Nu kan man endelig tage en master i arbejdsmiljø i Danmark
29. august begynder det første hold studerende på masteruddannelsen i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet. Det er den første af sin slags i Danmark, og det er på høje tid, at den kommer, lyder det fra uddannelsesleder Liv Starheim og professor Peter Hasle.

Hvert eneste år er der omkring 40 mennesker, som mister livet i arbejdsulykker i Danmark. Oven i det har undersøgelser vist, at tusindvis af ansatte over 50 år inden for alt fra byggebranchen til pædagogfaget føler sig nedslidte. Og så taler mange i disse år om, at en decideret stressepidemi hærger det danske arbejdsmarked.
Der er med andre ord nok at tage fat på, når 22 studerende tirsdag 29. august 2023 begynder på Danmarks første masteruddannelse i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet i Odense.
De studerende kommer fra både private og offentlige virksomheder og arbejder alle professionelt med arbejdsmiljø. På masteruddannelsen, som de tager på deltid ved siden af deres daglige arbejde, vil de i løbet af de næste 2 år lære at designe, gennemføre og evaluere arbejdsmiljøindsatser, som faktisk virker ude i praksis.
- Der har været behov for denne her uddannelse i mange år, og i resten af Europa har de længe haft noget lignende, siger Liv Starheim, der er lektor på Syddansk Universitet og uddannelsesleder for den nye master.
- Men der er helt klar en åbning nu. Pludselig taler vi om arbejdslivet i den offentlige samtale, vi diskuterer 4-dages arbejdersuger, stress, møder og mails, og det er gået op for virksomheder, at arbejdsvilkår er et område, de skal være konkurrencedygtige på, hvis de vil tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
Stigende efterspørgsel
Ude i virksomhederne bliver arbejdsmiljøet da også prioriteret højere og højere, mener Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø på Syddansk Universitet og initiativtager til uddannelsen.
Der er derfor også en stigende efterspørgsel på medarbejdere med faglig viden om arbejdsmiljøindsatser, og med ny kommende EU-lovgivning på området vil det kun blive endnu mere aktuelt de kommende år.
- EU er ved at indføre nogle meget omfattende due diligence-krav. Virksomheder skal begynde at lave risikovurderinger af, om der kan være dårligt arbejdsmiljø hos deres underleverandører, og hvis der er, skal de lave handleplaner for, hvordan de som købere kan være med til at forbedre det, fortæller Peter Hasle.
Netop de kompetencer kommer de studerende på masteren i arbejdsmiljøledelse til at stå med.
- Uddannelsen kombinerer teoretisk viden i arbejdsmiljø med den praktiske erfaring fra de enkelte virksomheder, som de studerende selv kommer med, siger Peter Hasle.
Første af sin slags
Der findes andre uddannelser, som også berører forskning i arbejdsmiljø – f.eks. arbejdslivsstudier på RUC og den nu lukkede miljø- og arbejdsmiljøledelse på DTU – men uddannelsen på SDU er den første i landet, som udelukkende handler om arbejdsmiljø, og hvordan man konkret gennemfører indsatser, som forbedrer både fysiske og psykiske vilkår for medarbejdere.
Og på især to områder vil den nye masteruddannelse adskille sig fra eksisterende og tidligere arbejdsmiljøuddannelser, forklarer Liv Starheim.
- For det første skal de studerende have en viden om det sundhedsfaglige, for det kan tit være dåseåbneren, når man vil igennem med indsatser hos bestyrelsen eller ledelsen, siger uddannelseslederen.
- Og for det andet skal de undervises i at være politiske navigatører i deres virksomhed. De skulle kunne tale med alle på tværs af organisationen, høre mange forskellige synspunkter og interesser og tage højde for dem, når de skal designe indsatser. For hvis der er noget godt arbejdsmiljø ikke er, så er det bare at tromle beslutninger igennem.
Store ambitioner
Netop at kunne integrere arbejdsmiljøindsatserne i hele virksomheden og ikke kun på fabriksgulvet eller hospitalsgangene, er, hvad der skal til, hvis vi skal gøre noget ved de mange stresssygemeldinger, mener både Liv Starheim og Peter Hasle.
- Det psykosociale arbejdsmiljø er meget komplekst og hænger tæt sammen med virksomhedsstrategier og hele organiseringen af produktionen. Det har traditionelt ikke været noget, arbejdsmiljøindsatser har forholdt sig til, men det gør vi på den nye uddannelse, forklarer Peter Hasle.
I det hele taget er ambitionerne høje for masteruddannelsen i arbejdsmiljøledelse på SDU.
- Målet er, at vi skal have styr på det psykiske arbejdsmiljø, så folk ikke bliver stressede. Vi skal have nedbragt antallet af dødsulykker, siger Liv Starheim.
- Og helt grundlæggende skal vi sørge for, at folk ikke bliver syge og nedslidte af at gå arbejde.
FAKTA
- Masteruddannelsen i arbejdsmiljøledelse henvender sig medarbejdere og ledere i offentlige og private virksomheder, der arbejder professionelt med arbejdsmiljø i
- Man skal have to års professionel erfaring med arbejdsmiljø for at komme ind på uddannelsen.
- Uddannelsen tages på deltid ved siden af arbejdet. Den kan tages på 2 år.
- Prisen for uddannelsen er 98.000 kroner, hvilket som regel vil blive betalt af den studerendes arbejdsplads. Det er muligt at søge støtte til uddannelsen ved Den Kommunale Kompetencefond, Den regionale Kompetenceudviklingsfond og Den Statslige Kompetencefond.
- Masteruddannelsen har været undervejs i flere år og blev godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet i slutningen af 2021. I udarbejdelsen af uddannelsen har den været i høring i en række arbejdsmarkedsorganisationer og en store virksomheder som f.eks. Cowi, Københavns Lufthavene, Danfoss, Grundfos samt større danske hospitaler.
Nøgleord
Kontakter
Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø på SDU. Tlf. 40626056. Mail: hasle@iti.sdu.dk
Liv Starheim, lektor i psykisk arbejdsmiljø og uddannelsesleder på SDU. Tlf. 28577437. Mail: lsta@iti.sdu.dk
Sebastian Wittrock, journalist på Det Tekniske Fakultet. Tlf. 20135212. Mail: sewitt@tek.sdu.dk
Billeder
Links
Syddansk Universitet
SDU er grundlagt i 1966 i en brydningstid, der prægede kunsten, normer, institutioner - og de højere læreanstalter. Politisk mente man, at universiteterne i langt højere grad skulle bidrage til velfærdsstatens udvikling ved at: ”Fremme den dygtiggørelse, tiden kræver.” Siden grundlæggelsen har SDU været drevet af en ambition om at fremme forskningsresultater, der udvikler samfundet.
Fremtidens udfordringer inden for klima, velfærd og sundhed er komplekse og uforudsigelige, og det kræver mere end et fag og en metode at løse dem. Derfor er mange af vores strategiske forskningsprojekter tværdisciplinære og studerende vil finde fag på skemaerne, der er sammensat af flere fakulteter.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
SDU-forskere er med til at sikre god rapportering af forskning30.4.2025 07:43:42 CEST | Pressemeddelelse
God forskning handler ikke kun om, hvad man finder ud af, men i lige så høj grad, hvordan man er nået frem til det, og hvordan det beskrives. Tre forskere for Syddansk Universitet har nu været med til at opdatere de vigtigste rapporteringsvejledninger inden for sundhedsforskning.
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum