Kattegatcentret

Første pingvinunge i Kattegatcentrets historie klækker i disse timer

Del

I disse timer er der familieforøgelse i Kattegatcentrets pingvinanlæg, for ud af pingvinparret Hans & Maries æg klækker der nemlig lige nu en lille, pippende pingvinunge. Det er Hans og Maries første pingvinunge - og også den første pingvinunge i Kattegatcentrets historie.

Pingvinparret Hans & Marie har den seneste måned på skift ruget på et befrugtet æg i Kattegatcentrets pingvinanlæg, og de seneste dage har dyrepasserne spændt tilset reden, for efter planen kunne ægget klække når som helst. Pingvinungen lod dog vente på sig, men i dag onsdag den 5. juli skete det endelig – ægget begyndte at klække, og en lille pingvinfod tittede frem.

”Jeg er simpelthen så glad, for selvom jeg for en måned siden gennemlyste ægget og kunne se, at ægget var befrugtet, er intet jo garanteret. Så at ægget nu rent faktisk er begyndt at klække, og at man tydeligt kan høre en lille pingvinunge pippe, er simpelthen så glædeligt,” fortæller Thomas Mathias Spiele, der er dyrepasser for pingvinerne i Kattegatcentret. 

Ligesom det er første pingvinunge for Kattegatcentret, er det også første pingvinunge for Hans & Marie.

”Hans & Marie er et godt og lovende forældrepar. De var nogle af de allerførste til at danne par i vores pingvinanlæg, og de var også hurtigst til at få bygget en rede, og de har den seneste måned troligt ruget på ægget på skift. Så selvom de er førstegangsforældre, har de indtil videre klaret forældreopgaven helt efter bogen,” fortæller Thomas Mathias Spiele.

BLÅ AGENTER ALARMEREDE DYREPASSERNE
Det tager flere timer for en pingvinunge at klække ud af sit æg, og det var Blå Agenter fra Kattegatcentrets sommerskole, Saltvandsakademiet, der som de første alarmerede Kattegatcentrets dyrepassere om, at der altså stak en lille pingvinfod frem fra reden.

”Vores Blå Agenter har troligt holdt øje med Hans & Maries rede, så de var de allerførste til at se, at pingvinægget begyndte at klække, og de var super hurtige til at give beskeden videre til os. De Blå Agenter er lige nu på sommercamp i havets tjeneste, hvor de blandt andet snuser til arbejdet som dyrepasser - så det var helt perfekt, at det lige netop var dem, der opdagede den store begivenhed i pingvinanlægget,” fortæller Thomas Mathias Spiele.

Når pingvinungen er helt fri fra ægget, skal den tilses og vejes af dyrepasserne. Herefter går der en måneds tid, før ungen er stor nok til at forlade reden. I mellemtiden vil pingvinparret skiftes til at fodre ungen i reden ved at gylpe føde ned i munden på den. Den dundækkede unge kan ikke svømme, men efter 80-100 dage er ungens fjerdragt klar til sin første svømmetur.

FAKTA

 • I disse timer klækker den første pingvinunge i Kattegatcentrets historie
 • Det er også første pingvinunge for pingvinparret Hans & Marie
 • Det var en flok Blå Agenter på Kattegatcentrets sommercamp ”Saltvandsakademiet”, der var de første til at alarmere dyrepasserne om den glædelige begivenhed
 • Det tager cirka 34-36 dage før et befrugtet pingvinæg klækker
 • Pingvinparret har på skift ruget på ægget i reden
 • Det tager flere timer for en pingvinunge at klække ud af sit æg
 • Når ungen er helt ude af ægget, vil der gå en månedstid, før ungen er stor nok til at forlade reden
 • Pingvinparret vil skiftes til at fodre ungen i reden ved at gylpe føde ned i munden på den
 • Den dundækkede unge kan ikke svømme, og efter 80-100 dage er ungens fjerdragt klar til sin første svømmetur
 • Pingvinparret Clarice & Ramsey ruger også på et befrugtede æg, det er endnu ikke klækket
 • Kattegatcentrets nye pingvinanlæg i to etager åbnede for publikum den 18. juli 2022
 • Kattegatcentrets pingvinanlæg er ét af kun otte pingvinanlæg i verden, hvor det er muligt at stå i samme rum som subantarktiske pingviner
 • Kattegatcentrets 22 æselpingviner er ikke hentet i naturen, men kommer fra andre zoologiske anlæg i Europa

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Kattegatcentret

Kattegatcentret er et stort, dansk akvarium med mere end 200 forunderlige, farvestrålende arter af havdyr - heriblandt hajer, pingviner og sæler. Kattegatcentret ligger i Grenaa helt ud til Kattegat og har siden åbningen i 1993 haft mere end 7 millioner gæster.

Følg pressemeddelelser fra Kattegatcentret

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kattegatcentret

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye