Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen fører løbende kontrol med indholdet af pesticidrester i især frugt og grønt, men også cerealier, babymad og forarbejdede fødevarer. Frugt og grønt er de fødevarekategorier, som er mest udsat for pesticider, så det er herfra, at de fleste prøver tages.
- Det samlede billede er, at 98 pct. af alle prøver viste et indhold af pesticidrester, som var på nul eller under de tilladte niveauer. Også i år ser vi, at indholdet af pesticidrester generelt er lavere i dansk frugt og grønt end i tilsvarende prøver fra andre lande, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.
Hvis man som forbruger vil undgå pesticidrester, så kan man vælge økologiske varer, hvor kun brug af enkelte pesticider er tilladt.
- Men både økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt er sikkert at spise. Med de fund, vi har gjort, er det generelle billede, at den sundhedsmæssige risiko er ubetydelig, siger Henrik Dammand Nielsen.
Om resultaterne
Der er i 2023 udtaget 2.462 prøver af frugt, grøntsager, cerealier, babymad, animalske produkter og forarbejdede fødevarer. Der er fundet overskridelser af grænseværdierne i 30 prøver, hvor en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes. I øvrige prøver, hvor der blev fundet overskridelser, er de vurderet til kun at udgøre en ubetydelig sundhedsmæssig risiko.
Både økologisk og konventionelt producerede fødevarer er blevet analyseret. Der er taget flest prøver af fødevarer, hvor der er størst sandsynlighed for at finde pesticidrester, og hvor forbrugerne er mest udsatte for pesticidrester fra kosten. I konventionelt dyrket frugt blev der fundet pesticidrester i 80 procent af prøverne og i 42 procent af prøverne for konventionelt dyrkede grøntsager. Næsten alle prøver overholdt dog grænseværdierne. Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad. I økologiske produkter blev der fundet pesticidrester under grænseværdierne i fem prøver, svarende til 2,3 procent af de undersøgte prøver. Enkelte af disse pesticider er tilladt i økologisk produktion.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum