Akutlægehelikopterne kommer ofte i luften
De danske akutlægehelikoptere flyver til alle dele af landet, men det er især på øerne og det vestlige, sydlige og nordøstlige Jylland samt den sydlige og vestlige del af region Sjælland, at der er brug for dem.

I løbet af 2022 fløj de fire akutlægehelikoptere i alt 4.511 missioner. Det svarer til, at helikopterne i gennemsnit flyver 12,4 missioner i døgnet. I godt halvdelen af tilfældene blev patienterne fløjet til et hospital, mens helikopterlægen i mange af de øvrige tilfælde ydede hjælp på stedet uden efterfølgende at flyve patienterne på hospitalet. Det skyldes ofte, at patienterne i stedet blev kørt til nærmeste hospital af en ambulance.
De fire akutlægehelikopterbaser er placeret i Ringsted, Billund, Skive og Saltum. Som udgangspunkt sender AMK-vagtcentralerne den akutlægehelikopter, der er tættest på et skadested, men alle fire helikoptere dækker hurtigt hele landet.
- Vi kan se en stor geografisk spredning i flyvningerne, og der er ingen tvivl om, at de gør en afgørende forskel for borgere i alle regionerne. Især de steder hvor der er langt til nærmeste, store hospital, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.
I 2022 var der flest missioner til Bornholm Kommune (185), Thisted Kommune (173), Guldborgsund Kommune (172), Samsø Kommune (169), Lolland Kommune (160), Ringkøbing-Skjern Kommune (158), Ærø Kommune (152) og Esbjerg Kommune (148).
Kritiske tilfælde
Det er patienter med hjerte-/karsygdomme, der udgør den største andel af patienter, som akutlægehelikopterne flyver med – i 2022 udgjorde de 43 procent af den samlede patientgruppe. Patienter med neurologiske sygdomme som hjerneblødninger eller blodpropper i hjernen udgør 21 procent af patienterne, der blev fløjet med de gule helikoptere sidste år, mens traumepatienter (for eksempel patienter i alvorlige ulykker) var med i 20 procent af flyvningerne til hospitalerne.
- Akutlægehelikopterne kommer ofte i luften til de meget alvorlige tilfælde, hvor der er brug for hurtig og specialiseret lægehjælp. Derudover kan vi på kort tid få patienterne sendt af sted til de mest relevante hospitaler, når de har brug for det, siger Mads Duedahl fra Danske Regioner.
Du kan finde flere oplysninger om de danske akutlægehelikoptere i den nye årsrapport, som netop er udkommet.
Nærmere information:
Pressekontakt, Danske Regioner tlf. 51 51 18 18 (tlf. -ikke sms)
Den Landsdækkende Akutlægehelikopter, cheflæge Troels Martin Hansen telefon 40 19 32 03
Kontakter
Pressekontakt, Danske Regioner tlf. 51 51 18 18 (tlf. -ikke sms)
Den Landsdækkende Akutlægehelikopter, cheflæge Troels Martin Hansen telefon 40 19 32 03
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum