Dansk kultur i rummet med Andreas Mogensen

Del
Kulturting kommer på rumrejse fra august
Logo for rummissonen Huginn
Logo for rummissonen Huginn

Når ESAs danske astronaut Andreas Mogensen opholder sig ombord på den Internationale Rumstation ISS fra 15. august til begyndelsen af februar 2024 på Huginn-missionen medbringer han blandt andet en snes genstande, som repræsenterer forskellige vinkler på dansk kultur og forskning - I ESAs sprogbrug: Public Affairs Objects, eller blot PAO.

Genstandene er udlånt af forskellige museer og andre institutioner med det formål at focusere på dansk kultur i bred forstand. De enkelte udlånere står selv for omtalen af deres bidrag. Genstandene vil blive fotograferet ombord på ISS i vægtløs tilstand, og vil efter Andreas Mogensens hjemkomst blive leveret tilbage til ejerne.

Allerede nu er der fortalt i pressen om Karen Blixens fyldepen, en Rasmus Klump-bamse udlånt af Tivoli, en håndbold fra Dansk Håndboldforbund og en "Biodiversitetskugle" fra World Nature Foundation. I PAO-pakken er der desuden ravnefjer, en ravnefibula i bronze, en odinfigur, en guldbrakteat, en guldmedalje, flagene fra de tre nationer i Rigsfælleskabet, to slips, forskellige T-shirts, en bog af H. C. Ørsted og en vindmøllemodel. Desuden udgives der frimærker i anledning af rummissionen.

Der er masser af informationer, nyheder og kalenderoplysninger om Huginn-missionen og de forskellige aktiviteter i løbet af missionen knyttet til forsøg, udstillinger og undervisningsprojekter på hjemmesideportalen Rumrejsen.dk.

Hvis nogen iblandt pressen ønsker at kontakte de enkelte udlånere, formidler koordinator for PAO-projektet Ole J. Knudsen fra Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet meget gerne kontakten.

Nøgleord

Kontakter

Ole J. Knudsen
Aarhus Space Centre
Aarhus Universitet
e-mail: ojk@phys.au.dk
mobil: 4059 4520

Billeder

Logo for rummissonen Huginn
Logo for rummissonen Huginn
Download
Logo for formidlingsprojektet rumrejsen.
Logo for formidlingsprojektet rumrejsen.
Download
logo for ISS Expedition 70, hvor Andreas Mogensen bliver kommandør.
logo for ISS Expedition 70, hvor Andreas Mogensen bliver kommandør.
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Velkendt proteins dobbeltrolle kaster lys over mekanismerne bag Parkinsons sygdom3.11.2023 10:37:47 CET | Pressemeddelelse

I årevis har klumpdannelser af alfa-synuclein-proteinet (aSN) været kendt som en central spiller i sygdomme, der nedbryder hjernen og dens funktioner. Funktionen af naturligt, opløseligt aSN har imidlertid været ukendt. Men ny forskning fra Aarhus Universitet med internationale samarbejder har afsløret, at naturlig aSN aktiverer en vigtig calciumpumpe i cellemembranen. Regulering af calciumsignaler forstyrres dermed af sammenklumpningen af aSN. Denne opdagelse er et vigtigt skridt i retning af at forstå den komplekse biologiske mekanisme bag sygdomme såsom Parkinsons for i sidste ende at kurere disse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum