DOF BirdLife

Europas fuglekiggere tager fællesbillede af fugletræk

Del

Efterårstrækket er netop nu på sit højeste og derfor samles fuglekiggere over hele Europa i weekenden til årets største fuglekiggerdag. Der bliver talt mange millioner trækfugle, som danner et stort fælles øjebliksbillede af det europæiske fugletræk. Besøg de danske fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen og vær med til Euro Birdwatch.

I Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september.
I Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september. Foto: Skagen Fuglestation

På himlens imponerende scene udspiller sig lige nu et sandt festfyrværkeri for fuglekiggere. Efterårstrækket er i fuld gang, og millioner af fugle er på vej gennem Europa mod varmere himmelstrøg.

Derfor inviterer BirdLife-partnerne til Euro Birdwatch, hvor fuglekiggere over hele Europa mødes, tæller fugle og sammen tager et øjebliksbillede af det europæiske fugletræk.

- Det er et af de bedste tidspunkter på året at se på fugle. Der er både imponerende mængder af fugle på himlen, men der er også rigtig mange fuglekiggere i felten for at se på fuglene. Så der er gode muligheder for at opleve fællesskabet ved at kigge på fugle og møde andre med samme interesse. Det gælder foreksempel til Euro Birdwatch, hvor vi er fælles om at få så mange fugle i kikkerten som muligt. Og så kan man jo tænke på, at der samtidig rundt om i hele Europa også bliver kigget op, siger Henrik Böhmer, stationsleder på Blåvand Fuglestation.

Til Euro Birdwatch bliver der afholdt arrangementer over hele Europa, hvor man tæller så mange fugle som muligt og registrere arterne, der bliver samlet i et slutresultat på flere millioner fugle.

En dag med tips, tricks og godt selskab

I Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september.

I Skagen byder fuglestationen på en fed tur forbi fuglekiggerne på Grenen og fuglestationens ringmærkningssted. Ved Gedser Odde er der ekstra mandskab til at guide besøgende til at opleve et af Danmarks absolutte hotspots under fugletrækket om efteråret. Og i Blåvand byder dagen på en spændende guidet tur forbi fugletrækket og ringmærkningsnettene.

- Euro Birdwatch er en rigtig god mulighed for at opleve efterårstrækket under kyndig vejledning fra dygtige og garvede fuglekiggere. For begyndere er det rigtig godt, at lære lidt tips og tricks og få nogle gode historier om fuglene og deres særlige evner, så man kommer godt i gang. For de mere garvede kan man nyde selskabet og hyggen ved at se fuglene sammen, siger Simon S. Christiansen, naturvejleder og leder af Skagen Fuglestation.

Særligt efterårstrækket er en exceptionel oplevelse, fordi mængden af fugle er langt mere massiv end om foråret. Det skyldes, at trækket både består af de gamle fugle og alle ungfuglene fra sommerens kuld.

Gode chancer for masser af fugle

Sidste år blev der i løbet af weekenden med Euro Birdwatch talt mere end 4,6 millioner fugle ved de mange arrangementer over hele Europa.

- Vi kan jo ikke stille nogen garantier, for det er jo naturen. Men chancerne for gode oplevelser er rigtig fine. Sidste år blev der talt mere end 10.000 fugle i Skagen og Gedser i løbet af arrangementet. Vi håber, at vores gæster mærker suset fra fuglene og får lidt vind i håret og nogle fede fugle i kikkerten. Måske ser man sin første dværgfalk eller store flokke af terner, ederfugle eller gæs. Uanset hvad der kommer flyvende, så gør vi, hvad vi kan for at skabe en dejlig dag i naturen med fugletrækket foroven, siger Ole Friis Larsen, træktæller ved Gedser Fuglestation.

Blandt andet er der ved Gedser mulighed for at opleve verdens største træk af ederfugle, eller der kan være mulighed for, at man får nogle andre arter i kikkerten eller i større mængder, end man sædvanligvis oplever på sine fugleture.

Euro Birdwatch har eksisteret siden 1993 og bliver afholdt af BirdLife-partnerne i Europa. Arrangementet har til formål at sætte fokus på trækfuglene og vigtigheden af at beskytte fuglenes levesteder.

Kontakter

Henrik BöhmerStationsleder på Blåvand FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:22 30 22 44

Simon S. ChristiansenLeder af Skagen FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:40 21 73 14

Gedser FuglestationDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:23 62 48 74

Anton Gundersen LihnJournalistDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:21 56 90 38al@dof.dk

Links

Om Dansk Ornitologisk Forening

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse

Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk

Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.

Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse

De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye