Ny forskning belyser bivirkninger af Covid19-vaccine
Umiddelbart efter Covid19-vaccinen har danskerne døjet mest med symptomer som utilpashed, feber og træthed. Alvorlige bivirkninger som lammelse i ansigtet og allergisk reaktion er sjældne, men knap hver tredje kvinde rapporter ændringer i menstruationscyklussen.

To nye studier om bivirkninger ved Covid19-vaccinen er netop publiceret fra Aarhus Universitet.
Begge studier er baseret på den danske BiCoVac-kohorte, som gør det muligt at lave undersøgelser i en stor gruppe af den generelle danske befolkning.
Det ene studie har undersøgt de akutte symptomer efter Covid19-vaccination.
De hyppigst rapporterede akutte bivirkninger efter det første lille prik i skulderen er rødme og smerte ved indstiksstedet, som 20% oplever. Ved andet og tredje stik er træthed den mest rapporterede bivirkning - rapporteret af henholdsvis 22 % og 14 %.
Studiet om akutte bivirkninger er udgivet i tidsskriftet Vaccine, og det finder, at de almindelige infektionssymptomer som utilpashed, feber og træthed er nogle af de hyppigst rapporterede efter Covid19-vaccination i Danmark, og at der sjældent bliver rapporteret mere alvorlige symptomer som lammelse i ansigtet og allergisk reaktion.
”Kvinder, personer i alderen 26-35 år, og personer, der inden vaccination har haft Covid19, rapporterer i højere grad symptomer end mænd, ældre og personer der ikke har haft Covid19 inden vaccination,” fortæller videnskabelig assistent på Institut for Folkesundhed Kristoffer Torp Hansen, som er førsteforfatter på studiet.
Resultaterne viser også, at der er forskel på de akutte bivirkninger afhængigt af hvilken type af vaccine, man har modtaget.
Efter den første dosis har personer vaccineret med præparatet fra AstraZeneca rapporteret flere bivirkninger end personer vaccineret med andre typer.
Personer, der fik vaccinen fra Moderna, rapporterede om flere bivirkninger efter anden og tredje dosis sammenlignet med personer, som modtog vaccinen fra Pfizer-BioNTech.
Flere faktorer spiller ind på rapporteringen af menstruationsændringer
Det andet nye studie viser, at 30% af menstruerende kvinder rapporterer ændringer i menstruationscyklussen efter at have fået Covid19-vaccinen.
Forskerne har undersøgt, hvilke faktorer der potentielt kunne spille ind, og de fandt, at almindeligt kendte årsager til menstruationsændringer som f.eks. stress, alder og rygning havde en sammenhæng med de rapporterede ændringer efter Covid19-vaccinen.
”Vi fandt også, at kvinder, som havde været bekymrede for Covid19-vaccinen, havde haft en alvorlig Covid19-infektion eller rapporterede flere andre vaccinereaktioner havde større sandsynlighed for at rapportere menstruationsændringer efter vaccinen,” fortæller ph.d.-studerende på Institut for Folkesundhed Christina Bisgaard Jensen. Hun er førsteforfatter på studiet, som netop er udgivet i tidsskriftet Human Reproduction.
”Menstruationsændringer er ikke ualmindelige, og vi kan ikke afvise, at de rapporterede menstruationsændringer for nogle er forekommet tilfældigt i tidsmæssig relation til vaccinationen,” siger Christina Bisgaard Jensen, som forklarer, at studiet ikke kan bruges til at identificere den direkte sammenhæng mellem Covid19-vaccinen og de rapporterede menstruationsændringer.
”Der er behov for yderligere studier for at etablere årsagssammenhænge og den kliniske betydning af selvrapporterede menstruationsændringer,” siger hun.
Bag om forskningsresultatet
- Studiet om ændringer i menstruationscyklus er et kohortestudie baseret på data fra den nationale BiCoVac (Bivirkninger ved CoronaVacciner) kohorte.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dead144/7223488?login=true
- Studiet om akutte bivirkninger et er deskriptivt studie baseret på data fra den nationale BiCoVac (Bivirkninger ved CoronaVacciner) kohorte.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37391313/
- Begge studier er et resultat af et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
- Begge studier er finansieret af TrygFonden.
Kontakter
Ph.d.-studerende Christina Bisgaard Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
Mail: cbj@ph.au.dk
Videnskabelig assistent Kristoffer Torp Hansen (mangler link til Pure-profil)
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
Mail: au567701@uni.au.dk
Lektor Dorte Rytter
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Epidemiologi
Telefon: +45 87 15 94 58
Mobil: +45 60 38 12 98
Mail: dr@ph.au.dk
Billeder

Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum