Sikkerhedsstyrelsen

Europæisk projekt afslører farlige USB-opladere

Del

På tværs af 21 EU-lande har der været sat fokus på sikkerheden ved USB-opladere, blandt andet til mobiltelefoner, og det har vist sig at være med god grund. I alt 120 USB-opladere er blevet testet, og der var fejl ved 74 procent af opladerne.

I fællesskab har produktsikkerhedsmyndigheder fra Danmark og 20 andre EU-lande udvalgt 120 USB-opladere, der er blevet testet med udgangspunkt i standarden for opladere. 52 af opladerne fejlede på flere områder i forhold til standarden, og i alt 31 opladere havde alvorlige fejl. Det blev blandt andet konstateret, at der manglede isolation, at der var for små afstande mellem de strømførende dele inden i opladerne og at der var opladere med for tynde, korte eller lange ben i stikkene. Derudover var der også opladere, der manglede mærkning, og plasten i en række opladere klarede ikke en brandtest.

Samarbejde om kontrol

- Vi har gentagne gange undersøgt USB-opladere, og hver gang har der været sikkerhedsmæssige problemer med en væsentlig del af opladerne. Med en fælles EU-indsats som denne har vi haft mulighed for at kontrollere og få testet langt flere opladere, end hvis vi selv skulle gennemføre kontrollen. En stor del af produkterne sælges også i flere EU-lande, så det giver god mening, at vi samarbejder om kontrollen, siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.

Efter afslutning af testene skal de nationale produktsikkerhedsmyndigheder sagsbehandle opladerne og fastlægge de nødvendige tiltag over for forhandlere, importører eller fabrikanter. For de USB-opladere, der har været i handelen i flere EU-lande, vil produktsikkerhedsmyndighederne informere hinanden om tiltagene.

Pas selv på

Lars Søllingvraa Niemann understreger, at forbrugerne selv kan gøre en indsats for sikkerheden, når de anvender USB-opladere.

- Tjek, at din oplader er CE-mærket af fabrikanten og husk sikkerheden, når du anvender den. Hvis det er muligt, så hold øje med opladeren, når den er i brug, og lad være med at lade op om natten eller når du ikke er hjemme, siger han.

---

Læs mere om sikker opladning: https://www.sik.dk/sikker-opladning

Sikkerhedsstyrelsen

www.sik.dk

Pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Fejl ved en stor del af testede gaskogeblus og gasvarmeplader fra EU-landene23.11.2023 13:47:46 CET | Pressemeddelelse

Skarpe kanter, brandvarme overflader, utilsigtede udslip af gas, svigt i gastilførslen og brændere, der ændrede form i brug var nogle af de grundlæggende problemer, der blev afdækket, da 27 gaskogeblus og gasvarmeplader blev testet i et fælles EU-projekt. Testen viste, at 15 af de undersøgte gasprodukter havde en eller flere tekniske fejl, mens 23 af de 27 testede produkter havde fejl ved mærkning eller dokumentation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum