Nyt LGBT+-barometer blotlægger livsvilkår for LGBT+-personer
Seksuel orientering og kønsidentitet har betydning for uddannelsesgrad, familie og mental trivsel. I nyt LGBT+-barometer samler Institut for Menneskerettigheder tal og data om levevilkår for LGBT+-personer i Danmark.
Transkønnede har oftere selvmordstanker end andre i befolkningen.
Hver fjerde biseksuelle kvinde har været i et voldeligt parforhold.
I omkring 4.000 danske familier er én forælder ikke juridisk anerkendt.
Mellem 2.000 og 3.000 oplever årligt at blive udsat for en hadforbrydelse på grund af seksuel orientering eller kønsidentitet.
Oplysningerne stammer fra et nyt LGBT+-barometer, som Institut for Menneskerettigheder står bag. LGBT-barometeret samler for første gang tal og data om levevilkårene for de 8 procent af Danmarks befolkning, der tilhører gruppen af LGBT+-personer.
Formålet med LGBT+-barometeret er at give ét samlet overblik og vise, hvor der er behov for forandring. På tværs af ti udvalgte samfundstemaer er det nemlig muligt at udpege, hvor den største mistrivsel findes, og hvilke grupper der er mest udsatte.
”Det er vores håb, at LGBT+-barometeret kan skabe grobund for målrettede politiske tiltag på LGBT+-området ved at systematisere og formidle den vigtige viden, der sådan set allerede findes,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.
Danmark er historisk set et foregangsland for LGBT+-rettigheder. Straffeloven yder særlig beskyttelse, og de danske ligestillingslove kræver, at LGBT+-personer behandles på lige fod med andre på arbejdsmarkedet og i fritiden.
LGBT+-handleplaner skal sikre, at forholdene forbedres for LGBT+-personer i Danmark. Alligevel er Danmark ikke i mål, understreger Louise Holck.
”LGBT+-barometeret indeholder bekymrende tal. Kampen for retten til at være den, man er – og elske den, man elsker – er mindst lige så vigtig i dag, som den var for både 25, 50 og 75 år siden,” siger Louise Holck.
Institut for Menneskerettigheder er Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution og har siden januar 2022 haft mandat fra Folketinget til at arbejde for ligebehandling af LGBT+-personer i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Jeanette Ringkøbing RothenborgPressechefInstitut for Menneskerettigheder
Tlf:32 69 89 00jero@humanrights.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed3.5.2024 11:30:30 CEST | Pressemeddelelse
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne24.1.2024 10:56:47 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum