Kommuner vil ændre børns søde vaner
Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler. Det vil ti kommuner nu lave om på.
Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik, og vi ligger også højt på listen, når det gælder de søde drikke. Danske børn får op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd.
Nu tager ti kommuner kampen op mod de søde vaner gennem projektet ’Er du for sød?’, som skal hjælpe familier med børn i 0.-3. klasse med at skære ned på de søde sager og søde drikke. Projektet er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet og er støttet af Nordea-fonden.
- Med projektet håber vi både at skabe en bevidsthed i familierne om de søde sager, og hvor man måske kan undvære eller skære ned på dem. Men vores søde hyggekultur er meget mere end et personligt ansvar. Det handler også om de rammer, vi skaber for børnene i f.eks. skole og fritidstilbud, hvor det kan være nødvendigt at se på den mad, vi serverer, når vi skal hygge, fejre og belønne, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.
- Der er brug for, at vi løfter i fælles flok, hvis vi for alvor skal få skabt en sundere hyggekultur i de danske børnefamilier. Når ti kommuner nu aktivt støtter op om indsatsen, så batter det for alvor – og vi kan være med til at sætte et positivt aftryk på folkesundheden. Den dagsorden vil vi gerne understøtte i Nordea-fonden, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef for Nordea-fonden.
Myslibar i madpakken
Samtaler med sundhedsplejersken i skolen skal hjælpe familierne med at få overblik over, hvor mange snacks og søde sager, der ryger ned i løbet af en uge. Det er familierne ofte ikke bevidste om, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen. Eksempelvis regner mange ikke myslibaren i madpakken, eftermiddagskiksen eller saftevandet til aftensmaden med. Samtidig får børnene serveret slik og kage i skolen, institutionen og hos bedsteforældrene, og netop derfor er det vigtigt også at sætte ind, hvor børnene færdes, nemlig i skole, SFO eller klub og fritidsliv.
I Vordingborg Kommune ser centerchef for Sundhed, Børn og Familie Dorrit Guttman også et behov for at sætte fokus på børns madvaner:
- Vi glæder os meget til at deltage i projektet. Forældre vil deres børn det bedste, og med projektet kan vi understøtte, at både børn og forældre får øje på de søde vaner i hverdagen, siger Dorrit Guttman, der er centerchef for Sundhed, Børn og Familie i Vordingborg Kommune.
’Er du for sød?’ løber fra 2023-2027. De deltagende kommuner er Albertslund, Hvidovre, Tårnby, Vordingborg, Slagelse, Køge, Varde, Norddjurs, Frederikssund og Jammerbugt.
Fakta
- DTU Fødevareinstituttet har sammen med Hvidovre Kommune kørt pilotprojektet ’Er du for sød?’.
- Resultaterne viste, at børnenes indtag af søde sager og søde drikke faldt med 13 pct. på trods af, at værktøjerne blev afprøvet under coronanedlukningen, hvor danskernes sukkerforbrug ellers steg markant. Børn med det højeste indtag før interventionsperioden reducerede deres indtag mest.
- Et højt indtag af søde sager og søde drikke er et problem for folkesundheden. Det bidrager med meget energi, sukker og mættet fedt, men kun med få vitaminer, mineraler og kostfibre. Det øger risikoen for overvægt, skader tandsundheden og optager pladsen for mad og drikkevarer, som bidrager med flere næringsstoffer.
- ’Er du for sød?’ er støttet af Nordea-fonden med 13,8 mio. kr. fra 2023-2027.
Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. I 2023 uddeler fonden over 700 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Yderligere oplysninger
Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum