Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse

Del

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Omkring 1.300 personer er medlem af en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, bl.a. narkotikahandel, økonomisk kriminalitet, drab, pengeafpresning og skyderier på åben gade, der skaber utryghed. Det Kriminalpræventive Råd afholder i dag en konference på Christiansborg, om, hvordan vi mest effektivt forebygger rocker- og bandekriminalitet. Politiet vil give et aktuelt billede af kriminaliteten, og der vil blive delt erfaringer fra kommunerne om, hvordan de arbejder med kriminalitetsforebyggelse blandt børn og unge. Og der er brug for mere forebyggelse, lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard:

- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at presse banderne. Det gør vi blandt andet med hårdere straffe og markant mere forebyggelse, så børn og unge ikke lokkes ind i bandernes mørke. Derfor vil regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier nedsætte en kriminalitetsforebyggelseskommission. Kommissionen skal gøre os klogere på, hvilke tiltag der virker bedst og komme med forslag til, hvordan vi styrker forebyggelsen på tværs af myndigheder. Både de hårde og de bløde redskaber skal i brug mod banderne, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet er en opgave, der skal løses i fællesskab. Der er brug for en indsats på tværs af myndigheder, civilsamfund og sektorer, hvis vi vil undgå, at børn og unge ender i rocker- og bandemiljøet, påpeger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen:

- Det er mest effektivt at sætte ind tidligt, så vi undgår, at børn og unge ender i bandernes kløer, for hvis de først er blevet hårdkogte kriminelle, er opgaven langt sværere. Vi skal fx sørge for, at kriminalitetstruede børn og unge tager del i positive fællesskaber, fx i en fodboldklub, så vi undgår, at de bliver del af et kriminelt miljø, siger Erik Christensen.

På konferencen vil flere kommuner, fra Esbjerg til København, fortælle, hvordan de lokalt arbejder med at forebygge bande- og ungdomskriminalitet. Kommunerne spiller en vigtig rolle, og en styrket bekæmpelse af bandekriminalitet kræver, at der investeres mere i forebyggelse, bl.a. på socialområdet.

- Mange kommuner arbejder målrettet med at gribe kriminalitetstruede børn og unge, og det er vigtigt, at vi bygger videre på de gode erfaringer. Lige nu oplever kommunerne et stigende udgiftspres, og dermed er der behov for at starte en samtale om, hvordan stat og kommuner kan sikre de rette rammer og ressourcer til at forebygge bandekriminalitet, siger Erik Christensen.

FAKTA OM KONFERENCEN
Konferencen ’Sammen om forebyggelse af rocker- og bandekriminalitet i Danmark’ afholdes på Christiansborg den 7. februar 2024. Formålet med konferencen er at få skabt de bedste rammer og betingelser for kriminalitetsforebyggelse for børn og unge. Nationale beslutningstagere, som bl.a. justitsministeren og retsordførere, borgmestre og beslutningstagere fra 21 kommuner deltager i konferencen sammen med politiet, eksperter og andre nøgleaktører på området.

FAKTA OM BANDE- OG ROCKERKRIMINALITET
Ved udgangen af juni 2023 var der 1.322 personer tilknyttet en rocker- eller bandegruppering i Danmark. Rockere og bander står bag alvorlig organiseret kriminalitet, som fx narkotikahandel, drab, vold og økonomisk kriminalitet som hvidvask og bedrageri, der er til stor skade for samfundet. Knap hver fjerde drab i Danmark sker i et kriminelt miljø, som omfatter drab relateret til organiseret kriminalitet, narkotikahandel og bandekonflikter. I første halvår af 2023 blev der registeret 13 skudepisoder med relation til rocker- og bandemiljøet. Forskning viser, at tilknytning til rocker- og bandemiljøet øger den individuelle kriminalitet med 40 %.

I november 2023 blev regeringen og flere af Folketingets partier enige om en ny bandepakke med en række initiativer. Der skal bl.a. nedsættes en forebyggelseskommission, der skal komme med forslag til at styrke det kriminalitetsforebyggende arbejde på tværs af myndigheder.

Kilder:
Justitsministeriets forskningskontor (2024): Drab i Danmark 2017-2021

National Enhed for Særlig Kriminalitet (2023): Rocker- og bandesituationen i Danmark. Nøgletal ved udgangen af juni 2023. Rigspolitiet.

Justitsministeriets Forskningskontor (2010): Rockere, bander og risikofaktorer.

Bredt flertal enige om ny bandepakke | Justitsministeriet

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50
http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.

It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.

Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye