Ny udstilling åbner et vindue til kunstnetværk i 1800-tallet
Bakkehusets særudstilling ”Vindue til venskaber – Friederike Bruns guldalder” fortæller historien om en bemærkelsesværdig kvinde i den tidlige guldalder, som levede et liv anderledes end det, mange af samtidens kvinder kunne drømme om. Friederike Brun rejste rundt i Europa og omgav sig med 1800-tallets største kunstnere og for første gang nogensinde udstilles en større samling af de unikke værker, hun samlede fra dem.

Friederike Brun var både forfatter, salonværtinde, mæcen og kunstsamler. Hun tilhørte den økonomiske og kulturelle elite i Danmark og skabte en berømt salon, hvor 1800-tallets største kunstnere, intellektuelle, videnskabsfolk og politikere kom. Hun forblev ikke i skyggen, men skabte sin egen berømmelse, hvilket var bemærkelsesværdigt for en kvinde på den tid. Hendes rejser rundt i Europa gav hende mulighed for at dyrke sin kærlighed til kunst og litteratur, og hun blev venner med kendte kunstnere som blandt andre Bertel Thorvaldsen, Antonio Canova, J.L. Lund og Angelica Kaufmann. Hun erhvervede tegninger, akvareller, papirklip og gouacher fra mange af disse kunstnere, som siden blev sat ind i hendes stambog.
Med stambogen skrev Friederike Brun sig ind i en lang tradition for stambøger, som startede helt tilbage i 1500-tallet. Friederike Bruns stambog er imidlertid ganske unik og rummer en spændende historie i sig selv. Efter hendes død i 1835 fortsatte hendes efterkommere med at sætte nye kunstværker ind i stambogen, og den endte med at indeholde 191 værker i alt, som daterer sig fra perioden 1783 til 1883.
I dag befinder stambogen sig på Bakkehuset og for første gang nogensinde præsenterer udstillingen ”Vindue til venskaber – Friederike Bruns guldalder” et betydeligt udsnit af de værker, der oprindeligt blev opbevaret i den. Dette er blevet muligt, efter en omfattende konservering af bogen og værkerne i 2019, hvor værkerne blev taget ud af stambogen af bevaringshensyn.
Friederike Brun havde et særligt forhold til Bakkehuset gennem veninden Kamma Rahbek, der ligeledes var en dygtig salonværtinde og litterær entusiast. Friederike Brun fik udgivet et digt i tidsskriftet Minerva, som blev redigeret af Kamma Rahbeks ægtefælle K.L. Rahbek. Selv hjalp Kamma med at renskrive venindens tekster.
I ’Vindue til venskaber – Friederike Bruns guldalder’ inviteres besøgende til at udforske stambogens værker og få et indblik i den kunstneriske udveksling og de kunstnervenskaber, der blev etableret i 1800-tallets Europa, samt dykke ned i fortællingen om en ganske særlig kvindeskikkelse fra begyndelsen af den danske guldalder.
”Vindue til venskaber – Friederike Bruns guldalder” vises på Bakkehuset fra 6. september 2023 til 31. marts 2024.
Nøgleord
Kontakter
Siw Aldershvile NielsenKommunikationsansvarligFrederiksbergmuseerne
Tlf:92153576san@frederiksbergmuseerne.dkBilleder





Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Frederiksbergmuseerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frederiksbergmuseerne
Ny udstilling på STORM kaster et kritisk blik på latterens magt – og hvordan humor har formet synet på kvinder i dansk scenekunst.1.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
16. maj 2025 – 30. august 2026 Latter er magt. Med vores latter definerer vi, hvad der er sjovt – og hvad der ikke er. Latteren afspejler og forstærker vores fælles værdier. Latteren er med til at bestemme, hvordan vi ser på visse emner. Det gælder også synet på kvinder. STORM – Museet for humor og satire – åbner en tankevækkende udstilling, der undersøger hvordan humor gennem 125 år har formet kvinderoller og magtstrukturer i dansk scenekunst.
Ny kunstudstilling af Christine Overvad Hansen udforsker den psykiske volds faresignaler og deres forveksling med tegn på kærlighed27.3.2025 08:54:35 CET | Pressemeddelelse
Med udstillingen No One’s Gonna Love You Like I Do gør billedkunstner Christine Overvad Hansen en tabuiseret samfundsproblematik nærværende. Udstillingen, der åbner i Møstings, undersøger hvordan faresignalerne på psykisk vold fejlagtigt kan forveksles med tegn på kærlighed – både i nære relationer og i samfundet. Møstings, 12. april - 15. juni 2025. Fernisering fredag 11. april kl. 17-19.
Jakob Kudsk Steensen: Psychosphere19.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
16. marts – 30. november 2025 For milliarder af år siden opstod liv i vulkanske åbninger dybt under havets overflade. Denne proces, kendt som abiogenese – teorien om, at liv kan opstå fra ikke-organisk materiale – danner udgangspunktet for Jakob Kudsk Steensens totalinstallation Psychosphere. Udstillingen, skabt på baggrund af kunstnerens eget feltarbejde, forvandler Cisternernes underjordiske rum til en portal til dybhavet. Her smelter videoprojektioner, lyd, lys og skulpturer sammen i en fortælling om den forbundethed, som alle levende arter på Jorden deler.
Ny direktør til Frederiksbergmuseerne7.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Frederiksbergmuseerne har udnævnt Christine Buhl Andersen som ny museumsdirektør, med tiltrædelse den 1. marts 2025. Hun vil stå i spidsen for udviklingen af de fire udstillingssteder: Cisternerne, Bakkehuset, STORM og Møstings.
Jytte Høy: Words Found More Added2.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ord bliver til objekter og visuelle fortællinger, når billedhugger Jytte Høy med udtalt præcision, stedslig sensibilitet og humor indtager udstillingsrummene i Møstings med den omfattende totalinstallation 'Words Found More Added'. En videreudvikling og afrunding af et mangeårigt kunstnerisk eksperiment.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum