Flere kvinder søger ingeniør- og IT-specialistuddannelser på Aalborg Universitet
Antallet af kvindelige ansøgere til AAU’s ingeniøruddannelser er steget med 5 procent, mens it-specialistuddannelserne i Aalborg har fået 12 procent flere kvindelige ansøgere. Vi har arbejdet intenst med at nedbryde fordomme og forkerte forestillinger om studierne, siger prorektor.

Flere kvinder har i år søgt ind på ingeniør- og it-specialistuddannelserne på Aalborg Universitet (AAU), og på en række AAU-studier inden for de såkaldte STEM-fag er andelen af kvindelige ansøgere steget mærkbart i forhold til mændene.
Det gælder f.eks. uddannelsen i medialogi, hvor andelen af kvindelige ansøgere er steget fra 16,7 procent sidste år til 31,3 procent i år. På uddannelsen til diplomingeniør i byggeri og anlæg udgør de kvindelige ansøgere i år 31,6 procent mod 21,8 procent sidste år.
Også uddannelserne i computerteknologi, datalogi, elektronik, nanoteknologi og by-, energi- og miljøplanlægning har fået en større andel af kvindelige ansøgere end tidligere år.
Endelig er AAU’s helt nye uddannelse som diplomingeniør i design og anvendelse af kunstig intelligens kommet godt fra start med en andel af kvindelige ansøgere på 24 procent.
Arbejdet med at nedbryde fordomme
I alt er antallet af kvindelige ansøgere til AAU’s ingeniøruddannelser steget med omkring 5 procent til i alt 1.065, mens it-specialistuddannelserne i Aalborg har fået i alt 204 kvindelige ansøgere, hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til sidste år.
- Vi har arbejdet intenst med at nedbryde de fordomme, som kan afholde nogle – især kvinder – fra at søge ind på it- og ingeniøruddannelserne, siger prorektor på AAU Anne Marie Kanstrup. Hun uddyber:
- F.eks. gør vi meget ud af at beskrive, hvordan uddannelserne kan bruges til at beskytte mennesker mod cybertrusler eller udvikle kunstige hjerteklapper for på den måde at modvirke forestillingen om, at it-specialister ikke arbejder med mennesker. Vi italesætter også de unges faglige usikkerhed for at vise, at de ikke er alene med den tvivl, og at de er fagligt stærke nok. Det er virkelig glædeligt, at det ser ud til, at indsatsen har båret frugt.
Usikre på matematik
På dagen for årets ansøgningsfrist til de videregående uddannelser viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) netop, at mange unge fravælger it- og ingeniøruddannelserne, fordi de ikke tror, de kan leve op til kravene til matematik og kodning. Mange er samtidig usikre på, om deres personlighed vil passe ind i uddannelsen og de job, den kan føre til.
Undersøgelsen viser også, at der i 2030 kan komme til at mangle op mod 20.000 personer med lange eller mellemlange videregående uddannelser på ingeniør-, teknik- og it-området.
Status quo på førsteprioriteter
Mens it-specialistuddannelserne har trukket flere ansøgere i år, har AAU generelt oplevet et mindre fald på omkring 4 procent i forhold til sidste år. I alt har universitetet fået omkring 13.500 ansøgninger. Af dem er omkring 4.300 er førsteprioritetsansøgninger.
- Vi kommer selvfølgelig til at se på, hvad forklaringerne på faldet kan være. Men jeg hæfter mig ved, at vi har fået lige så mange førsteprioriteter som sidste år. Og så er det vigtigt at huske, at et lavere ansøgertal ikke nødvendigvis betyder et lavere optag. De ekstra ansøgere til it-specialistuddannelserne vil f.eks. betyde, at vi får fyldt nogle af de pladser, som stod ledige sidste år, siger Anne Marie Kanstrup.
Kontakter
Presserådgiver Anette Marcher, tlf. 21 20 02 41, e-mail ama@adm.aau.dk
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum