Frederik fra Give: Det bedste, jeg har gjort for mig selv, var at fortælle om min angst
Nogle gange føles et angstanfald som at stå midt i en orkan, men man kan lære at leve med den, siger Frederik Broch fra Give. Angsten ramte ham i gymnasieårene. Nu er han 24 og i fuld gang som selvstændig fotograf – og angsten kan stadig lure. Det fortæller han i denne uges afsnit af en ny podcast fra Psykiatrifonden og SIND Ungdom, ”Jeg er ikke den eneste”.

Frederik Broch fra Give har levet med generaliseret angst i seks år, men til at begynde med var angst slet ikke noget, han kendte til. Til gengæld mærkede han tydeligt et forventningspres til sig selv i forhold til karakterer, udseende og sociale arrangementer, som hurtigt bare voksede og voksede, da han startede i gymnasiet. Efter et voldsomt angstanfald spurgte Frederiks mor, om han ikke skulle tale med nogen. Det blev starten på at lære sig selv, sine værdier og grænser at kende og arbejde på at se alt det, han frygtede, i øjnene.
Et vigtigt skridt var at tale med en psykolog og senere med en psykiater, og han indkapsler sin oplevelse af at tage hul på behandlingen og tale om angsten med et klokkeklart: ”Hold da kæft, det er jo rigtigt!” Og langsomt lærte han at acceptere, at angst ikke kun var noget, andre fik. Det ramte ham selv. Og det kan det stadig gøre i dag, men ikke længere som den orkan, det føltes som engang.
Læg forventningerne på hylden og føl friheden
”Jeg har lært meget om mig selv og om hvilket liv, jeg vil leve. Jeg er blevet meget mere positiv. Og det bedste, jeg har gjort for mig selv, var at fortælle andre om angsten,” fortæller Frederik i podcasten ”Jeg er ikke den eneste”, som er en podcastserie i ti afsnit, hvor unge fortæller åbent om at have det svært psykisk.
I denne uges afsnit af ”Jeg er ikke den eneste”, som kommer ud på torsdag, fortæller Frederik på 24 år, som er født og opvokset i Give, om at lægge sine egne og andres forventninger til, hvad et godt liv er, på hylden, og den følelse af lettelse og frihed, der følger med, når man først gør det. Han fortæller også om vigtigheden af, at unge mænd som ham selv bliver bedre til at sætte ord på deres følelser og sige det højt, når man kæmper indeni.
”At tale ud, det fjerner tankemylderet,” fortæller han. I dag er han selvstændig fotograf og har sit eget firma, Sejer Photo. Og selv om angsten stadig kan vise sig ind imellem, ved han i dag, hvad han skal gøre, når den kommer.
Om podcastserien ”Jeg er ikke den eneste”:
I ”Jeg er ikke den eneste” står ti modige unge frem og fortæller hver deres personlige historie til vært Rikke Collin (blandt andet kendt fra Taarekanalen).
Sammen går de i dybden med de udfordringer, de unge møder i hverdagen, som fx præstationspres og perfekthedskultur, og taler åbent om det, der følger med, når man lever med psykisk sårbarhed og/eller psykiske diagnoser som fx angst, spiseforstyrrelse eller depression.
Fælles for de unges historier er, at de ofte har følt sig alene, men også at de har fundet styrke i at tale højt om det, der føles svært.
Du finder podcasten der, hvor du plejer at finde dine podcasts, eller på Psykiatrifonden.dk under "Jeg er ikke den eneste". Psykiatrifonden og SIND Ungdom står bag podcastserien, der er støttet af TrygFonden.
Til dig, der selv har angst – her får du hjælp
Kæmper du med angst, eller kender du nogen, der gør? Så ræk ud til en omkring dig, du stoler på, eller kontakt din læge og bed om hjælp. Du kan også chatte med eller ringe til Psykiatrifondens gratis og anonyme rådgivning på ring-chat-skriv.dk eller på telefon 39 25 25 25. Du kan også finde en ungegruppe tæt på dig på sindungdom.dk
Nøgleord
Kontakter
Psykiatrifondens pressetelefon
Tlf:23712688Billeder

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrifondens mindeord om Elsebeth Stryhn2.5.2025 08:52:01 CEST | Pressemeddelelse
I den brede offentlighed var Elsebeth Stryhn mest kendt for sin mangeårige ledelse af familievirksomheden Stryhn’s og som et menneske med en mønsterbrydende erhvervskarriere på et tidspunkt, hvor blot fem procent af de kvindelige studerende på cand. merc.-uddannelse var kvinder. Men for os, Anne Lindhardt og Marianne Skjold, hhv. tidl. formand og adm. direktør for Psykiatrifonden, var Elsebeth Stryhn også et menneske, som har haft afgørende betydning for Psykiatrifonden.
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum