Europæisk projekt afslører farlige USB-opladere
På tværs af 21 EU-lande har der været sat fokus på sikkerheden ved USB-opladere, blandt andet til mobiltelefoner, og det har vist sig at være med god grund. I alt 120 USB-opladere er blevet testet, og der var fejl ved 74 procent af opladerne.
I fællesskab har produktsikkerhedsmyndigheder fra Danmark og 20 andre EU-lande udvalgt 120 USB-opladere, der er blevet testet med udgangspunkt i standarden for opladere. 52 af opladerne fejlede på flere områder i forhold til standarden, og i alt 31 opladere havde alvorlige fejl. Det blev blandt andet konstateret, at der manglede isolation, at der var for små afstande mellem de strømførende dele inden i opladerne og at der var opladere med for tynde, korte eller lange ben i stikkene. Derudover var der også opladere, der manglede mærkning, og plasten i en række opladere klarede ikke en brandtest.
Samarbejde om kontrol
- Vi har gentagne gange undersøgt USB-opladere, og hver gang har der været sikkerhedsmæssige problemer med en væsentlig del af opladerne. Med en fælles EU-indsats som denne har vi haft mulighed for at kontrollere og få testet langt flere opladere, end hvis vi selv skulle gennemføre kontrollen. En stor del af produkterne sælges også i flere EU-lande, så det giver god mening, at vi samarbejder om kontrollen, siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.
Efter afslutning af testene skal de nationale produktsikkerhedsmyndigheder sagsbehandle opladerne og fastlægge de nødvendige tiltag over for forhandlere, importører eller fabrikanter. For de USB-opladere, der har været i handelen i flere EU-lande, vil produktsikkerhedsmyndighederne informere hinanden om tiltagene.
Pas selv på
Lars Søllingvraa Niemann understreger, at forbrugerne selv kan gøre en indsats for sikkerheden, når de anvender USB-opladere.
- Tjek, at din oplader er CE-mærket af fabrikanten og husk sikkerheden, når du anvender den. Hvis det er muligt, så hold øje med opladeren, når den er i brug, og lad være med at lade op om natten eller når du ikke er hjemme, siger han.
---
Læs mere om sikker opladning: https://www.sik.dk/sikker-opladning
Sikkerhedsstyrelsen
Pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum