Dansk kultur i rummet med Andreas Mogensen

Når ESAs danske astronaut Andreas Mogensen opholder sig ombord på den Internationale Rumstation ISS fra 15. august til begyndelsen af februar 2024 på Huginn-missionen medbringer han blandt andet en snes genstande, som repræsenterer forskellige vinkler på dansk kultur og forskning - I ESAs sprogbrug: Public Affairs Objects, eller blot PAO.
Genstandene er udlånt af forskellige museer og andre institutioner med det formål at focusere på dansk kultur i bred forstand. De enkelte udlånere står selv for omtalen af deres bidrag. Genstandene vil blive fotograferet ombord på ISS i vægtløs tilstand, og vil efter Andreas Mogensens hjemkomst blive leveret tilbage til ejerne.
Allerede nu er der fortalt i pressen om Karen Blixens fyldepen, en Rasmus Klump-bamse udlånt af Tivoli, en håndbold fra Dansk Håndboldforbund og en "Biodiversitetskugle" fra World Nature Foundation. I PAO-pakken er der desuden ravnefjer, en ravnefibula i bronze, en odinfigur, en guldbrakteat, en guldmedalje, flagene fra de tre nationer i Rigsfælleskabet, to slips, forskellige T-shirts, en bog af H. C. Ørsted og en vindmøllemodel. Desuden udgives der frimærker i anledning af rummissionen.
Der er masser af informationer, nyheder og kalenderoplysninger om Huginn-missionen og de forskellige aktiviteter i løbet af missionen knyttet til forsøg, udstillinger og undervisningsprojekter på hjemmesideportalen Rumrejsen.dk.
Hvis nogen iblandt pressen ønsker at kontakte de enkelte udlånere, formidler koordinator for PAO-projektet Ole J. Knudsen fra Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet meget gerne kontakten.
Nøgleord
Kontakter
Ole J. Knudsen
Aarhus Space Centre
Aarhus Universitet
e-mail: ojk@phys.au.dk
mobil: 4059 4520
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Klimaet spillede afgørende rolle for menneskets udvandring fra Afrika6.12.2023 15:16:53 CET | Pressemeddelelse
En grøn korridor gennem Sahara opstod netop i den periode, hvor vores tidligste forfædre udvandrede fra Afrika. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
Danmark var ikke dækket af tæt skov, før mennesket ankom14.11.2023 12:08:13 CET | Pressemeddelelse
I årtier har vi troet, at den oprindelige natur i Danmark bestod af tæt skov fra kyst til kyst. Nu viser nyt studie, at der har været langt mere hel- og halvåben natur.
Faculty of Natural Sciences på Aarhus Universitet ansætter to nye prodekaner8.11.2023 12:11:39 CET | Pressemeddelelse
To erfarne AU-profiler er som nyudnævnte prodekaner udset til at styrke fakultetet for naturvidenskab på Aarhus Universitet inden for karriere, forskning og samarbejde med erhvervslivet.
Velkendt proteins dobbeltrolle kaster lys over mekanismerne bag Parkinsons sygdom3.11.2023 10:37:47 CET | Pressemeddelelse
I årevis har klumpdannelser af alfa-synuclein-proteinet (aSN) været kendt som en central spiller i sygdomme, der nedbryder hjernen og dens funktioner. Funktionen af naturligt, opløseligt aSN har imidlertid været ukendt. Men ny forskning fra Aarhus Universitet med internationale samarbejder har afsløret, at naturlig aSN aktiverer en vigtig calciumpumpe i cellemembranen. Regulering af calciumsignaler forstyrres dermed af sammenklumpningen af aSN. Denne opdagelse er et vigtigt skridt i retning af at forstå den komplekse biologiske mekanisme bag sygdomme såsom Parkinsons for i sidste ende at kurere disse.
Så meget anti er det heller ikke: Antistof følger også tyngdeloven28.9.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det endeligt bevist, at stof og antistof ikke frastøder hinanden. Forskere på CERN har med en videnskabelig og teknologisk kraftpræstation påvist, at Jorden tiltrækker atomer af antibrint
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum