Tænketanken Prospekt

Erfaren forsker og intellektuel styrker Tænketanken Prospekts fokus på sammenhængskraft

Del
Michael Böss er ny seniorrådgiver i Tænketanken Prospekt
Michael Böss er ny seniorrådgiver i Tænketanken Prospekt

Tænketanken Prospekt udvider sit arbejde inden for samfundspolitisk og politiske idéer. Det sker, når dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universitet Michael Böss starter som seniorrådgiver ved Prospekts Program for medborgerskab og samfundspolitik.

Michael Böss skal blandt andet bidrage til Prospekts arbejde med politisk, social og geografisk sammenhængskraft, demokrati og medborgerskab.

”Som historiker og samfundsforsker har jeg altid interesseret mig for, hvorfor visse samfund er mere velfungerende end andre. Svaret et næsten altid, at de samfund, hvor der hersker en socialt og geografisk tværgående solidaritet og en følelse af medborgerskab, er bedst til at klare sig gennem kriser.”

Michael Böss er anerkendt for sin forskning i den engelsksprogede verdens samfundsmæssige, historiske og kulturelle forhold. Han var i mange år ansvarlig for Aarhus Universitets Matchpoint-konferencer, hvor han i kraft af sit store netværk fik bragt internationale stjerneforskere som Francis Fukuyama og Robert Putnam til Danmark for at møde danske forskere, statsembedsmænd og ledende skikkelser inden for civilsamfundet.

I offentligheden er han kendt som en markant stemme i den offentlige debat om så forskellige spørgsmål som national identitet, værdipolitik, dannelse, etik og samfundsforhold. En af ledetrådene i hans arbejde er at afsøge muligheden for at fastholde en folkelig sammenhængskraft i en tid, hvor den er under pres fra flere sider.

Michael Böss har markeret sig som en kritisk stemme i debatten om udviklingen inden for borgerlig politik og tænkning. Han rettede i bogen Liberalismens vildfarelser fokus på liberalismens udvikling til en individualistisk rettighedstænkning, der udfordrer fællesskab og sammenhængskraft.

”I virkeligheden er dette en ”vildfarelse” i forhold til den klassiske liberalisme, som betonede betydningen af den enkeltes ansvar for det fælles vel,” siger Michael Böss.

”I mine øjne er Michael Böss en af de vigtigste stemmer i vores offentlige debat. Han formår som få at løfte vores debat i kraft af sine vidtfavnende forskningsinteresser og dybe engagement. Og så er han også en af de tænkere, jeg personligt har lært mest af. Jeg glæder mig kort sagt meget til at arbejde sammen med Michael Böss,” fortæller programleder ved Tænketanken Prospekt Christian Egander Skov.

Kontakter

Michael Böss (f. 1952) er dr.phil. og cand.mag. Han er lektor emeritus fra Aarhus Universitet og forfatter til en lang række bøger. Senest bl.a. Den keltiske ånd (2023), Nationale drømme – historien om Canada (2022) , Liberalismens vildfarelser – Forsvar for folkestyret (2021) og Nationalitet (2019)

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Nyt notat: Demokratiets lovmaskine er defekt3.6.2024 11:59:36 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, peger adjungeret rådgiver, ph.d. Morten Jarlbæk Pedersen, på afgørende problemer ved lovgivningsprocessen. Den politiske debat i de senere år viser, at vi har problem. Det drejer sig om måden, hvorpå folkestyret lovgiver. Selvom spørgsmålet kan virke teknisk, er en sund lovgivningsproces en integreret del af et velfungerende folkestyre. Morten Jarlbæk Pedersen introducerer til problemet med vores ”defekte lovmaskine” og hvad det betyder for vores demokratiske proces. I notatet peges der på følgende: I den demokratiske retsstat er der regler og procedurer for, hvordan beslutninger skal tages. Det sikrer inddragelse, det sikrer lydhørhed, det sikrer, at man overvejer konsekvenserne af beslutningerne. Den offentlige debat har vist, at demokratiets lovmaskine ikke er velsmurt. Det er ikke nok at se på forholdet mellem medier og politikere eller udelukkende på vilkårene for Christiansborg-politik. Debatten må også handle om lovgivningsproces, embedsv

Ekstra fokus på at fastholde den etiske refleksion31.5.2024 09:25:07 CEST | Pressemeddelelse

Freja Cæcilie Petri Bondgaard er uddannet teolog fra Aarhus Universitet (2021) med baggrund i og interesse for etik. Freja har tidligere været ansat som akademisk medarbejder hos Det Etiske Råd (Nationalt Center for Etik) og har senere arbejdet som freelancer inden for kommunikation og journalistik. Freja Cæcilie Petri Bondgaard tiltræder 1. juni 2024 som projektkonsulent i Tænketanken Prospekt med fokus på udarbejdelse af undervisningsmaterialer, facilitering af debatarrangementer og gennemførelse af podcasts om flere af sundhedsetikkens helt aktuelle emner: fertilitet, abort, aktiv dødshjælp og organdonation. Direktør i Tænketanken Prospekt Søren Peter Hansen glæder sig over ansættelsen af Freja Cæcilie Petri Bondgaard og udtaler i den forbindelse: ”Freja har foruden sit virke som kulturskribent og anmelder for diverse dagblade (Kristeligt Dagblad, POV. International etc.) deltaget aktivt i den offentlige debat særligt inden for en række etiske emner, hvor hun forsøger at skabe oplys

Nyt notat: Nedvurdering af omsorgsarbejdet er et reelt problem24.5.2024 11:43:21 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt argumenterer rådgiver Alexander Sokol for, at det er et reelt problem, at værdien af omsorgsarbejdet overses i vores offentlige samtale. Baggrunden for notatet er, at diskussionen om omsorgsarbejdets værdi er blevet et centralt emne i den offentlige debat - senest med den feministiske debattør Emma Holtens bog Underskud, der for alvor har gjort emnet relevant. Sokol argumenterer i notatet for at: • Det er et reelt problem, at værdien af omsorgsarbejdet nedvurderes i det moderne samfund. • Nedvurderingen skyldes bl.a. de moralske konklusioner, der ofte drages af økonomisk teori • Nedvurderingen af omsorgsarbejdet er et kollektivt valg baseret på mangelfulde filosofiske, økonomiske og politiske argumenter • Bedre argumenter vil føre til et bedre, mere omsorgsfuldt og mere retfærdigt samfund. • Opmærksomhed på nedvurdering af omsorgsarbejde har relevans udover feminismen, fordi det også vedrører nedprioriteringen af familiers vilkår i almindelighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye