Stor forskel på timeprisen for sagsbehandling af byggetilladelser
Når kommunerne i Østjylland skal sagsbehandle byggetilladelser starter timeprisen på 495 kroner i Horsens og slutter på lidt over tusind kroner i Silkeborg. Uanset prisen er der behov for en effektiv sagsbehandling med korte ventetider, mener DI Byggeri Østjylland.
I Silkeborg koster det 1.002 kroner per time kommunen bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse til fx et nyt parcelhus, et kontordomicil eller en tilbygning. I Odder og Aarhus ligger prisen på henholdsvis 830 og 848 kroner per time og 838 kroner i Favrskov på etagebyggeri og parcelhuse. Hvis byggeriet derimod ligger i Horsens eller Hedensted, er timeprisen kun henholdsvis 495 og 527 kroner.
Ud af landets 98 kommuner er timeprisen i Silkeborg den fjerde højeste. Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri.
- Jeg kan ikke undgå at lægge mærke til, at der er en forskel i prisen på omkring 500 kroner per time. Det er alligevel meget set i lyset af, at kommunerne sagsbehandler efter den samme lovgivning. Men når det er sagt, er mit budskab helt klart: Hvis sagsbehandlingen er effektiv og ventetiden kort, så betaler vi gerne prisen. Selvom Odder har en pris i den høje ende, så er servicen jo helt i top med en gennemsnitlig ventetid på kun 4 dage. Det tager en del længere tid i Silkeborg og Aarhus, der begge har ventetider på i gennemsnit omkring halvanden måned, siger formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher og uddyber:
- Den lavere timepris i Hedensted og Horsens kan aldrig kompensere for de lange ventetider på i gennemsnit 104 og 91 dage. Begge kommuner arbejder heldigvis hårdt på at nedbringe ventetiden, og jeg tror på, at deres indsats vil gøre en positiv forskel. Det har tidligere været gratis at få en byggetilladelse i Hedensted, men hvis det kan gøre sagsbehandlingen hurtigere, så er det helt i orden at tage en timepris for den service.
Det er op til kommunerne selv at bestemme, om de vil opkræve et gebyr for sagsbehandlingen af byggetilladelser. Gebyret skal dog hvile i sig selv, og kommunen må derfor ikke tjene penge på sagsbehandlingen.
- Samtidig er det vigtigt at påpege, at når enten en byggevirksomhed eller en privat person skal søge om en byggetilladelse, så er vi afhængige af kommunens service på området. Vi kan ikke bare gå et andet sted hen med fx en lavere timepris eller en kortere ventetid og få ordnet papirarbejdet. Derfor har kommunerne et særligt ansvar for at levere en god service, siger Michael Ancher, DI Byggeri Østjylland.
I Randers, Skanderborg, Syddjurs og på Samsø ligger timeprisen mellem 600 og 700 kroner. Det gælder også i Norddjurs for etagebyggeri og parcelhuse.
- Uanset om timeprisen er høj eller lav, så er det vigtigste, at ventetiden er kort. Det er helt i orden med en timepris på mellem 600 og 700 kroner, men ventetider i fx Randers og på Samsø på henholdsvis 80 og 114 dage i gennemsnit er for lang tid. Og her må man sige, at Odder år efter år har vist, hvordan man som kommune kan levere en service, der er helt i top. Jeg kan kun opfordre andre kommuner til at se på, hvordan de løser opgaven, siger formand for DI Byggeri Østjylland, Michael Ancher.
Kontakter
Formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher, telefon 40 30 43 70
Regional konsulent for DI Byggeri Østjylland Steen Høygaard, telefon 25 66 63 17
DI’s presseafdeling, telefon 33 77 45 00
Links
DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere. Læs mere: DI Byggeri - https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/
Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri
Se listen: Så lang tid tager det at få en byggetilladelse i din kommune10.3.2025 10:32:44 CET | Pressemeddelelse
Selvom ventetiden på en byggetilladelse er blevet kortere, er der stadig store kommunale forskelle, viser en ny analyse fra DI Byggeri.
Danske Tegl bliver en del af DI Byggeri5.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Tegl flytter fra 1. august 2025 foreningens sekretariatsbetjening til DI Byggeri. Foreningens nuværende administrerende direktør, Gitte Krusholm Nielsen benytter - efter snart 10 år på posten - anledningen til at søge nye udfordringer. Gitte Krusholm Nielsen fortsætter på posten frem til 1. august.
Invitation: Fælles pressemøde om start på overenskomstforhandlingerne i byggeriet13.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DI Byggeri og 3F Byggegruppen skyder overenskomstforhandlingerne for cirka 85.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på 3F’s område i gang med et fælles pressemøde. Tid og sted for pressemødet er: Torsdag den 16. januar 2025 kl. 11.00 Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 På pressemødet vil vicedirektør Niels Grøn og underdirektør Anja Bülow Jensen fra Dansk Industri (DI) sammen med formand Claus von Elling og næstformand Jacob Scavenius fra 3F Byggegruppen kort introducere de to parters input til OK25-forhandlingerne. Herefter vil være mulighed for at stille spørgsmål. Tilmelding hos nedenstående. Pressekoordinator i DI Lars Bøgeskov, 22363138, larb@di.dk Pressekoordinator i 3F Byggegruppen Esther Antreasyan Keller, 61672067, esther.keller@3f.dk
Se listen: Så meget skal der renoveres i Sydjylland12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kommer til at koste omkring 2,4 mia. kroner om året frem mod 2030, når det offentlige skal renovere sine bygninger for at leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Også i Sydjylland venter der en stor opgave, viser en spritny analyse fra Dansk Industri.
Se listen: Så meget skal der renoveres på Sjælland12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kommer til at koste omkring 2,4 mia. kroner om året frem mod 2030, når det offentlige skal renovere sine bygninger for at leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Og også på Sjælland venter der en stor opgave, viser en ny analyse en fra Dansk Industri.