Nu får køkkener hjælp til at lave mad, der er bedre for klimaet
Opskrifter, dialogværktøjer og efteruddannelse skal hjælpe køkkenpersonalet i offentlige og private køkkener med at lave mad, som tager hensyn til sundhed og klima.

Børn og voksne, som rynker på næsen af kikærterne i gryderetten. Mangel på inspiration til flere bælgfrugter i maden. Begrænset kendskab til, hvordan man får linser og bønner til at smage godt. Det er nogle af de udfordringer, som madprofessionelle i offentlige og private køkkener oplever, når de giver sig i kast med at lave mad efter De officielle Kostråd. Det viser en undersøgelse, som Aarhus Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.
Derfor lancerer Fødevarestyrelsen sammen med Rådet for sund mad og 14 organisationer i dag en pakke med værktøjer, som personalet i offentlige og private køkkener har efterspurgt.
- De offentlige køkkener serverer dagligt 650.000 hovedmåltider, og spiller en vigtig rolle for at gøre det let for borgerne at vælge sundere mad, som tager hensyn til klimaet, siger sekretariatschef for Rådet for sund mad Claus Egeris Nielsen.
Værktøjskassen består af flere end 40 nye opskrifter til storkøkkener, som er i overensstemmelse med kostrådene, tilbud om efteruddannelse til madprofessionelle samt materialer, der skal hjælpe personalet med at gøre op med myter om den planterige mad.
Dialog med bekymrede borgere
Undersøgelsen fra Aarhus Universitet peger på, at nogle forældre udtrykker bekymring for, om deres børnehavebarn får protein nok, når der serveres mindre kød.
- De madprofessionelle i køkkenerne vil gerne klædes på til samtalen med dem, som skal spise maden. Derfor har vi udviklet materialer, som de kan bruge til dialogen om mad med mindre kød og flere bælgfrugter i daginstitutionen. Der er f.eks. dilemmakort og visualiseringer af, hvordan børns proteinbehov bliver dækket af andre fødevarer end kød, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Værktøjerne findes på Rådet for sund mads hjemmeside og kan bruges i professionelle offentlige og private køkkener som fx, kantiner, skoler, daginstitutioner og restauranter
Link til værktøjerne:
https://raadetforsundmad.dk/3-nye-vaerktoejer-professionelle-kokkener/
Fakta om de fire værktøjer
Opskrifter
En samling af flere end 40 opskrifter med sund mad, der er bedre for klimaet
Kurser Kurser for faglærte og ufaglærte madprofessionelle, som vil få inspiration til smagfulde og sunde måltider, der også tager hensyn til klimaet. Kurset løber over fire dage fordelt mellem teoretisk undervisning og øvelser og tilbydes af Københavns professionshøjskoler og Hotel- og Restaurantskolen.
Sund og klimavenlig mad – fra køkken til bruger
Hjælp til kommunikationen om den nye mad i daginstitutioner og skoler. Materialerne skal gøre det nemmere at kommunikere med forældre, børn og det pædagogiske personale om omlægning til sund mad, der tager hensyn til klimaet.
Indkøbsmonitorering
I 2024 lanceres et værktøj, som skal hjælpe køkkener med at monitorere deres indkøb. Målet er at gøre det nemmere for køkkenerne at følge med i deres fødevareindkøb og motivere til at indkøbe fødevare som er mindre klimabelastende og samtidig er godt for sundheden.
Partnere i projektet ’Sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener’:
Aarhus Kommune
Arla
DI Fødevarer
DTU Fødevareinstituttet
Dansk Gartneri
HORESTA
Hotel- og Restaurantskolen
Kost og Ernæringsforbundet
Københavns Kommune
Københavns Professionshøjskole
Landbrug & Fødevarer
Odense Kommune
Vejle Kommune/Culinary Institute by Vejle Erhverv
Madkulturen
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum