Det Kriminalpræventive Råd

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner

Del

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Den nye offerundersøgelse viser, at cirka 150.000 danskere blev ramt af it-kriminalitet i 2022, og det anslås, at svindlen samlet set løber op i et trecifret millionbeløb.  

Digital svindel bliver mere og mere avanceret, og de kriminelle bliver dygtigere til at få mailen, SMS-beskeden, Messenger-beskeden eller telefonopkaldet til at fremstå overbevisende. Undersøgelser viser, at alle kan blive narret online, uanset køn og alder: 

- Vi ser desværre en tendens til, at danskerne overvurderer egne evner til at gennemskue online svindel. Den digitale udvikling og dens mange muligheder er vigtige for vores samfund, men vi skal samtidig være opmærksomme på den øgede risiko for it-kriminalitet, der følger med. Vi har som samfund et ansvar for at ruste danskerne bedre til at undgå digital svindel, siger Det Kriminalpræventive Råds formand, Erik Christensen.  

De fleste danskere bliver udsat for snyd ved handel på nettet og misbrug af deres betalingskortoplysninger online. Men også misbrug af personoplysninger, hvor svindlere stjæler og misbruger personoplysninger, som fx cpr-nummer, mail-konto, kørekort eller sygesikringsbevis til at opnå en økonomisk gevinst, er et stort problem: 

- Alle kan være i risiko for at få misbrugt deres personoplysninger online. Det er stærkt ubehageligt at få stjålet sin identitet, fordi man ikke ved, hvor mange og hvilke personoplysninger, en svindler har fået fat på, og hvordan de misbruges. Misbrug af fx personnumre og pinkoder kan have alvorlige konsekvenser, og tusindvis af danskere taber store pengebeløb på det, siger Tania Schimmel, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd. 

Det kan lyde som et banalt råd, men den bedste anbefaling er faktisk, at man stopper op og tager sig god tid, når man kommunikerer digitalt: 

-  Vi anbefaler, at man stopper op og mærker efter, hvis man føler sig presset til at betale, svare, reagere eller klikke online. På den måde kan man undgå forhastede beslutninger, siger Tania Schimmel. 

Det er vigtigt, at danskerne gør en langt mere aktiv indsats for at undgå at falde i svindelfælderne online: 

- Man skal aldrig dele personlige oplysninger som fx MitID eller personlige koder – heller ikke med sine nærmeste, og man skal altid tænke over, om de oplysninger, man lægger online, kan misbruges. Det er samtidig afgørende, at man bruger komplekse adgangskoder for at undgå misbrug. Fx er det vigtigt, at ens bruger-ID i MitID består af både tal, bogstaver og specialtegn, så man øger sin digitale sikkerhed, siger Tania Schimmel. 

Gode råd til at undgå digital svindel  

Det er vigtigt at være proaktiv og opmærksom på sikkerheden af dine personlige oplysninger for at undgå misbrug. Det kan du selv gøre: 

  • Beskyt dine adgangskoder: Brug komplekse adgangskoder og benyt ikke samme adgangskode til flere tjenester. Ændr dit bruger-ID i MitID, så det består af både tal, bogstaver og specialtegn. Skift dine koder regelmæssigt. 

  • Vær forsigtig med at klikke på links eller åbne vedhæftede filer i e-mails fra ukendte kilder. 

  • Del ikke personlige oplysninger offentligt: Pas på med at dele følsomme oplysninger på sociale medier eller andre offentlige platforme. Hold dine private oplysninger private. 

  • Opdater din software: Sørg for at opdatere din computer, smartphone og apps for at beskytte mod sårbarheder og sikkerhedstrusler. 

  • Brug sikre netværk: Undgå at bruge offentlige og usikre Wi-Fi-netværk til følsomme transaktioner eller personlige oplysninger. 

  • Log altid af dine konti, som fx mail-konto, netbank eller SoMe-profiler, når du er færdig med at bruge dem. Vær især opmærksom, når du er på offentlige computere eller netværk.  

  • Brug krypteret kommunikation: Vælg altid hjemmesider, der bruger HTTPS i webadressen, når du deler følsomme oplysninger, såsom kreditkortoplysninger eller personlige oplysninger som brugernavn og adgangskode. 

Læs flere gode råd om digital svindel her.

Fakta om it-kriminalitet 

Omkring 150.000 danskere blev udsat for forskellige former for it-kriminalitet i 2022, og det anslås, at svindlen samlet set løber op i et trecifret millionbeløb. Ca. 64.000 danskere er blevet udsat for snyd ved handel på nettet, og 57.000 har fået misbrugt deres kortoplysninger online, mens 13.000 er ofre for kontaktbedrageri. Her overfører ofrene penge til en svindler, de får kontakt med via mail, sociale medier, datingssider eller telefonen. Omkring 17.000 danskere er blevet udsat for misbrug af personoplysninger online, hvor de i gennemsnit har tabt 3.800 kr. Mere end en ud af ti har tabt 10.000 kr. eller mere ved misbrug af personoplysninger online.

Kilde: Offerundersøgelsen 2005-2022 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50
http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye