Innovationsfonden

Nyt projekt vil sikre bedre tekstilsortering og mindre fødevarespild

Del

Eksperter i laser- & detektorhardware og kemometri samt forskere i tekstilgenbrug og fødevareindustrien samarbejder i et nyt forskningsprojekt for at fremstille et komplekst hyperspektralt billeddannelsessystem. Innovationsfonden har investeret 14 mio. kr. i projektet.

Kompleks tekstilsortering og bedre udnyttelse af biprodukter fra kødproduktion er målet med et nyt projekt, HyperSort, som Innovationsfonden netop har investeret knap 14 millioner kroner i.

Projektet bygger på en lang historie af ekspertise inden for udvikling af supercontinuum lasere hos NKT Photonics, akademisk ekspertise ved Københavns Universitet og University of Basque Country, og forskere i kontakt med industrien indenfor kødforarbejdning og tekstilgenanvendelse. Konsortiet omfatter også en hurtigt voksende SMV, NLIR, der udvikler detektorer til infrarøde bølgelængder baseret på en patenteret opkonverteringsteknik.

Systemer til hyperspektral billeddannelse er et aktuelt emne, da de bliver implementeret flere og flere steder i industrien. I HyperSort projektet skal NKT Photonics’ supercontinuum lyskilder løse udfordringer med opløsning, penetrationsdybde og materialeanalysering. Lyskilderne kan også analysere materialer på afstand. Det betyder at de ikke varmer materialet op, hvilket giver dem en fordel i f.eks. fødevareanalyse.

- Det er ikke nemt at lave et system til hyperspektral billeddannelse, der er egnet til brug på en fabrik. Et sådant system kræver tværfaglig ekspertise inden for lysgenerering, detektion og kemisk analyse. Når systemet fungerer, skal al teknikken skjules under en intuitiv og brugervenlig softwaregrænseflade, så systemet er let at bruge i industrien, siger Patrick Montague, Head of Future Technologies hos NKT Photonics og fortsætter:

- HyperSort-projektet har to mål: At forbedre tekstilgenanvendelse, specielt ved af differentiere komplekse tekstiler, samt at optimere kødforarbejdningen, hvor målet er at forudsige kvalitet af færdigvarerne ved hjælp af avancerede målinger på råvarer og undervejs i fremstillingsprocessen, så spildproduktioner undgås.

Projektsamarbejdet og den tilvejebragte finansiering giver fem fremtrædende danske organisationer, private såvel som akademiske, en unik mulighed for at gøre en markant forskel på det globale marked.

Projektpartnerne, University of Basque County og Boer Group recycling, er verdensførende indenfor henholdsvis hyperspektral billeddannelse og kemometri og Europas manuelle og automatiserede tekstilgenbrug. De har værdifuld indsigt i HyperSort-systemets udfordringer og potentielle fordele.

DTI og Boer Group vil teste supercontinuum lyskilden udviklet af NKT Photonics, DTU, og NLIR i den anvendte forskning i henholdsvis farsprodukter baseret på kød- og planteproteiner og tekstilgenbrug.

Kontakt:
Patrick Montague, Head of Future Technologies, NKT Photonics A/S
Tel. +45 71506430, mail: pabo@nktphotonics.com

Line Skouboe, communications advisor, Innovation Foundation
Tel. 61 90 50 39, Mail: line.skouboe@innofond.dk

Fakta:

  • Innovationsfondens investering: 14,0 mio. DKK
  • Samlet budget: 18,8 mio. DKK
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: HyperSort – Hyperspectral Optical Engine

Partners
NKT Photonics er en global leder inden for fotonik og fiberlaserløsninger. De er kendt for deres ekspertise inden for lyskildeudvikling og bidrager med avanceret teknologi og viden til projektet samt projektledelse og koordinering heraf. NKT Photonics vil kommercialisere og skalere HyperSort-løsningen efter projektet.

José Manuel Amigo forsker i kemometri ved IKERBASQUE Foundation og University of Basque County. Hans speciale er hyperspektral billeddannelse, og hans forskning er blevet citeret over 6400 gange, hvilket giver ham et h-indeks på 46.

Teknologisk Institut er et førende forsknings- og teknologiinstitut i Danmark. Vi beskæftiger i øjeblikket 1.050 specialister, og vi hjælper mere end 10.500 kunder om året - repræsenterende 68 forskellige lande. Teknologisk Institut er et tværfagligt institut, der ser på udfordringer på en innovativ måde, opdelt i 5 divisioner: Fødevarer & Produktion, Materialer, Miljøteknologi, Energi & Klima, og Byggeri & Anlæg.

DTU er verdens førende inden for optisk fiberteknologi og supercontinuum (SC) fiberlasere og SC-baserede billeddannelsessystemer til UV til mid-IR spektralområdet 30nm-15μm. Det har state-of-the-art faciliteter, såsom 2 fibertræktårne og glasfremstilling, fiberkarakterisering og højeffekt laser-renrumslaboratorier.

NLIR udvikler og producerer unikke midt-infrarøde spektrometre som både er hurtige og sensitive. NLIR bidrager til projektet med viden til udvikling af en midt-infrarød spektral linjeskanner som er en af nøglekomponenterne i HyperSort løsningen. NLIR vil kommercialisere linjeskanneren efterfølgende.

Boer Group er førende inden for genbrug og genanvendelse af tekstiler i Europa. Boer Group består af tre indsamlingsvirksomheder, syv sorteringsvirksomheder og en innovativ platform. Deres 750 medarbejdere sorterer ca. 112 tons brugt tekstil om året. Boer Groups mål er, at tekstilaffald fremover bliver sorteret og genanvendt igen og igen.

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre.

VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye