Bygherre: Tidlig dialog med Arbejdstilsynet forebygger arbejdsmiljøproblemer i byggeriet
Arbejdstilsynet tilbyder tidlig og løbende dialog om arbejdsmiljø til bygherrer på store bygge- og infrastrukturprojekter, allerede inden der er en byggeplads. Den mulighed har byggeprojektet ’Nyt Hospital Nordsjælland’ benyttet. Og det har vist sig at være en fordel at inddrage Arbejdstilsynet allerede i designfasen, da det har givet mulighed for tidlig identifikation og forebyggelse af mulige arbejdsmiljøproblemer.

Tidlig inddragelse af Arbejdstilsynet skal gøre det nemmere for bygherrer, projekterende og rådgivere at sikre rammerne for et sikkert og sundt arbejdsmiljø i hele byggeprocessen allerede inden, projektet er udbudt, og byggepladsen er etableret. Det tilbud har ’Nyt Hospital Nordsjælland’ benyttet sig af, og det har været et afgørende bidrag til byggeprojektet, fortæller bygherre.
”Vores erfaringer har været yderst positive, og vi har altid prioriteret en god kommunikation og dialog med Arbejdstilsynet. Det har været en fordel at inddrage Arbejdstilsynet i designfasen, da det giver mulighed for tidlig identifikation og forebyggelse af mulige situationer, som senere kan vise sig som udfordringer, eller af problemer under byggeprocessen eller driften,” fortæller Filipa Alves, som er bygherre på Nyt Hospital Nordsjælland og fortsætter:
”Et hospital er et projekt med en høj grad af kompleksitet og krav, så i byggefasen har det været meget vigtigt, at den løbende dialog efterfulgt af myndighedernes tilsyn på byggepladsen har bidraget til forbedring af mere sikre arbejdsmetoder, forebyggelse af ulykker og overholdelse af sikkerhedsreglerne hos alle interessenter og parter, der er involveret i projektet. Arbejdstilsynets tidlige inddragelse i vores projekt har været et afgørende bidrag til vores forpligtelse til altid at søge at forbedre det sikre arbejdsmiljø i projektets levetid og for hospitalets fremtidige brugere.”
Dialogen om det forebyggende arbejdsmiljøarbejde er et tilbud til bygherren og kan være afgørende for arbejdsmiljøforholdene i hele byggefasen og efterfølgende ved vedligeholdelse og servicearbejde på bygningen. Ved at tænke sikkerhed og sundhed ind helt fra begyndelsen er det muligt at forebygge arbejdsmiljøproblemer, ulykker og mulige ekstraomkostninger bedst muligt. Derfor tilbyder Arbejdstilsynet tidlig og løbende dialog om sikkerhed, sundhed og arbejdsmiljøkoordinering.
Tilbuddet om tidlig dialog er en del af Arbejdstilsynets tilsynsindsats med store infrastruktur- og byggepladsprojekter og retter sig mod udvalgte, store og komplekse projekter med en høj andel af udenlandsk arbejdskraft og en forventet anlægssum på minimum 0,5 milliarder kroner.
”Tidlig inddragelse af Arbejdstilsynets tilsynsførende er et vigtigt og forebyggende redskab. På den måde får den tilsynsførende bedre indblik i byggeriets processer og kan indgå i en drøftelse sammen med bygherren om, hvilke arbejdsmiljøtemaer der bør fokuseres på helt fra begyndelsen og langt inden, skader, påbud og ekstraudgifter er en realitet,” fortæller Tim Thore Fugl Klastrup, som er teamchef for Tilsyn med store infrastruktur- og byggeprojekter (SDI) projekter i Arbejdstilsynet.
Hvad handler den tidlige dialog med Arbejdstilsynet om?
En tidlig dialog mellem bygherre og Arbejdstilsynet handler blandt andre om:
- Kortlægning af byggeprojektet og af relevante arbejdsmiljømæssige fokuspunkter i projekterings- og byggefasen
- Bygherres styringsredskaber og plan for arbejdsmiljøkoordinering og sikkerhedsmøder på byggepladsen
- Krav til arbejdsmiljø i udbud og kontrakter med virksomhederne
- Bygherres initiativer for at sikre, at virksomhederne anmelder alle anmeldepligtige arbejdsulykker
- Overvejelser om kultur- og sprogbarrierer
- Bygherres arbejdsmiljøkoordinators rolle og beføjelser
- Arbejdstilsynets rolle og virke på byggepladsen.
Hvis du har spørgsmål til tidlig dialog med Arbejdstilsynet, kan du kontakte Arbejdstilsynets Call Center til tlf. 70 12 12 88.
Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Er du sikker på, dine chauffører er sikre nok, når de håndterer gods og varer?31.3.2025 09:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Chauffører spiller en afgørende rolle for, at vi kan få fragtet vigtigt gods og varer rundt i Danmark. Men tre chauffører kommer i gennemsnit til skade hver dag, mens de udfører arbejdet. Arbejdstilsynet sætter derfor fokus på god sikkerhedskultur i godstransport med bl.a. nye virksomhedsforløb og opsøgende møder der, hvor chaufførerne læsser af og på.
Hjælp regeringens ekspertgruppe med at forebygge ulykker ved fald fra højden27.2.2025 09:59:20 CET | Pressemeddelelse
Fald fra højden i forbindelse med tagarbejde er hyppigt forekommende i byggebranchen og kan have meget alvorlige konsekvenser – selv fra lav højde. Derfor er fald fra højden ved tagarbejde i fokus hos regeringens Ekspertgruppe for Arbejdsulykker. Ekspertgruppen har brug for hjælp og opfordrer byggebranchen til at deltage i ulykkesundersøgelser, så ulykker med fald fra højden i forbindelse med tagarbejde kan undgås i fremtiden.
Arbejdstilsynet sætter i 2025 fokus på sikkerhed i transport af gods30.1.2025 08:57:18 CET | Pressemeddelelse
En lang række aktører har indflydelse på, om både chauffører og gods når sikkert frem. Bedre sikkerhedsledelse og samarbejde mellem aktørerne er omdrejningspunkterne i en ny indsats fra Arbejdstilsynet, der skal forebygge ulykker i branchen transport af gods.
Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark2.12.2024 09:28:44 CET | Pressemeddelelse
Arbejdstilsynet har netop lanceret en ny guide på websitet Workplace Denmark, som skal gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum