SDU indleder samarbejde om eksperimentel partikelfysik
Hvad er der ude i universet, og hvordan kan vi beskrive det? Det er ofte spørgsmål, som teoretisk fysik forsøger at besvare. Men nu slår SDUs fysikere kræfterne sammen med Europas næststørste partikelfysiklaboratorium og håber bl.a. på at kunne fange elementarpartikler.

Universet er stadig en af videnskabens største gåder, og vi mangler svar på helt basale spørgsmål som: hvad er der derude? Vi kender mindre end 20 pct. af det stof, der findes i universet – det er det stof, som alt kendt – du og jeg og stjernerne - er bygget af. De resterende mere end 80 pct. aner vi ikke, hvad er. I mangel af bedre kaldes det mørkt stof.
Selvom fysikerne ikke ved, hvad mørkt stof er, ved de, at det må findes. Ellers ville der ikke være masse nok til at holde sammen på universets strukturer af galakser og galaksehobe (der holdes sammen af tyngdekraften fra strukturernes masse).
- Man må med en vis rimelighed kunne gå ud fra, at mørkt stof kan være nogle elementarpartikler, som vi endnu ikke kender. Det kan skyldes, at de ikke opfører sig som de partikler, vi kender og kan måle og veje, siger Manuel Meyer, der er fysiker på SDU.
Teoretiske fysikere forsøger at regne sig frem til forekomsten af sådanne endnu ukendte elementarpartikler. Men der findes også flere store fysiklaboratorier, hvor fysikere ved hjælp af eksperimenter forsøger at detektere elementarpartikler. Det foregår fx ved at accelerere kendte partikler op i ekstremt høj fart og lade dem kollidere med hinanden for at se, hvad der sker – om de splittes i mindre elementarpartikler, som måske kan være det forjættede mørke stof.
I Hamburg ligger fysiklaboratoriet, Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY). Det er Europas andenstørste fysiklaboratorium, og her leder man også efter elementarpartikler.
SDU har nu indledt et samarbejde med DESY, og i første omgang gælder det jagten på den formodede – men endnu ikke påviste – elementarpartikel, axionen.
Fysikeren Manuel Meyer, der forsker på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU, er optaget af axionen og af at gøre klar til de store eksperimenter, hvor han og kolleger vil forsøge at detektere en axion i DESYs faciliteter. Dette eksperiment har fået navnet Any Light Particle Search (ALPS II).
Institutleder på Fysik, Kemi og Farmaci, Lars Porskjær Christensen, er ikke kun glad på forskernes vegne, men også de studerendes, hvad angår det nye samarbejde med DESY:
- DESY ligger i Hamborg, og det er kun tre timer med tog fra Odense Campus. Det åbner op for spændende muligheder for vores studerende for at deltage direkte i banebrydende, eksperimentel partikelfysik, mens de læser på SDU, siger han.
Læs interview med Manuel Meyer om, hvordan han og hans kolleger vil forsøge at detektere mørkt stof.
FAKTA: Hvad er en elementarpartikel?
En elementarpartikel er en partikel, der ikke kan deles i mindre dele. Vi kender indtil videre 24 (12 elementarpartikler, der hver har en antipartikel). Engang troede man, at atomet var den mindste elementarpartikel, men siden har forskning vist, at atomet består af endnu mindre elementarpartikler, og ligeledes er det tænkeligt, at forskere vil finde flere. Der findes to slags elementarpartikler: stofpartikler (fermioner) og kraftpartikler (bosoner). Fotonen er en velkendt boson, der er ansvarlig for elektromagnetiske fænomener som fx elektromagnetisk stråling som røntgenstråling, ultraviolet lys, synligt lys, mikrobølger og radiobølger.
FAKTA: Om samarbejdet
SDUs vært for samarbejdet med DESY er Center for kosmologi og partikelfysik (CP3 Origins), der tæller forskere fra både Institut for Fysik, Kemi og Farmaci og Institut for Matematik og Datalogi. Gruppen arbejder med fundamentale partikelteorier, supercomputer-simuleringer af disse samt kosmologi.


Kontakter
Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster
Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dkLars Porskjær ChristensenInstitutlederInstitut for Fysik, Kemi og Farmaci
Tlf:27 78 74 94lpc@sdu.dkFlere forskningsnyheder
Find flere nyheder om naturvidenskab på Syddansk Universitet
web: https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/naturvidenskab
Twitter: SDU Science @NATsdu https://twitter.com/NATsdu
LinkedIn: Det Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
SDU-forskere er med til at sikre god rapportering af forskning30.4.2025 07:43:42 CEST | Pressemeddelelse
God forskning handler ikke kun om, hvad man finder ud af, men i lige så høj grad, hvordan man er nået frem til det, og hvordan det beskrives. Tre forskere for Syddansk Universitet har nu været med til at opdatere de vigtigste rapporteringsvejledninger inden for sundhedsforskning.
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum