Cepos

CEPOS: Finansloven er stort set støvsuget for reformer, der øger arbejdsudbuddet

Del

CEPOS' fungerende cheføkonom Jørgen Sloth har følgende kommentarer til regeringens nye finanslovsudspil

Jørgen Sloth. Foto: Jakob Melgaard
Jørgen Sloth. Foto: Jakob Melgaard Jakob Melgaard

”Dansk økonomi står med et godt udgangspunkt efter mange års reformer. Beskæftigelsen er rekordhøj, inflationen er på vej ned, og der er ingen voldsomme ubalancer i økonomien. Derfor er der også begrundet håb om, at vi ikke havner i en større økonomisk nedtur, selvom man må forvente en afdæmpet udvikling de kommende år - blandt andet som følge af rentestigninger,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”Regeringen har selv fremført, at øget arbejdsudbud er den nye tids valuta. Alligevel er finansloven stort set støvsuget for reformer, der øger arbejdsudbuddet. Det havde været oplagt at gå i gang med reformer i SVM-regeringens første rigtige finanslov,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS. 

”Arbejdsmarkedet er fortsat meget stramt. Faktisk vurderer Finansministeriet, at der er lige så meget tryk på arbejdsmarkedet nu som op til Finanskrisen i 2008. Derfor er det også dybt kritisabelt, at regeringen nu forventer ca. 6.000 flere offentligt ansatte i 2024, end hvad man skønnede tilbage i maj. Det medfører et endnu strammere arbejdsmarked. Siden Mette Frederiksen tiltrådte i 2019, er den offentlige beskæftigelse vokset med mere end 40.000,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”Væksten i det offentlige forbrug på 2,1 procent er tårnhøj og svarer til ca. 13 milliarder kroner. Det er fem gange så meget som det demografiske træk. Det afspejler en finanslov, hvor der bliver delt ret rundhåndet ud, herunder 1 milliard kroner ekstra til kommuner og regioner. Den høje offentlige forbrugsvækst skyldes dog også udmøntninger fra Ukraine-fonden. Omvendt er der ikke udsigt til nævneværdige skattelettelser på finansloven,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”De offentlige finanser bliver ved med at overraske positivt, og råderummet i 2030 opjusteres med 4 milliarder kroner - blandt andet på grund af højere strukturel beskæftigelse. Det sætter en tyk streg under, at de offentlige finanser er kernesunde, og at der frem til 2030 er god plads til at gennemføre en større skattereform end den reform på 5 milliarder kroner, som SVM-regeringen vil gennemføre,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS. 

Jørgen Sloth kan kontaktes på 61 66 27 98 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum