Aarhus Teater

Jens Jørn Spottag fejrer 40-års skuespillerjubilæum med KONG LEAR på Aarhus Teater: ”Det var her, det hele begyndte”

Del

Når Jens Jørn Spottag - en af Danmarks førende film-, tv- og teater-skuespillere - træder op på Aarhus Teaters skrå brædder lørdag den 16. september, er det 40 år siden, at han debuterede. Jens Jørn Spottags store skuespillerjubilæum fejres fra scenen med taler efter Kong Lear-forestillingen kl. 16. Hyldest modtager han dog allerede 1. september, hvor han sammen med syv andre skuespillere er nomineret til Teaterflisen 2023 på Frederiksberg.

Jens Jørn Spottag. Foto: Emilia Therese
Jens Jørn Spottag. Foto: Emilia Therese Emilia Therese

Det hele begyndte på Aarhus Teater
Jens Jørn Spottag (f. 1957 i Odder) var kun 11 år, da han for første gang stiftede bekendtskab med skuespilkunsten. Det var i Odder, 20 km syd for Aarhus, at han efter at være kommet hjem fra fodboldtræningen, kastede sig foran tv’et og ved et tilfælde så en teaterforestilling på DRs hedengangne TV-Teatret.

”Det var magisk”, fortæller han om Bertolt Brechts Arturo Ui, som fascinerede den 11-årige dreng med stykkets kropslige gøgl og frisættende fantasi.

Et par år senere hørte han ved et tilfælde fra sin moster, der var skræddersalsleder på det store teater i Aarhus, at man søgte en regissør. Her blussede teaterflammen op igen. Han fik stillingen i 1974, blev fastansat og arbejdede i fire år som regissør på i alt 17 forestillinger og fik et indgående kendskab til arbejdet som instruktør, skuespiller og andre kunstneriske funktioner. I 1979 kom han ind på Elevskolen ved Odense Teater, og i 1983 kunne han skrive ’skuespiller’ på sit visitkort. The rest is history … Og nu 40 år senere er Jens Jørn Spottag tilbage ved sit aarhusianske udgangspunkt med Kong Lear.

En af Danmarks førende skuespillere
Jens Jørn Spottag fik sin tv-debut i 1987 med serien Een gang strømer... og har siden medvirket i alle markante produktioner fra DR Drama, herunder den altoverskyggende hovedrolle som J.C. Jacobsen i Bryggeren (1996). Han har desuden medvirket i successerier som Taxi (1998), Edderkoppen (2000), Ørnen (2004-06), Forbrydelsen (2007), Livvagterne (2008), 1864 (2013), alle tre sæsoner af Arven (2013-16) og Sygeplejeskolen (2018-22).

I løbet af sin lange karriere har Jens Jørn Spottag haft adskillige roller i kort- og spillefilm. I Hvidsten Gruppen (2012) spillede han hovedrollen som modstandsmanden Marius Fiil. Herudover har han bl.a. medvirket i Sort Høst (1993), den Oscar-vindende kortfilm Ernst & lyset (1996), Idioterne (1998), Kongekabale (2004), To verdener (2008), Kapgang (2014) og Ser du månen, Daniel (2019).

På de skrå brædder har Jens Jørn Spottag optrådt på en lang række danske og internationale scener, blandt andet Odense Teater, hvor han debuterede som skuespiller i 1983, som ensemble på Aalborg Teater (1989–94), hvorefter han drog til København og siden har været en fast bestanddel af det københavnske teaterliv. Blandt andet medvirkede han i Betty Nansen Teatrets prisbelønnede Woyzeck, der gik sin sejrsgang i Danmark og efterfølgende blev sendt på verdensturné. I de seneste år har han været med i Det Kgl. Teaters ensemble, indtil det i år blev opløst.

Jens Jørn Spottags første optræden som freelance skuespiller er titelrollen som Kong Lear på Aarhus Teater. Her optrådte han også i 2012 i den Reumertvindende Teaterkoncert med sange af Leonard Cohen.

Flere store priser
Spottag har modtaget adskillige legater og priser. Han har blandt andet modtaget Lauritzen Prisen, Poul Reumerts Minde- og Rejselegat og Mogens Wieths Mindelegat. I 2009 vandt han en Robert for bedste mandlige birolle i filmen To verdener og blev i 2016 udnævnt til Ridder af Dannebrog.

Privat har Jens Jørn Spottag siden 2013 været gift med skuespillerkollegaen Tammi Øst. Sammen med Dea Fog har han døtrene Laura Spottag Fog og Ena Spottag, der også er gået skuespillervejen.

Kontakter

Yderligere oplysninger og aftale om interviews / adgang til KONG LEAR 16. september hos kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk

Billeder

Jens Jørn Spottag. Foto: Emilia Therese
Jens Jørn Spottag. Foto: Emilia Therese
Download
Jens Jørn Spottag i KONG LEAR. Foto: Aarhus Teater/Emilia Therese
Jens Jørn Spottag i KONG LEAR. Foto: Aarhus Teater/Emilia Therese
Download
Jens Jørn Spottag og Anne Plauborg i KONG LEAR. Foto: Aarhus Teater/Emilia Therese
Jens Jørn Spottag og Anne Plauborg i KONG LEAR. Foto: Aarhus Teater/Emilia Therese
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Teater

Ville du turde lukke en fremmed ind i dit hjem? Og lege, at han er dig? Ja? Så får du nu chancen!21.11.2023 12:23:18 CET | Pressemeddelelse

Det internationalt lovpriste berliner kunstnerkollektiv Gob Squad kommer til Aarhus Teater fra 7. februar 2024 med den interaktive forestilling IS ANYBODY HOME? På scenen er et enkelt menneske, som inviteres til at se en livestreamet film. En film, som vel at mærke foregår i personens eget hjem, hvor Gob Squads performere flytter ind. Nu søger Gob Squad og Aarhus Teater tre aarhusianere mellem 18 og 28 år, som har lyst til at være gæst for en aften.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye