Ambitiøst partnerskab vil skabe banebrydende resultater inden for fødevarer og landbrug
En ny strategisk samarbejdsaftale mellem hollandske Wageningen University & Research og Aarhus Universitet er en ambitiøs milepæl i samarbejdet mellem de to universiteter og forventes at bidrage med banebrydende resultater inden for forskning og udvikling af fremtidens bæredygtige fødevarer og omstilling af landbruget.

Pressen inviteres til at deltage fredag den 22. september, når Aarhus Universitet og Wageningen University & Research underskriver en strategisk samarbejdsaftale, hvor der vil være mulighed for foto-optagelser i AU laboratorier samt interviews med forskere, repræsentanter fra erhvervsliv, politikere og forskningsinstitutioner fra både Danmark og Holland.
Samarbejdsaftalen er en afgørende milepæl for de to universiteter, og forventes at bidrage med banebrydende resultater inden for forskning og udvikling af fremtidens bæredygtige fødevarer og omstilling af landbruget. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:
”Samarbejdet har potentiale til at ændre den globale omstilling af hele landbrugs- og fødevareområdet og skabe afgørende løsninger, der kan accelerere den grønne omstilling. Vi har en vision om at skabe unikke synergier mellem vores internationalt anerkendte og ledende forskningområder, og hvis vi virkelig skal rykke den grønne omstilling, kræver det en balanceret men disruptiv, systemisk transition. Den kan vi kun skabe gennem samarbejde og missionsdrevet forskning på tværs af sektorer”, siger dekanen.
Aftalen markeres ved en officiel underskriftsceremoni i Frandsensalen på Aarhus Universitet, hvor den underskrives af rektor Arthur Mol, Wageningen University & Research og rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen.
”På overfladen signalerer dette dokument et fælles ønske om at intensivere vores eksisterende samarbejde og udforske nye muligheder for at binde vores universiteter tættere sammen. Men på et dybere niveau, symboliserer aftalen, at Wageningen og Aarhus – og Danmark og Holland som helheder – forstår de udfordringer, som ligger forude. Ikke bare for vores respektive lande, men for hele kloden”, siger Brian Bech Nielsen.
Baner vejen for flere plantebaserede fødevarer
En af Danmarks største fødevarevirksomheder, Arla Foods, glæder sig over det nye samarbejde mellem Aarhus Universitet og Wageningen University & Research og håber, at det kan bane vejen for, at planter fremover kan indgå i et endnu større omfang i Arlas produktportefølje:
”Hos Arla Foods tænker vi i høj grad i bæredygtige fødevarer. Min forhåbning er, at vi kan finde afgrøder, der kan levere protein, fibre og andre næringsstoffer, der enten alene eller som en integreret del af sammensatte fødevarer kan understøtte en sund og velsmagende kost, der samtidig er bæredygtig og kan sammensættes til en overkommelig pris,” siger Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods.
På Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet forskes der netop i udviklingen af flere bæredygtige og plantebaserede fødevarer og lektor Ulla Kidmose ser store perspektiver i samarbejdet med Wageningen University & Research:
“For at dække det globale fødevarebehov for plantebaserede fødevarer er det nødvendigt at gentænke måder at producere plantebaserede produkter, som f.eks. vertikal landbrug og nye plante-baserede produkter, som f.eks. bælgfrugter. Hvordan kvaliteten og forbrugeraccepten er af nye plantebaserede fødevarer og fra nye produktionsformer er meget lidt belyst. Men den har stor betydning for, om det bliver en markedsmæssig succes i forhold til, om det er noget som smager og ligner eksisterende produkter. Her ser jeg et stort potentiale i samarbejdet med Wageningen”, fortæller hun.
Danmark som udstillingsvindue for den grønne omstilling
Efter den officielle underskriftsceremoni har Aarhus Universitet og Arla Foods inviteret førende danske aktører i form af virksomheder, politikere og forskningsinstitutioner til en ”Roundtable”, hvor blandt andre den hollandske ambassadør og en delegation fra Wageningen deltager. Her vil de drøfte, hvordan Danmark og Holland i fællesskab kan fremskynde produktionen af fremtidens bæredygtige fødevarer og sikre den grønne omstilling af hele landbrugs- og fødevaresektoren.
”Vi har allerede et rigtig godt samarbejde med Wageningen i forhold til START-centret og Plant2Food. Der er ingen tvivl om, at i Danmark har vi med vores forskning, innovation og erhvervssamarbejde et stort potentiale for at blive et udstillingsvindue for den grønne omstilling. Det kan og skal vi være stolte af. Men den indsats, der er brug for, kræver samarbejde på tværs - sammen kan vi mere. Omstillingen af fødevaresystemet kan kun ske gennem en integreret, inklusiv og tværfaglig tilgang og med et stærkt engagement fra regering, virksomheder, videnskab og civilsamfund”, slutter Eskild Holm Nielsen.
For yderligere kommentarer kontakt:
Eskild Holm Nielsen, Dekan, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Mobil: 21229511, e-mail: dean.tech@au.dk
PRESSEINVITATION OG PROGRAM MED MULIGHED FOR FOTO-OPTAGELSER I AU LABORATORIER
I anledningen af den nye samarbejdsaftale inviteres pressen til at besøge AU´s topmoderne forskningsfaciliteter på Institut for Fødevarer i Skejby. Her vil der være mulighed for at lave foto-optagelser af eksempler på fødevareforskning i laboratorierne og interviews med forskere:
Kl. 11-13 hos Institut for Fødevarer, Agro Food Park 48, Aarhus N.
Kontaktperson: Hanne Lakkenborg Kristensen, Teamleder for FOOD-forskerne, Tlf.: 20698054
Efterfølgende vil der fra kl. 14 være mulighed for at lave interviews med førende danske aktører inden for landbrugs- og fødevaresektoren i form af virksomheder, politikere og forskningsinstitutioner i forbindelse med ”Roundtable”. Denne finder sted:
Kl. 14-16.45 hos Aarhus Institute of Advanced Studies, Høegh-Guldbergs Gade 6B, Aarhus C (Pressen har mulighed for at lave interviews fra kl. 14-14.30 - deltagerliste vedhæftet)
I "Roundtable" deltager bl.a. Arla Foods, SEGES, Innovationsfonden, Novo Nordisk Foundation, DLG Koncernen, Food & Bio Cluster Denmark, Business Region Midt, BioCirc Group og Aarhus Universitet m.fl.
Fra Holland vil der bl.a. være deltagelse af den hollandske ambassadør, Nienke Trooster, og rektor ved Wageningen University & Research, Arthur Mol.
For yderligere informationer kontakt:
Mette Agerup, Pressekoordinator, Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Mobil: 40260514, e-mail: meag@au.dk
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum