Europas fuglekiggere tager fællesbillede af fugletræk
Efterårstrækket er netop nu på sit højeste og derfor samles fuglekiggere over hele Europa i weekenden til årets største fuglekiggerdag. Der bliver talt mange millioner trækfugle, som danner et stort fælles øjebliksbillede af det europæiske fugletræk. Besøg de danske fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen og vær med til Euro Birdwatch.

På himlens imponerende scene udspiller sig lige nu et sandt festfyrværkeri for fuglekiggere. Efterårstrækket er i fuld gang, og millioner af fugle er på vej gennem Europa mod varmere himmelstrøg.
Derfor inviterer BirdLife-partnerne til Euro Birdwatch, hvor fuglekiggere over hele Europa mødes, tæller fugle og sammen tager et øjebliksbillede af det europæiske fugletræk.
- Det er et af de bedste tidspunkter på året at se på fugle. Der er både imponerende mængder af fugle på himlen, men der er også rigtig mange fuglekiggere i felten for at se på fuglene. Så der er gode muligheder for at opleve fællesskabet ved at kigge på fugle og møde andre med samme interesse. Det gælder foreksempel til Euro Birdwatch, hvor vi er fælles om at få så mange fugle i kikkerten som muligt. Og så kan man jo tænke på, at der samtidig rundt om i hele Europa også bliver kigget op, siger Henrik Böhmer, stationsleder på Blåvand Fuglestation.
Til Euro Birdwatch bliver der afholdt arrangementer over hele Europa, hvor man tæller så mange fugle som muligt og registrere arterne, der bliver samlet i et slutresultat på flere millioner fugle.
En dag med tips, tricks og godt selskab
I Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september.
I Skagen byder fuglestationen på en fed tur forbi fuglekiggerne på Grenen og fuglestationens ringmærkningssted. Ved Gedser Odde er der ekstra mandskab til at guide besøgende til at opleve et af Danmarks absolutte hotspots under fugletrækket om efteråret. Og i Blåvand byder dagen på en spændende guidet tur forbi fugletrækket og ringmærkningsnettene.
- Euro Birdwatch er en rigtig god mulighed for at opleve efterårstrækket under kyndig vejledning fra dygtige og garvede fuglekiggere. For begyndere er det rigtig godt, at lære lidt tips og tricks og få nogle gode historier om fuglene og deres særlige evner, så man kommer godt i gang. For de mere garvede kan man nyde selskabet og hyggen ved at se fuglene sammen, siger Simon S. Christiansen, naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation.
Særligt efterårstrækket er en exceptionel oplevelse, fordi mængden af fugle er langt mere massiv end om foråret. Det skyldes, at trækket både består af de gamle fugle og alle ungfuglene fra sommerens kuld.
Gode chancer for masser af fugle
Sidste år blev der i løbet af weekenden med Euro Birdwatch talt mere end 4,6 millioner fugle ved de mange arrangementer over hele Europa.
- Vi kan jo ikke stille nogen garantier, for det er jo naturen. Men chancerne for gode oplevelser er rigtig fine. Sidste år blev der talt mere end 10.000 fugle i Skagen og Gedser i løbet af arrangementet. Vi håber, at vores gæster mærker suset fra fuglene og får lidt vind i håret og nogle fede fugle i kikkerten. Måske ser man sin første dværgfalk eller store flokke af terner, ederfugle eller gæs. Uanset hvad der kommer flyvende, så gør vi, hvad vi kan for at skabe en dejlig dag i naturen med fugletrækket foroven, siger Ole Friis Larsen, træktæller ved Gedser Fuglestation.
Blandt andet er der ved Gedser mulighed for at opleve verdens største træk af ederfugle, eller der kan være mulighed for, at man får nogle andre arter i kikkerten eller i større mængder, end man sædvanligvis oplever på sine fugleture.
Euro Birdwatch har eksisteret siden 1993 og bliver afholdt af BirdLife-partnerne i Europa. Arrangementet har til formål at sætte fokus på trækfuglene og vigtigheden af at beskytte fuglenes levesteder.
Kontakter
Henrik BöhmerStationsleder på Blåvand FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:22 30 22 44Simon S. ChristiansenLeder af Skagen FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:40 21 73 14Gedser FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:23 62 48 74Anton Gundersen LihnJournalistDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 56 90 38al@dof.dkLinks
Om Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum