Tusindvis fjernede affald fra den danske natur på World Cleanup Day
Alle dele af Danmark var repræsenteret til World Cleanup Day den 16. september.

I Danmark deltog langt flere end tidligere i årets World Cleanup Day.
Tæt på 4500 personer fordelt på 140 lokationer i landet har oplyst Plastic Change, at de ryddede op i naturen i forbindelse med den verdensomspændende begivenhed. Det er over dobbelt så mange som i både 2022 og 2021.
- Vi vil gerne sige tusind tak til alle jer, som deltog i World Cleanup Day. I har været med til at skåne naturen for mange tons forurenende affald, siger Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change.
Ligesom tidligere år viste oprydningerne, at plastik udgør en markant del af det indsamlede affald i naturen. Det gælder især cigaretskodder og engangsplastik fra mad-, drikke- og slik-emballage.
- Når vi ser, at det er den samme type affald, der dukker op igen og igen, er det et udtryk for, at vi har et problem, som starter allerede inden, at affaldet ender i naturen. Der er for meget af det. Derfor håber vi, at snakken om at minimere vores affaldsmængder fortsætter ved middagsbordet, i skolen eller blandt kollegerne, siger Louise Lerche-Gredal.
Her fortæller nogle af indsamlerne, hvordan deres World Cleanup Day forløb:
4013 cigaretskod på en time i København
I København var knap 900 elever og lærere fra Tove Ditlevsens Skole en del af World Cleanup Day. De fjernede 300 kg affald fra gaderne, og netop mængderne var en øjenåbner for eleverne, fortæller leder af udskolingen Thomas Bohm Mortensen.
- En gruppe piger fra 6. årgang kom tilbage efter under en time med 4013 cigaretskod. De havde talt hver enkelt af dem, siger han og fortsætter:
- Vi har generelt et stort fokus på miljø og bæredygtighed på vores skole, men jeg synes også, det har et dannelsesperspektiv, at eleverne er ude i nærområdet og fjerne affald.
Finkæmmede strand for plastik-pellets ved Vestkysten
Den nordjyske virksomhed Strandet, som bekæmper plastkforurening året rundt, stod i spidsen for en strandrensning langs Vestkysten.
I en gruppe på cirka 15 personer samlede de blandt andet bittesmå plastikstykker, der skader havmiljø og dyreliv - de såkaldte plastik-pellets - og endte med i alt 50 kg affald.
- Det er fedt at sætte fokus på affald i naturen på globalt niveau under World Cleanup Day. Og så er det en vigtig del af vores arbejde at rydde op på stranden, fordi det er sidste stop for affaldet, inden det ender i havet, siger stifteren Julie Müller.
- Jo flere, der bliver bevidste om problemet med affald og plastik i naturen, jo flere vil forhåbentlig tænke over deres ressourceforbrug, tilføjer medejer og kommunikationsansvarlig Jens Vilhelm.
180 kg affald fjernet ved Roskilde Fjord
Langs Roskilde Fjord i Midtsjælland samlede en gruppe over 180 kilo affald. Ud af de 110 indsamlere var 47 børn, fortæller arrangøren Helle Clark.
- Vi havde en fantastisk World Cleanup Day med perfekt vejr! Vi har været med i seks år nu, og vi kan se, at børnefamilierne kommer igen og igen, fordi de yngste synes, at det er fedt at være med. Børnene ved godt, at plastikforurening har konsekvenser, og de ser, at de gør en forskel, siger hun.
Fakta: Om World Cleanup Day
World Cleanup Day er verdens største oprydning i naturen. I 2022 deltog 15 millioner mennesker fra over 190 lande. Hvor mange der deltog på verdensplan under årets begivenhed den 16. september 2023 er endnu ikke endeligt opgjort.
Kontakter
Silvie Ulrikke ØstebøPresseansvarligPlastic Change
Tlf:61931637su@plasticchange.orgFølg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
En ambitiøs aftale mod plastikforurening blev modarbejdet og hindret under FN-møde20.11.2023 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Tredje møde om en global FN-aftale mod plastikforurening endte uden en klar plan for det videre arbejde. Plastic Change var med, og var vidne til et massivt fremmøde fra industrien og et manglende pres fra de lande, som ønsker en ambitiøs aftale.
EU-forbud mod eksport af plastikaffald er et vigtigt skridt i den rigtige retning17.11.2023 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU er enige om at forbyde eksporten af plastikaffald til en række lande, og kan dermed sætte en stopper for en årelang forurenende praksis. Det er en sejr, selvom lovgivningen kunne have tacklet problemet mere effektivt, mener Plastic Change.
Miljøministeren modtager 14.775 underskrifter for et EU-forbud mod eksport af plastikaffald15.11.2023 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Magnus Heunicke (S) kan være med til at forhindre, at EU eksporterer plastikaffald til udsatte samfund uden for unionen. De mange tusinde danskere og Plastic Change bakker op om et forbud.
Dansk NGO kæmper for at begrænse plastikproduktion under aktuelle FN-forhandlinger13.11.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under denne uges forhandlinger af en global aftale mod plastikforurening har Danmark en unik mulighed for at hæve ambitionsniveauet, mener miljøorganisationen Plastic Change
Erhvervsliv, NGO’er og forskere: Danmark skal have et nationalt system til genbrug af takeaway-emballage24.10.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et åbent brev opfordrer en samlet front af interessenter landets politikere til at sætte skub i udviklingen af et nationalt genbrugssystem, som både vil gavne miljø og klima, forbrugerne samt de spisesteder, der sælger takeaway.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum