed og interesse efter mange timers adskillelse. Både under måltider og putning vil skærme derfor i høj grad være et forstyrrende element, og det er ret chokerende, hvor mange børn der oplever dem som en helt naturlig del af de stunder,” siger Malene Angelo.

Forældres skærmvaner tager fokus fra børn

Børns Vilkår har også spurgt børnene, hvordan de oplever deres forældres brug af skærme. Fire ud af ti børn har oplevet, at deres forældre ikke havde tid til at være sammen med dem, fordi de voksne selv kiggede på skærme, og hvert femte barn har følt sig ked af det af samme grund.

”Børn har brug for at føle sig værdsatte og opleve, at deres forældre har tid og lyst til at være sammen med dem. Når forældre zoner ud og bliver optaget af en skærm, fx fordi de reagerer på notifikationer, forsvinder deres fokus midlertidigt fra barnet. Den slags opfanger børn lynhurtigt, og det kan give dem en følelse af at være blevet fravalgt til fordel for noget vigtigere,” siger Malene Angelo.

Børn bruger halvanden time foran en skærm hver dag

Foruden at have talt med børnene selv, har Børns Vilkår fået adgang til data fra den seneste seermåling fra analyseinstituttet Nielsen. Heraf fremgår det, at 80 pct. af børn i 3-6-års alderen streamer ugentligt.

Børnene bruger dagligt i gennemsnit 84 minutter på streaming og 17 minutter på traditionelt TV. Samlet set tilbringer de altså 101 minutter foran en skærm hver eneste dag. Det svarer til 11 timer om ugen, hvilket er mere end dobbelt så meget, som Børns Vilkår anbefaler. Hertil kommer den tid, børn eventuelt også bruger på online spil og apps.

”Det er rigelig kompliceret for et lille barn at få greb om - og skabe sammenhæng i den fysiske verden, og bl.a. derfor anbefaler vi, at familier minimerer den tid, små børn bruger foran en skærm. Digitale medier kan ikke tilbyde børn den vigtige læring, der ligger i at sanse ting omkring dem og være fysisk i kontakt med voksne, de kan spejle sig i. Vores tommelfingerregel hedder derfor maks. 5 timer på en uge og ikke mere end 45 min. pr. dag,” siger Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår.

Seermålingen afslører også, hvilke streamingtjenester børnene benytter. Her er det særligt YouTube og DR TV, der hitter. Det er især om morgenen og mellem kl. 17 og 20, at børnene streamer.

Flere resultater fra undersøgelsen

  • Omkring 9 ud af 10 børn, der bruger tablet eller telefon derhjemme, bruger den til at se film eller videoer. Lige så mange bruger den til at spille spil

  • Knap 7 ud af 10 børn i undersøgelsen angiver, at de voksne bestemmer, hvor længe de må bruge digitale medier

  • 37 pct. af børnene svarer, at de nogle gange bruger skærm med de voksne derhjemme. Enebørn er oftere på skærmen sammen med deres forældre, end børn der har søskende

  • Knap 7 ud af 10 børn i undersøgelsen svarer, at de nogle gange bruger tabletten eller telefonen alene, mens 6 pct. af børnene svarer, at de udelukkende bruger skærmen alene. Når børnene er på skærm med andre, er det oftere med jævnaldrende end med deres forældre

  • Drenge er i højere grad end piger sammen med deres venner om aktiviteter på tablet eller telefon. Blandt drengene svarer knap 7 ud af 10, at de nogle gange bruger skærmen sammen med en ven, mens det samme gælder for lige knap halvdelen af pigerne

  • I undersøgelsen angiver 28 pct., at de har prøvet at se noget, der gjorde dem bange, og 26 pct. at de har set noget, der gjorde dem kede af det

Fakta om undersøgelsen

  • Der er i perioden 8. marts til 2. maj 2023 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt børnehaver, der deltager i Børns Vilkårs landsdækkende børnehavepanel. I alt har 567 børn fra årgang 2016/2017 besvaret undersøgelsen. De børn, der har deltaget, kommer fra 57 forskellige institutioner

  • Som supplement til spørgeskemaundersøgelsen er der gennemført kvalitative interviews med 44 børn i alderen 4-5 år, heraf er 21 piger og 23 drenge. Der indgår desuden interviewmateriale indsamlet i forbindelse med en undersøgelse tidligere på året om børns oplevelse af tryghed i familien. Alle interviews er foretaget i børnenes daginstitutioner

  • Virksomheden Nielsen gennemfører årligt en seermåling, der måler danskernes brug af TV- og streamingplatforme. Børns Vilkår har modtaget et særtræk på målgruppen 3-6 år. Der indgår 120 børn i denne aldersgruppe

Kontakter

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye