Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse

Del

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Omkring 1.300 personer er medlem af en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, bl.a. narkotikahandel, økonomisk kriminalitet, drab, pengeafpresning og skyderier på åben gade, der skaber utryghed. Det Kriminalpræventive Råd afholder i dag en konference på Christiansborg, om, hvordan vi mest effektivt forebygger rocker- og bandekriminalitet. Politiet vil give et aktuelt billede af kriminaliteten, og der vil blive delt erfaringer fra kommunerne om, hvordan de arbejder med kriminalitetsforebyggelse blandt børn og unge. Og der er brug for mere forebyggelse, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard:

- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at presse banderne. Det gør vi blandt andet med hårdere straffe og markant mere forebyggelse, så børn og unge ikke lokkes ind i bandernes mørke. Derfor vil regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier nedsætte en kriminalitetsforebyggelseskommission. Kommissionen skal gøre os klogere på, hvilke tiltag der virker bedst og komme med forslag til, hvordan vi styrker forebyggelsen på tværs af myndigheder. Både de hårde og de bløde redskaber skal i brug mod banderne, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet er en opgave, der skal løses i fællesskab. Der er brug for en indsats på tværs af myndigheder, civilsamfund og sektorer, hvis vi vil undgå, at børn og unge ender i rocker- og bandemiljøet, påpeger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen:

- Det er mest effektivt at sætte ind tidligt, så vi undgår, at børn og unge ender i bandernes kløer, for hvis de først er blevet hårdkogte kriminelle, er opgaven langt sværere. Vi skal fx sørge for, at kriminalitetstruede børn og unge tager del i positive fællesskaber, fx i en fodboldklub, så vi undgår, at de bliver del af et kriminelt miljø, siger Erik Christensen.

På konferencen vil flere kommuner, fra Esbjerg til København, fortælle, hvordan de lokalt arbejder med at forebygge bande- og ungdomskriminalitet. Kommunerne spiller en vigtig rolle, og en styrket bekæmpelse af bandekriminalitet kræver, at der investeres mere i forebyggelse, bl.a. på socialområdet.

- Mange kommuner arbejder målrettet med at gribe kriminalitetstruede børn og unge, og det er vigtigt, at vi bygger videre på de gode erfaringer. Lige nu oplever kommunerne et stigende udgiftspres, og dermed er der behov for at starte en samtale om, hvordan stat og kommuner kan sikre de rette rammer og ressourcer til at forebygge bandekriminalitet, siger Erik Christensen.

FAKTA OM KONFERENCEN
Konferencen ’Sammen om forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet i Danmark’ afholdes på Christiansborg den 7. februar 2024. Formålet med konferencen er at få skabt de bedste rammer og betingelser for kriminalitetsforebyggelse for børn og unge. Nationale beslutningstagere, som bl.a. justitsministeren og retsordførere, borgmestre og beslutningstagere fra 21 kommuner deltager i konferencen sammen med politiet, eksperter og andre nøgleaktører på området.

FAKTA OM BANDE- OG ROCKERKRIMINALITET
Ved udgangen af juni 2023 var der 1.322 personer tilknyttet en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, som fx narkotikahandel, drab, vold og økonomisk kriminalitet som hvidvask og bedrageri, der er til stor skade for samfundet. Knap hver fjerde drab i Danmark sker i et kriminelt miljø, som omfatter drab relateret til organiseret kriminalitet, narkotikahandel og bandekonflikter. I første halvår af 2023 blev der registeret 13 skudepisoder med relation til rocker- og bandemiljøet. Forskning viser, at tilknytning til rocker- og bandemiljøet øger den individuelle kriminalitet med 40 %.

I november 2023 blev regeringen og flere af Folketingets partier enige om en ny bandepakke med en række initiativer. Der skal bl.a. nedsættes en forebyggelseskommission, der skal komme med forslag til at styrke det kriminalitetsforebyggende arbejde på tværs af myndigheder.

Kilder:
Justitsministeriets forskningskontor (2024): Drab i Danmark 2017-2021

National Enhed for Særlig Kriminalitet (2023): Rocker- og bandesituationen i Danmark. Nøgletal ved udgangen af juni 2023. Rigspolitiet.

Justitsministeriets Forskningskontor (2010): Rockere, bander og risikofaktorer.

Bredt flertal enige om ny bandepakke | Justitsministeriet

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50
http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye