Innovationsfonden

Nyt Internet of Things-projekt vil drage fordel af 3D-plasma-nanofremstilling

Del

Mere end 17 milliarder Internet of Things-enheder forventes at være forbundet inden 2030, og dette kræver betydelige ændringer inden for nanofremstilling for at opfylde behovene for meget høj volumen til en brøkdel af prisen for silicium-baserede enheder. Nyt projekt vil designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder, der kan aktivere et kæmpe markedspotentiale. Innovationsfonden har investeret 9,3 millioner kroner i projektet.

Nyt projekt vil designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder
Nyt projekt vil designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder Smart3D

I dag bruger de bedste smartphone-processorer over 10 milliarder transistorer, så brugere kan streame data og interagere på forskellige medieplatforme med en hidtil uset hastighed. Mens state-of-the-art nanofremstillingsteknologier med kritiske dimensioner på under 5 nm står over for kritiske udfordringer, forventes den bredere udbredelse af halvlederkomponenter i vores dagligdag (intelligente hjem, biomedicinske sensorer, transport og kommunikation, generelt omtalt som Internet of Things) at stige markant i den nærmeste fremtid og dermed åbne et betydeligt forretningspotentiale. Der skal designes og fremstilles mange forskellige lavprissensorer og -enheder ved hjælp af mikro- og nanoteknologier, der skal tilpasses denne nye kontekst. Et nyt projekt, der har fået navnet Smart3D, vil via 3D-plasma-nanofremstilling, imødekomme denne udvikling. Innovationsfonden har investeret 9,3 millioner kroner i projektet.

Smart3D-projektet sigter mod at udnytte den førende videnskabelige viden inden for 3D-plasma-sheath-lens-konceptet, der er forbundet med modale og diskrete fokuseringseffekter, som blev opdaget af PhD og forsøgsansvarlige fra DTU Nanolab, Eugen Stamate, samt den eksisterende ekspertise, tilgange og infrastruktur inden for plasmabaseret mikro- og nanofremstilling hos projektets partnere. Mere specifikt vil Smart3D designe nyt nanofremstillingsudstyr og etablere forbedrede bearbejdningsmetoder til tyndfilmdeponering, ionimplantation og ætsning på substrater med en diameter på op til 300 mm.

Projektet involverer DTU Nanolab, Polyteknik AS og Pragmatic Semiconductor Ltd.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 9,3 mio. DKK
  • Samlet budget: 12,8 mio. DKK
  • Varighed: 3,5 år
  • Officiel titel: Smart3D, Advanced micro- and nano fabrication of functional materials for internet of things devices based on 3D plasma processing

Partnere

Polyteknik AS er en dansk producent af produktionsudstyr til halvlederindustrien. Virksomheden har med succes trådt ind på markedet for højvolumenproduktion af waferere med Flextura® 200 og for nylig også Flextura® 300 Cluster-platforme.
www.polyteknik.com

Pragmatic Semiconductor er verdensledende inden for halvleder innovation, design af ultra tynde, ultra billige, fleksible integrerede kredsløb (FlexIC'er). Med hurtige cyklustider, der væsentligt accelererer tiden til markedet, leverer vores facilitet højvolumenfremstilling til en brøkdel af prisen på silicium og med væsentligt lavere miljøpåvirkning.

www.pragmaticsemi.com

DTU Nanolab er det nationale center for nanofremstilling og karakterisering på Danmarks Tekniske Universitet. DTU Nanolab styrker synergien mellem adgang til renrumfaciliteter til mikro- og nanofremstilling og topmoderne karakterisering med forskningsaktiviteter på stedet. DTU Nanolab huser de største universitets-ejede renrumfaciliteter (mere end 1500 m2).
www.nanolab.dtu.dk

Kontakter

Eugen StamatePhD, Senior Researcher, Group leaderPlasma Aided Nanotechnology, National Centre for Nano Fabrication and Characterization, Technical University of Denmark

Tlf:+45 2521 7090eust@dtu.dk

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre.

VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye