Nordfyn har høje ambitioner på klimaområdet – også for skoleeleverne

Del

Nordfyns Kommune er ambitiøs, når det kommer til bæredygtighed og klimahandling. I efteråret blev kommunens Klimahandleplan, DK2020, godkendt af C40 og CONCITO, og nu er arbejdet i gang med at få sat handling bag ordene. Det gælder også på skoleområdet, hvor fokus på klima og bæredygtighed skal højnes på kommunens skoler. 

Nordfyns Kommune er nu én ud af 20 Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.
Nordfyns Kommune er nu én ud af 20 Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.

Som en del af arbejdet med at udrulle kommunens Klimahandleplan har Nordfyns Kommune valgt at indgå samarbejde med Den Grønne Rygrad, der hjælper kommunen med at styrke den grønne dannelse på skolerne. 

Alle dele af vores samfund og alle dele af vores kommune skal engageres for at vi kommer i mål med vores Klimaplan, Green Steps – ikke mindst børn og unge er vigtige at få engageret,” forklarer kommunens klimakoordinator, Lene Høxbro Larsen, og fortsætter: ”Jo mere konkret vi kan støtte op om skolernes arbejde, desto bedre."  

Nordfyns Kommune og Den Grønne Rygrad samarbejder om en række aktiviteter, bl.a. et overblik over kommunens grønne åben skole-aktiviteter, som lærerne kan benytte i deres undervisning. ”Vi er glade for at kunne bruge de muligheder, som samarbejdet med Den Grønne Rygrad giver. De passer perfekt sammen med Nordfyns Kommunes anden store satsning omkring udeskole og udedagtilbud, hvor undervisningen rykkes uden for klasseværelset og skolens mure,” siger Palle Olesen, der er skolekonsulent i Nordfyns Kommune. 

Udover overblikket over de eksisterende, grønne åben skole-tilbud, så har Den Grønne Rygrad etableret 10 nye samarbejdsmuligheder i kommunen – med virksomheder, forsyningsselskaber og landbrug. Nordfyns Kommune er stor og de offentlige transportmuligheder rundt i kommunen er begrænsede. Derfor er det godt, hvis skolerne kan have nogle gode, lokale samarbejdspartnere, hvor eleverne får mulighed for at stifte bekendtskab med virkelige problemstillinger og løsninger, som håndteres i deres lokalområde.

Samarbejde med Klimarådets elevrepræsentanter

Herudover har Den Grønne Rygrad samarbejdet med elevrepræsentanterne i kommunens Klimaråd om at undersøge, hvordan børn og unge i kommunen oplever undervisningen omkring klima og bæredygtighed i grundskolen. På baggrund af undersøgelsen kom elevrepræsentanterne med anbefalinger til undervisningen, som de præsenterede for Klimarådet og kommunen i april. 

Det er en vigtig opgave at forstærke børn og unge borgeres engagement i klimaindsatsen, og vi skal lytte til deres meninger og input. Klimaudfordringerne påvirker også børn og unge. Deres tanker, bekymringer og ideer er lige så berettigede som vores,” siger Anders Thingholm, der er Formand for Klimarådet og Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune.

Overblik over undervisningstilbud og grønne læringsrum

Nordfyns Kommune er nu én ud af 20 Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen. Som en del af samarbejdet med Den Grønne Rygrad bliver Nordfyns Kommunes grønne åben skole-muligheder præsenteret på hjemmesiden www.dengronnerygrad.dk. I overbliksværktøjet på hjemmesiden kan man finde forløb hos blandt andre virksomheder, naturvejledere, forsyningsselskaber og genbrugspladser. 

Forhåbentlig vil endnu flere af Nordfyns Kommunes elever nu opleve, at klima og bæredygtighed ikke kun handler om udfordringer, men også om de spændende og relevante løsninger, som man arbejder med i den grønne omstilling”, afrunder programchef i CONCITOs Klimaambassade, Synnøve Kjærland.

FAKTA OM DEN GRØNNE RYGRAD:
Den Grønne Rygrad er et projektsamarbejde mellem den grønne tænketank CONCITOs Klimaambassade og skolehaveforeningen Haver til Maver, og projektet har til formål at danne ramme for arbejdet med grøn dannelse i grundskolen ved at styrke klima- og bæredygtighedsundervisningen med udgangspunkt i STEM-fagene.

Den Grønne Rygrad arbejder inden for temaerne: energi, fødevarer, klima, natur, ressourcer og sundhed.

Den Grønne Rygrad samarbejder med 20 kommuner om at understøtte og forankre grøn dannelse i grundskolen. De 20 kommuner er: Egedal, Furesø, Helsingør, Hvidovre, Hørsholm, Jammerbugt, Kerteminde, Langeland, Lemvig, Mariagerfjord, Nordfyns, Ringsted, Skanderborg, Sorø, Svendborg, Vallensbæk, Vejle, Viborg, Aabenraa og Aalborg Kommune.

Den Grønne Rygrad er støttet af Novo Nordisk Fonden i perioden 2019-2024.

Læs mere om Den Grønne Rygrad og udbyttet for kommuner, lærere og elever på https://dengrønnerygrad.dk  

For yderligere information:

Synnøve Kjærland, programchef i CONCITOs Klimaambassade, tlf. +45 2989 6754

Nanna Meldgaard Stærk, projektleder for Haver til Maver, tlf.  +45 4265 3225

Kontakter

Om Tænketanken CONCITO

Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.

CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt. 

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Grøn aftale har mange gode elementer, men skaber usikkerhed om tilstrækkelige reduktioner fra landbruget25.6.2024 07:54:58 CEST | Pressemeddelelse

Samlet set sætter aftalen i den grønne trepart retningen for en grøn omstilling af dansk landbrug og meget mere plads til naturen. Men krumtappen for at nedbringe udledningerne effektivt, nemlig klimaafgiften, er skuffende lav, og vil ikke hurtigt nok sikre den klimarigtige omstilling i landbruget, der er brug for, påpeger CONCITO i en kommentar til aftalen.

Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed17.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Verdens fødevaresystem skal efterspørge markant mere bæredygtig mad, være langt mere effektivt og tage meget større hensyn til natur og biodiversitet. Kun på den måde kan fødevaresystemet bidrage positivt til opfyldelsen af FN’s verdensmål om klima, natur og sundhed. Det viser en ny FN-rapport, der konkluderer, at der skal mange nye tiltag og teknologier i spil for at nå alle målene.

Ny rapport: Danske landbrug kan producere betydeligt mere mad på et meget mindre areal til gavn for klima og natur24.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Landbruget optager sammen med skovproduktion 70 pct. af det danske areal og jordbruget er dermed den aktivitet, der fylder suverænt mest i det danske landskab. Men vi skal bruge areal til mange andre formål: naturen er presset, vi skal opstille mange flere anlæg til sol-og vindenergi og vi skal klimasikre og -tilpasse landet. En ny rapport fra CONCITO viser, at det er muligt at udnytte vores areal til jordbrug langt bedre og derved frigive plads til de mange andre, nødvendige formål.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye