Plastic Change

Tusindvis fjernede affald fra den danske natur på World Cleanup Day

Del

Alle dele af Danmark var repræsenteret til World Cleanup Day den 16. september.

Poser fyldt med affald indsamlet på World Cleanup Day 2023 i København.
Poser fyldt med affald indsamlet på World Cleanup Day 2023 i København.

I Danmark deltog langt flere end tidligere i årets World Cleanup Day.

Tæt på 4500 personer fordelt på 140 lokationer i landet har oplyst Plastic Change, at de ryddede op i naturen i forbindelse med den verdensomspændende begivenhed. Det er over dobbelt så mange som i både 2022 og 2021.

- Vi vil gerne sige tusind tak til alle jer, som deltog i World Cleanup Day. I har været med til at skåne naturen for mange tons forurenende affald, siger Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change.

Ligesom tidligere år viste oprydningerne, at plastik udgør en markant del af det indsamlede affald i naturen. Det gælder især cigaretskodder og engangsplastik fra mad-, drikke- og slik-emballage.

- Når vi ser, at det er den samme type affald, der dukker op igen og igen, er det et udtryk for, at vi har et problem, som starter allerede inden, at affaldet ender i naturen. Der er for meget af det. Derfor håber vi, at snakken om at minimere vores affaldsmængder fortsætter ved middagsbordet, i skolen eller blandt kollegerne, siger Louise Lerche-Gredal.   

Her fortæller nogle af indsamlerne, hvordan deres World Cleanup Day forløb:

4013 cigaretskod på en time i København

I København var knap 900 elever og lærere fra Tove Ditlevsens Skole en del af World Cleanup Day. De fjernede 300 kg affald fra gaderne, og netop mængderne var en øjenåbner for eleverne, fortæller leder af udskolingen Thomas Bohm Mortensen. 

- En gruppe piger fra 6. årgang kom tilbage efter under en time med 4013 cigaretskod. De havde talt hver enkelt af dem, siger han og fortsætter:

- Vi har generelt et stort fokus på miljø og bæredygtighed på vores skole, men jeg synes også, det har et dannelsesperspektiv, at eleverne er ude i nærområdet og fjerne affald.

Finkæmmede strand for plastik-pellets ved Vestkysten

Den nordjyske virksomhed Strandet, som bekæmper plastkforurening året rundt, stod i spidsen for en strandrensning langs Vestkysten. 

I en gruppe på cirka 15 personer samlede de blandt andet bittesmå plastikstykker, der skader havmiljø og dyreliv - de såkaldte plastik-pellets - og endte med i alt 50 kg affald. 

- Det er fedt at sætte fokus på affald i naturen på globalt niveau under World Cleanup Day. Og så er det en vigtig del af vores arbejde at rydde op på stranden, fordi det er sidste stop for affaldet, inden det ender i havet, siger stifteren Julie Müller. 

- Jo flere, der bliver bevidste om problemet med affald og plastik i naturen, jo flere vil forhåbentlig tænke over deres ressourceforbrug, tilføjer medejer og kommunikationsansvarlig Jens Vilhelm. 

180 kg affald fjernet ved Roskilde Fjord 

Langs Roskilde Fjord i Midtsjælland samlede en gruppe over 180 kilo affald. Ud af de 110 indsamlere var 47 børn, fortæller arrangøren Helle Clark.

- Vi havde en fantastisk World Cleanup Day med perfekt vejr! Vi har været med i seks år nu, og vi kan se, at børnefamilierne kommer igen og igen, fordi de yngste synes, at det er fedt at være med. Børnene ved godt, at plastikforurening har konsekvenser, og de ser, at de gør en forskel, siger hun.

Fakta: Om World Cleanup Day

World Cleanup Day er verdens største oprydning i naturen. I 2022 deltog 15 millioner mennesker fra over 190 lande. Hvor mange der deltog på verdensplan under årets begivenhed den 16. september 2023 er endnu ikke endeligt opgjort.  

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum