Det bliver forbudt at medbringe lattergas på offentlige steder eller sælge det til andre
Fra midnat strammes reglerne for salg og besiddelse af lattergas. Dette skal mindske risikoen for sundhedsmæssige skader ved at bruge lattergas som rusmiddel.
Dem, der vil bruge lattergas som rusmiddel på en festlig aften, risikerer fremover at blive stoppet af politiet og få en bøde. Fra 1. juli 2023 er det ikke tilladt at være i besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder, medmindre man skal bruge det til erhverv eller et andet anerkendelsesværdigt formål. Politiet kan give bøder, hvis de opdager, at nogen har medbragt lattergaspatroner på fx festivaler, i nattelivet eller på uddannelsessteder.
- Formålet med stramningen af lattergasloven er at begrænse mulighederne for at bruge lattergas som rusmiddel. Der er bred politisk enighed om, at der skal gøres mest muligt for at få lattergas væk fra de steder, hvor unge færdes, så de ikke får varige skader af at anvende lattergas til at få en hurtig rus, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Lattergasloven er også strammet på en række andre punkter fra 1. juli. Generelt gøres det ulovligt at sælge lattergas til beruselse, uanset hvilken mængde der er tale om. Der kommer krav om, at forhandlere i fysiske butikker skal tjekke ID hos kunderne. Derudover skal onlineforhandlere fra 1. juli 2023 have et effektivt system til at sikre, at de ikke sælger lattergas til unge under 18 år. Desuden skal forhandlerne kontrollere cvr-numre, hvis kunder ønsker at købe mere end 17 gram lattergas dagligt, og sociale medier kan blive pålagt at fjerne ulovligt indhold og profiler, hvor der sælges lattergas.
- Vi har brug for regler, så vi kan stoppe ulovligt salg af lattergas, uanset om det foregår i fysiske butikker, online eller på sociale medier. Vi har set, at meget af salget af lattergas er flyttet fra fysiske butikker og over på sociale medier, og det er vigtigt, at vi kan bremse salget der, hvor det foregår, siger Stine Pedersen.
Både ved ulovligt salg af lattergas og ved besiddelse af det vil man kunne straffes med bøde. Der lægges op til bøder på 3000-5000 kr. alene ved at besidde lattergas på offentligt tilgængelige steder, hvis man bliver stoppet af politiet. Hvis man har medbragt lattergas i så store mængder, at det kan være til videresalg, risikerer man en bøde på 50.000 kr. eller mere, svarende til bødekravet over for butikker og onlineforhandlere.
------
FAKTABOKS:
Lattergas bliver forbudt i det offentlige rum
Det er fra 1. juli 2023 forbudt at medbringe lattergas på offentligt tilgængelige steder. Dette defineres på samme måde som forbuddet mod at medbringe knive i det offentlige rum. Det betyder, at politiet vil kunne gribe ind med krav om bøder, hvis man bliver pågrebet med lattergas, der ikke skal bruges til et lovligt formål.
Offentligt tilgængelige steder er bl.a.:
- Festivaler
- Nattelivet, bl.a. barer og diskoteker
- Gader, pladser og parker
- Shoppingcentre
- Markedspladser
- Strande
- Skoler og uddannelsesinstitutioner
Biler, der færdes på offentligt tilgængelige steder, er også omfattet af reglerne.
Billeder
Sikkerhedsstyrelsen
Pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
Lidt flere fyrværkeriulykker ved nytåret 2024/20253.1.2025 09:00:29 CET | Pressemeddelelse
Antallet af fyrværkeriskader, der blev behandlet på landets skadestuer 31. december og 1. januar, var lidt højere end ved forrige nytår. Men andelen af alvorlige skader, som krævede behandling på andre sygehusafdelinger, var noget højere end for et år siden, og en af fyrværkeriulykkerne ved dette nytår resulterede desværre i et dødsfald.
Sådan anmelder du farligt eller defekt fyrværkeri1.1.2025 10:16:39 CET | Pressemeddelelse
Hvert år fejler fyrværkeri på nytårsdagen. Ikke alle fejl bliver opdaget under test. Derfor har du som forbruger muligheden for at hjælpe med at finde fejlene og sikre, at de produkter ikke kommer tilbage på markedet til næste nytår. Se her, hvordan du anmelder fyrværkeri.
Sikkerheden skal tages frem sammen med fyrværkeriet30.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Affyringsperioden begynder i morgen, hvor det bliver tilladt at fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar. Men man skal huske sikkerheden, uanset om man antænder, eller bare er tilskuer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum