Europæisk projekt afslører farlige USB-opladere
På tværs af 21 EU-lande har der været sat fokus på sikkerheden ved USB-opladere, blandt andet til mobiltelefoner, og det har vist sig at være med god grund. I alt 120 USB-opladere er blevet testet, og der var fejl ved 74 procent af opladerne.
I fællesskab har produktsikkerhedsmyndigheder fra Danmark og 20 andre EU-lande udvalgt 120 USB-opladere, der er blevet testet med udgangspunkt i standarden for opladere. 52 af opladerne fejlede på flere områder i forhold til standarden, og i alt 31 opladere havde alvorlige fejl. Det blev blandt andet konstateret, at der manglede isolation, at der var for små afstande mellem de strømførende dele inden i opladerne og at der var opladere med for tynde, korte eller lange ben i stikkene. Derudover var der også opladere, der manglede mærkning, og plasten i en række opladere klarede ikke en brandtest.
Samarbejde om kontrol
- Vi har gentagne gange undersøgt USB-opladere, og hver gang har der været sikkerhedsmæssige problemer med en væsentlig del af opladerne. Med en fælles EU-indsats som denne har vi haft mulighed for at kontrollere og få testet langt flere opladere, end hvis vi selv skulle gennemføre kontrollen. En stor del af produkterne sælges også i flere EU-lande, så det giver god mening, at vi samarbejder om kontrollen, siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.
Efter afslutning af testene skal de nationale produktsikkerhedsmyndigheder sagsbehandle opladerne og fastlægge de nødvendige tiltag over for forhandlere, importører eller fabrikanter. For de USB-opladere, der har været i handelen i flere EU-lande, vil produktsikkerhedsmyndighederne informere hinanden om tiltagene.
Pas selv på
Lars Søllingvraa Niemann understreger, at forbrugerne selv kan gøre en indsats for sikkerheden, når de anvender USB-opladere.
- Tjek, at din oplader er CE-mærket af fabrikanten og husk sikkerheden, når du anvender den. Hvis det er muligt, så hold øje med opladeren, når den er i brug, og lad være med at lade op om natten eller når du ikke er hjemme, siger han.
---
Læs mere om sikker opladning: https://www.sik.dk/sikker-opladning
Sikkerhedsstyrelsen
Pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum