Krigsmuseet

Ekstraordinært foredrag på Krigsmuseet: Når byen bliver en kampplads

Del

Ender krigen mellem Israel og Hamas med en landinvasion og kampe i Gaza City, vil det langt fra være første gang, israelske soldater udkæmper et slag med byen som kampplads. Bykampe rummer nogle helt særlige udfordringer for både soldater og civile. Det er fokus for dette Fad & Foredrag på Krigsmuseet.

Israelske soldater træner under en øvelse i urban krigsførelse i 2012.
Israelske soldater træner under en øvelse i urban krigsførelse i 2012. Creative Commons Wikimedia Commons/Fotograf: Shay Wagner, IDF

I 1982 var Beiruts gader rammen for brutale kampe mellem israelske soldater og palæstinensiske oprørsstyrker.

Og i perioden 2002-2014 udkæmpede den israelske hær adskillige slag mod palæstinenserne i byer i Gaza og på Vestbredden.

Bykampe er ellers noget, de fleste soldater frygter, og de fleste militære strateger historisk gerne har villet undgå.

Byen er nemlig et langt sværere sted at kæmpe i end for eksempel skove eller åbne vidder.

For det første er der en enorm tæthed af civile i byområder. Det har historisk resulteret i meget store civile tab, som man blandt andet så i forbindelse med Slaget om Stalingrad under 2. Verdenskrig og i nyere tid under kampene i Mosul i Irak og Mariupol i Ukraine.

Og for det andet består byer af bygninger og tunneller, som gør det nemt for fjenden at gemme sig.

Kaos og forvirring er altid følgesvende ved bykampe, hvor særligt de angribende soldater ofte bliver paranoide, fordi de har svært ved at lokalisere fjenden. Det øger risikoen for, at de kommer til at skyde deres egne eller civile.

Til dette ekstraordinære Fad & Foredrag på Krigsmuseet vil krigshistoriker og major ved Forsvarsakademiet, Claudia Læssøe Pedersen fortælle om de militære og politiske udfordringer ved en asymmetrisk bykrig med udgangspunkt i de israelske erfaringer fra 1982-2014.

Information
Tid: 9. november kl. 17-19.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.

Billetten inkluderer en kold øl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år. Den giver desuden gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

FAD & FOREDRAG er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold øl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Nøgleord

Kontakter

Om Krigsmuseet

På Krigsmuseet kommer du tæt på Danmarks krige og krigshistorie.I vores udstillinger kan du rejse med en ung dansk soldat til det krigshærgede Afghanistan, gå på opdagelse blandt modellerne af historiske krigsskibe fra den danske flåde, udforske historierne om 21 danske krige de seneste 500 år og se nærmere på vores skatkammer, der rummer enestående krigsklenodier fra hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye