Red Barnet

Sådan taler du med dit barn om de voldsomme kampe i Israel og Gazastriben

Del

Det kan skabe stor utryghed hos børn, når de ser og hører om volden mellem israelske styrker og palæstinensiske væbnede grupper. Både TV og mange sociale medier svømmer over med voldsomme billeder og videoer, hårde angreb og ord. Derfor er der vigtigt at få taget dialogen med børn i øjenhøjde, selvom det kan være svært.

Børn påvirkes af det, de ser og hører, og de kan have mange spørgsmål, når de ser voldsomme videoer af f.eks. bombede bygninger og indslag, der omtaler børn, der er blevet dræbt.

Det er voldsomme historier, der florerer på sociale medier, og som fylder i nyhederne i disse dage om den eskalerende vold mellem palæstinensiske væbnede grupper og israelske styrker i Israel og i Gazastriben. Derfor er det vigtigt, at forældre og andre voksne taler med børn, om hvad der er sket, hvad de har set og hvad de har hørt om konflikten.

– Det er vigtigt, at man som voksen tager sig god tid og prøver at spørge ind til, hvad barnet har hørt og ved som en start. Og at man derefter svarer på børns spørgsmål på en udramatisk måde. På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene, siger Pernille Spitz, psykolog i Red Barnet.

Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer på, hvad de ser, og hvor påvirkelige de er. Det afhænger blandt andet af deres alder og modenhed. Og hvor ”tæt” de er på konflikten – om de for eksempel har direkte tilknytning til Israel eller de besatte palæstinensiske områder, eller om de kender nogen, der har.

Her giver Red Barnet seks gode råd til, hvordan voksne kan tale med børn om den voldsomme konflikt og de mange videoer og billeder, der florerer online.

 1. Lyt til barnets bekymringer
  Det er vigtigt at tale med børnene om, hvad de har set og hørt om konflikten. Sørg for at danne dig et godt billede af, hvad børnene forstår, og hvad der ligger til grund for deres spørgsmål. Små børn skal ikke have store, komplekse forklaringer. Børn, der har nået skolealderen og har sociale medier, har et andet udgangspunkt. De ved ofte, hvad krig er, og derfor kan voldsomme billeder gøre dem utrygge og kede af det. Nogle børn bliver meget påvirket af den voldsomme eksponering, der er på sociale medier og i nyhederne. Så det kan være en god ide at være ekstra opmærksom på deres brug af skærm og tale med dem om, hvad de har set. Med større børn, der selv viser interesse, kan man som forældre se nyhederne sammen med dem og tale det igennem bagefter på en nysgerrig og udspørgende måde. Hvis barnet virker ligeglad, og ikke har oplevet noget, så lad være med at presse viden ned over barnet.

 2. Anerkend barnets følelser
  Anerkend, hvis barnet er bange og forklar, at det er ubehageligt, at der er en voldsom konflikt, men at det ikke sker i Danmark. Spørger barnet interesseret ind, så forklar, at der er to stridende parter, som ikke kan blive enige om, hvem der har ret til at bo og bestemme over et bestemt område. Som mennesker bliver vi mere overvældede af menneskeskabte ulykker end af f.eks. naturkatastrofer.

 3. Undgå unødige detaljer
  Pas på med at overforklare, hvad der sker, og at gå i for specifikke detaljer. Det kan gøre børn unødigt bekymrede. Børn vil spørge, hvorfor folks huse bliver bombet, eller børn bliver kidnappet, og hvorfor voksne og børn bliver dræbt. Afhængig af børnenes alder kan man måske stille dem tilfredse uden at gå for meget i detaljer. Sådan en voldsom konflikt går desværre ud over uskyldige mennesker og børn. Og det er noget af allerværste ved denne situation.

 4. Tal om videoer på sociale medier
  Voldsomme videoklip, billeder eller detaljerede beskrivelser fra området fylder meget på sociale medier og i nyhederne – og det kan havne i folks feed uden, at børnene har bedt om det eller søgt på det. Mange børn er alene i mødet med indholdet, og det kan være skræmmende. Tal med børnene om, hvad de har set, og tal om ikke at dele billeder, videoer eller andet voldsomt indhold, og hvorfor det kan være en god ide ikke at se videoer og billeder med voldsomt indhold. Hvis dit barn har set noget ubehageligt på nettet, kan I kontakte SletDet Rådgivningen. Anmeld voldsomt indhold til den platform, som barnet har set det på, og indstil gerne barnets profil til at være ”børnesikker”, hvis det er muligt, så barnet i højere grad skånes for voldsomt indhold.

 5. Lad være med at lyve eller ignorere
  Man bør altid undgå at lyve over for barnet. Også når det kommer til svære konflikter, selv om det kan ske i den bedste mening for at beskytte barnet. Er barnet tilpas lille kan man give forsimplede og meget overordnede forklaringer, men finder barnet ud af, at mor, far eller en anden voksen har løjet, lærer det, at man ikke kan stole på hinanden. Det hele er svært og uforståeligt for mange af os og kan derfor være svært at tale om, men det er ikke ensbetydende med, at vi skal tie det i ihjel.

 6. Skærm barnet for voksensnakken
  Er man som voksen bekymret eller har behov for at diskutere konflikten, bør man gøre det væk fra barnet. Hører en niårig, at mor er voldsomt bekymret, bange eller kede af det, så kan det sætte sig i barnet. Men udvis gerne medfølelse for børn og deres familier, der bliver ramt af denne voldsomme konflikt. At støtte eller hjælpe andre kan give børn en følelse af kontrol, tryghed og empati. Det kan ved voldsomme oplevelser i medierne give god mening, at man, for eksempel sammen med barnet, viser medfølelse ved at lave en tegning, lægge blomster eller deltage i andre former for fredelige markeringer. Mange børn har det rigtig godt med at vise deres forståelse på den ene eller anden måde.

Kontakter

Om Red Barnet

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod billeder med seksuelt formål11.12.2023 06:01:00 CET | Pressemeddelelse

Lovgivningen beskytter ikke børn godt nok, når det handler om seksuelt krænkende billeder og videoer. Det viser en analyse foretaget af Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen foreslår derfor at stramme loven, så tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn bliver kriminaliseret i Danmark i samme grad, som det er i de andre nordiske lande. Inden for animeret materiale oplever Red Barnet en voldsom stigning, der kræver akut handling.

For få skolebørn kender deres egne rettigheder: I dag tager Red Barnet ud på over 100 skoler for at udbrede kendskabet20.11.2023 12:57:20 CET | Pressemeddelelse

I dag er det Børnerettighedsdag, og over hele landet vil Red Barnet lære elever på landets skoler om deres egne rettigheder. Det er der brug for. En ny undersøgelse viser, at kun 4 ud af 10 børn har et godt kendskab til børns rettigheder, at langt færre børn respekterer andres rettigheder, og at børnene i langt mindre grad lærer at respektere hinandens rettigheder i skolen.

Red Barnet: Unge med diagnoser er særligt sårbare online13.9.2023 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge med diagnoser som ADHD, autisme eller angst kan være særligt sårbare over for ubehagelige oplevelser online. Det viser en ny undersøgelse, som Rambøll har foretaget for Red Barnet. Undersøgelsen præsenteres på en stor konference om børn og unges trivsel i en digitaliseret hverdag på Christiansborg i dag, hvor Red Barnet sætter fokus på beskyttelsen af børn og unge i sårbare positioner. ”Alle børn og unge har ret til at være trygge online,” siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye