Det Kriminalpræventive Råd

Sådan gør du det svært for tyvene at bryde ind, mens du er på ferie

Del

Sidste år var juli den måned, hvor der blev begået flest indbrud. Inden du låser huset af og tager på ferie, er det derfor en god idé at forberede huset til at være alene hjemme – og ikke mindst aftale feriehjælp med naboerne. Sådan lyder opfordringen fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Sommerferien nærmer sig, og dermed er det tid til at hive de gamle indbrudsforebyggende tricks op ad kufferten. Juli er historisk en af de mest indbrudsplagede måneder! Der er nemlig frit spil på mange villaveje, medmindre naboerne er gode til at samarbejde om feriehjælp og snyde tyven med simple tricks. 

Sidste år var juli endda den måned, hvor der blev begået flest indbrud på landsplan. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom i ferietiden, så du ikke kommer hjem til en ærgerlig overraskelse.   

Et stærkt nabolag er forudsætningen for aktiv Nabohjælp 

Indsatsen med at få danskerne til at huske feriehjælpen er en af kerneopgaverne for de knap 1.000 frivillige ildsjæle, der har meldt sig som ‘Nabovenner’, der hvor de bor. Nabovenner er Nabohjælps særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle deres nabolag om at forebygge indbrud og skabe tryghed.  

En af dem er Allan Therkelsen fra Herlev, der i øjeblikket går rundt og uddeler feriehjælps-postkort i alle naboernes postkasser:  

- Op til alle ferieperioder gør jeg mine naboer opmærksomme på, at nu er det tid til at aftale feriehjælp. Det betyder meget, at man kan tage trygt afsted på ferie, når man ved, at der bliver holdt godt øje med huset, siger han.  

Nabovennerne arbejder for at skabe stærke nabolag, hvor naboerne samarbejder om indbrudsforebyggelse og rykker sammen, når der er brug for det. 

- Det gode naboskab er en forudsætning for god Nabohjælp og dermed effektiv forebyggelse af indbrud. Et stærkt naboskab skaber samtidig tryghed, fordi man passer på hinanden. Alt det arbejder Nabovennerne for at realisere, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp. 

Vi skal holde fast i at aftale feriehjælp 

Der er i høj grad brug for Nabovennernes indsats med at opfordre til feriehjælp, for danskerne er blevet dårligere til at aftale feriehjælp, inden de smutter på ferie. Det viser den seneste måling af danskernes indsats med at forebygge indbrud. 

Sidste år svarede 60 procent af danskere i hus, at de laver aftaler med naboen om at kigge efter boligen i ferien. I 2020 svarede 67 procent, at de laver naboaftaler. Det er vigtigt at vende udviklingen, da opmærksomme naboer især standser tyven.  

Aktiv Nabohjælp kan ifølge forskning forebygge op mod hvert 4. indbrud. I Nabohjælps app kan du invitere dine mest betroede naboer til at passe på dit hus, mens du er på ferie.  

- Så får dine feriehjælpere løbende gode råd og påmindelser om at få huset til at se beboet ud; fx ved at parkere en bil i indkørslen, tømme postkassen eller flytte rundt på ting. Påmindelserne i appen gør, at feriehjælpen bliver mindre tilfældig, og det er netop systematikken, der snyder tyven, siger Julie Kofoed. 

Faktaboks: Indbrud i 2022 

Januar 

1222 

Februar 

1338 

Marts 

1192 

April 

1062 

Maj 

1222 

Juni 

1080 

Juli 

1486 

August 

1171 

September 

1163 

Oktober 

1211 

November 

1379 

December 

1443 

Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien   

  • Arrangér feriehjælp med dine betroede naboer i Nabohjælps app.  

  • Fjern synlige værdifulde genstande, der kan ses gennem vinduerne.   

  • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller børnenes legetøj fremme – det signalerer, at der er nogen hjemme.  

  • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et fake-tv, så dit tv ser tændt ud.   

  • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind.  

  • Klip hækken ned til 1,6 meter, så tyven nemmere bliver set af forbipasserende.   

Få flere gode råd til ferien: Nabohjælp: Nabohjælp i ferien (botrygt.dk) 

Hent Nabohjælps app    

I appen får du mulighed for at     

  • Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere   

  • Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag  

  • Arrangere feriehjælp      

  • Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget.     

Appen kan downloades i App Store:  https://www.apple.com/dk/ios/app-store/ eller i Google Play: https://play.google.com/store   

Faktaboks om Nabovenner 

På landsplan er der næsten 1.000 Nabovenner - særligt aktive nabohjælpere - der koordinerer nabohjælpen lokalt. 

Læs mere: nabohjaelp.dk/naboven 

Test din viden om Nabovenner i en digital quiz, hvor du kan vinde et Nabohjælpsskilt og besøg af en is-bil i dit nabolag, hvis du deler et minde om en god nabo-gerning: Sommerkampagne quiz 2023 | Nabohjælp  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Nabohjælp – et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden    

Nabohjælp er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres nabolag, øges risikoen for tyvene. Forskningen viser, at aktiv nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye