Ny forskning skal undersøge ulighed i kræft hos udviklingshandicappede
Der er social ulighed i kræft, fastslår forskningen. Men hvordan slår uligheden igennem for personer med udviklingshandicap? Det skal nyt forskningsprojekt støttet af Kræftens Bekæmpelse undersøge.

Mennesker med kort uddannelse, lav indkomst, eller som bor alene, har højere risiko for at få kræft og for at klare sig dårligere igennem et kræftforløb end bedre stillede kræftpatienter. Det viser meget forskning i ulighed i sundhed.
Men hvordan påvirker det kræftrisiko og -behandlingsforløb, hvis man oveni er udfordret af et udviklingshandicap? Det ved vi kun meget lidt om.
Derfor har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed nu sat sig for at skabe et overblik over én af de mest sårbare grupper i vores samfund – nemlig kræftramte personer med et udviklingshandicap. For der er ikke nok viden om, hvordan uligheden rammer netop denne gruppe.
Projektet skal bruges til at udvikle målrettede indsatser til at forebygge kræft og optimere kræftforløbet og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
- Omkring 1 pct. af danskerne har et udviklingshandicap af varierende grad. Både internationalt og i Danmark mangler der registrering af personer med udviklingshandicap, og gruppen er generelt underrepræsenteret i forskning. Derfor er det vigtigt at få belyst problemets omfang, og hvordan vi løser det, siger Lau Caspar Thygesen, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
Projektet består af fem undersøgelser, der skal klarlægge:
- om risikoen for kræft generelt og i sene stadier er større blandt personer med udviklingshandicap sammenlignet med den generelle befolkning
- om personer med udviklingshandicap er i øget risiko for at få opdaget deres kræftsygdom akut eller tilfældigt fremfor via screening eller pakkeforløb
- om personer med udviklingshandicap deltager mindre i screening for tarmkræft end personer uden udviklingshandicap
- om personer med udviklingshandicap henvises sjældnere til palliativ behandling
- om chancen for at overleve efter kræft er mindre for personer med udviklingshandicap end blandt andre kræftpatienter
Ulighed slår igennem
Lau Caspar Thygesens tidligere undersøgelser viser, at kvinder med handicap eller psykisk sygdom deltager mindre i brystkræftscreening.
Derfor er forventningen også, at studiet vil vise, at kræft i denne gruppe vil blive fundet senere, at der er lavere deltagelse ved screening, og at gruppen har mindre chancen for at overleve sygdommen end andre kræftpatienter, som Lau Caspar Thygesen formulerer det.
Kræftens Bekæmpelse har bevilget 1,6 mio. kroner til projektet. Ulighed i kræft står som et af de vigtigste politiske fokusområder for foreningen. Derfor glæder det adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse og medinitiativtager til Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed, Jesper Fisker, at der bliver forsket mere på dette felt.
- Jeg er stolt af, at Kræftens Bekæmpelse hjælper forskere med at bidrage med ny viden på så vigtigt et område. Vi taler her om én af de absolut mest sårbare og oversete grupper i vores samfund, og vi kan ikke være bekendt, at de får et dårligere kræftforløb og en dårligere behandling, fordi de har nogle ekstra udfordringer, siger han og understreger, at forskningsresultater i ulighed på kræftområdet indgår som en del af Kræftens Bekæmpelses faglige oplæg til Kræftplan V.
Studiet går i gang i januar 2024, og konklusionerne bliver løbende offentliggjort i 2024 og 2025.
Fakta:
- Studiet er baseret på danske registre og involverer 67. 878 personer med udviklingshandicap.
- Størstedelen har diagnosen udviklingshandicap, oftest i mild form. De resterende har en diagnose, der kan indebære udviklingshandicap, såsom cerebral parese, Downs syndrom, en række medfødte stofskiftesygdomme, medfødte misdannelser og kromosomfejl.
- Det forventes, at der vil være ca. 4000 kræfttilfælde i gruppen.
Kontakter
Adjunkt Trine Allerslev Horsbøl
Tlf:2257 2246tria@sdu.dkCasper Bagge AndersenPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:28921085caan@cancer.dkFølg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Hver tredje er i tvivl: Har du tjek på dine modermærker?21.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek mærkerne og opdag modermærkekræft i tide, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
Flere frivillige indsamler 35,5 mio. til kræftsagen11.4.2025 13:40:33 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, der løb af stablen søndag den 6. april – og derefter fortsatte digitalt en lille uges tid – er landet på 35,5 millioner kroner.
H.M. Dronningen besøger Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Herlev10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kræftramte familier delte deres oplevelser og udfordringer med H.M. Dronningen under besøget.
Tusindvis samlede ind til mennesker ramt af kræft: - Det er rørende6.4.2025 16:23:51 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, og formand, Helen Bernt Andersen, takker de tusindvis af frivillige - og alle, der donerede - ved årets Landsindsamling. Du kan stadig nå at støtte digitalt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum