Juli gav trafikrekord på Storebælt

Del

At mange danskere har holdt sommerferie herhjemme kunne også ses på trafikken over Storebæltsbroen. I juli passerede i alt 1.368.886 køretøjer, hvilket gjorde det til den største rejsemåned hidtil siden åbningen for godt 25 år siden.

Foruden den ekstra ferietrafik har sommerens koncertprogram også bidraget til rekorden.

- Vi kunne tydeligt se en stigning i trafikken, da Coldplay og efterfølgende Bruce Springsteen gav koncert i Parken i København. Vi har generelt haft rigtig travlt denne sommer, men oplever at der er fin feriestemning hos vores kunder, som tager den ekstra ventetid i betalingsanlægget med godt humør, siger chef for betalingsanlæg Jens Kjær Nielsen.

Ferietrafikken ventes at fortsætte de næste to uger, hvor mange danskere vender næsen hjem.

- vi mangler stadig to store rejseweekender frem mod, at skolerne starter igen og de mange nye efterskolelever skal afleveres af deres forældre. Om det bliver til flere rekorder, tør jeg ikke spå om, men der bliver trængsel på vejene, og man kan med fordel vælge at køre uden for de travle timer midt på dagen, slutter Jens Kjær Nielsen.

Find prognose for trafikken de kommende weekender på Storebælts hjemmeside og få info om den konkrete trafiksituation på sms. Send til 1231 med teksten BRO INFO. Tjenesten ophører automatisk efter 7 dage.

Månedsrekord top 5

Måned og årstal

Antal biler

Juli 2023

1.368.886

august 2021

1.359.563

Juli 2021

1.349.466

August 2022

1.341.957

juli 2022

1.302.218

Kontakter

Billeder

Om Sund & Bælt

Sund & Bælt er en teknologidrevet infrastrukturvirksomhed, som ejer og driver forbindelserne over Storebælt og Øresund og om nogle år også forbindelsen over Femern Bælt til Tyskland. Vi bidrager dagligt til at øge mobiliteten for de mere end 250.000 kunder, som benytter vores infrastruktur. Sund & Bælts datterselskab Brobizz A/S driver herudover automatiske betalingsløsninger, som tilbyder elektronisk afregning på veje, broer, færger og parkeringsanlæg i Skandinavien og Europa. Sund & Bælt har sat en ambition om, at vi skal være bedst til at anlægge, drive og finansiere brugerbetalt infrastruktur, der styrker mobiliteten i Danmark og Europa.

Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Nu kan flere køre over Storebælt når det blæser23.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Kraftig sidevind er en af de hyppigste årsager til uheld på Storebæltsbroen, hvor særligt de vindfølsomme køretøjer har været udsat for at vælte i vinden til fare for både chaufføren og de øvrige trafikanter. Det har betydet, at vindfølsomme køretøjer har haft forbud mod at køre over ved kraftig vind. For at imødekomme ønsker om at kunne køre over Storebæltsbroen ved kraftig blæst har Sund & Bælt de seneste år arbejdet målrettet med at undersøge, hvordan dette kan gøres mere sikkert. En række analyser og beregninger af vindforholdene har gjort det muligt mere præcist at identificere vindens påvirkning. Det har resulteret i, at der i starten af 2023 blev opsat lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen, hvor risikoen for, at vindfølsomme køretøjer vælter, er størst. På den baggrund er det nu muligt at målrette restriktionerne mod langt færre og mere konkrete køretøjstyper. Forbud ophæves for langt de fleste, men hastighedsrestriktionerne skal overholdes Fra mandag den

Udvidelse af Øresundsmotorvejen: Sund & Bælt fremlægger resultatet af miljøkonsekvensvurdering13.10.2023 14:05:28 CEST | Pressemeddelelse

Sund & Bælt har afsluttet arbejdet med den miljøkonsekvensvurdering, som indgår i grundlaget for den politiske behandling af forslaget om en udvidelse af Øresundsmotorvejen. Nu sendes miljøkonsekvensrapporten for projektet i offentlig høring. På store dele af Øresundsmotorvejen er der i dag trængselsproblemer i myldretiden og omfattende kødannelse ved f.eks. trafikuheld. Det gælder især på den vestlige del af vejen og ved tilslutningsanlæggene i Kastrup og Tårnby. Med den forventede trafikvækst vil Øresundsmotorvejen i endnu højere grad udgøre en trafikal flaskehals i fremtiden med kritisk trængsel. Derfor besluttede et flertal i Folketinget som en del af Aftale om Infrastrukturplan 2035, at en udvidelse af Øresundsmotorvejen skulle undersøges, og resultaterne af undersøgelsen foreligger nu i form af en miljøkonsekvensrapport. Flere løsningsmuligheder er undersøgt Miljøkonsekvensrapporten omhandler de miljømæssige virkninger af en udvidelse af Øresundsmotorvejen. Som en del af miljøkon

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum