Arbejdsulykker koster samfundet næsten 30 mia. kr. om året
I dag udkommer Beskæftigelsesministeriets nyeste udgave af publikationen ”Status på arbejdsmarkedet”. Den giver overblik over de nyeste tendenser på arbejdsmarkedet og sætter denne gang særligt fokus på de samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker.
Det danske arbejdsmarked er fortsat i en stærk udvikling med rekordhøj beskæftigelse og lav ledighed. Den hastige udvikling er dog på vej ned i et roligere tempo, og arbejdsmarkedet er på vej ind i en normalisering efter et ekstraordinært højt niveau efter COVID-19-krisen.
I publikationens temakapitel fremgår det, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker beløber sig til 28,4 milliarder kroner om året, svarende til et arbejdsudbud på ca. 26.000 fuldtidspersoner. De samlede omkostninger dækker over et tab på 2,6 mia. kr. for tilskadekomne, 14,2 mia. kr. for arbejdsgiverne og 11,5 mia. kr. for det offentlige.
Analysen peger derfor på et stort økonomisk potentiale i forhold til at styrke arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. Analysen viser samtidig, at flere tilskadekomne i lavere grad deltager på arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, mens arbejdstiden reduceres for tilskadekomne, der fortsat er i beskæftigelse.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Når personer mister tilknytningen til arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, er det et tab for både den enkelte, der ikke længere er en del af arbejdsfællesskabet, for arbejdsgiverne, der mister værdifuld arbejdskraft, og for samfundet som helhed. Jeg er glad for, at vi netop har fremsat et lovforslag om et forbedret arbejdsskadesystem, som indeholder en række initiativer, der skal understøtte, at tilskadekomne fastholdes på arbejdsmarkedet. Rent økonomisk ved vi nu, at samfundet går glip af næsten 30 mia. kr. på grund af arbejdsulykker. Det er et uhyre højt tal, som vi alle har en forpligtelse til at få nedbragt.
Der er teknisk gennemgang af publikationen i Beskæftigelsesministeriet, Holmens Kanal 20, i dag kl. 9.30.
Du kan læse publikationen her:
Arbejdsulykker koster samfundet næsten 30 mia. kr. om året (bm.dk)
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Færre krav og mere værdig indsats for syge borgere6.11.2024 13:17:21 CET | Pressemeddelelse
Sygedagpengesystemet skal være mere enkelt, og unødvendige samtaler i jobcentret skæres væk. Det fremgår af nyt lovforslag, der er fremsat onsdag i Folketinget.
Beskæftigelsesministeriet får ny departementschef1.11.2024 14:15:03 CET | Pressemeddelelse
Sine Frederiksen, nuværende direktør i Arbejdstilsynet, er ny departementschef i Beskæftigelsesministeriet.
Øremærket orlov mindsker lønforskellen mellem forældre24.10.2024 08:00:06 CEST | Pressemeddelelse
De positive effekter af den øremærkede orlov, der blev indført for to år siden, begynder nu for alvor at vise sig. Med den nye øremærkede orlov afholder den anden forælder nu markant længere orlov end før regelændringen. Det fremgår af den seneste udgivelse af Status på Arbejdsmarkedet, oktober 2024.
Bred aftale om ungeløft skal hjælpe unge uden uddannelse og job i arbejde22.10.2024 14:06:41 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal har i dag indgået en aftale om et ungeløft, der fokuserer på at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet. Aftalen lægger blandt andet op til et nyt partnerskab på tværs af samfundsaktører, der skal skabe jobs til denne gruppe af unge.
Invitation til doorstep om Ungeløftet22.10.2024 13:35:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og en række partier mødes i dag til afsluttende forhandlinger om et løft af de 43.000 unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse. Beskæftigelsesministeriet inviterer til doorstep i dag kl. 14.00 i ministeriet, Holmens Kanal 20, 1060 København K. Pressen kan stille kamera mv. op i receptionen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum