Politisk nøl sender grøn varme ud i kulden
Boligejerne er fanget i en venteposition, mens kommunernes fjernvarmeplaner trækker ud, og varmepumpepuljen samler støv. Derfor må de partier, der bremser frigivelsen, tage ansvaret på sig og få sat skub i den nødvendige grønne omstilling af landets mange olie- og gasfyr uden for fjernvarmenettene, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd og TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Indtil videre har kun omkring halvdelen af landets kommuner færdiggjort alle varmeplaner, der skal vise de planlagte fjernvarmeområder. Samtidig står den længe ventede varmepumpepulje på standby og kommer efter alt at dømme først til at åbne i september, selvom det skulle have været sket i starten af året. Det gør det svært at nå at skifte olie- eller gasfyret ud inden fyringssæsonen, og en del danskere vil derfor ende med gå en både dyr og klimamæssig sort vinter i møde.
Det er en helt urimelig forskelsbehandling, hvor nogle husejere bliver holdt hen i det uvisse uden grund, lyder det fra nu fra både TEKNIQ Arbejdsgiverne og Landdistrikternes Fællesråd.
- Vi ser desværre et meget ensidigt fokus på fjernvarmeudrulning, som trækker tempoet ud for alle de konverteringer, der ikke skal ske til fjernvarme. Det underminerer vores mulighed for at skabe en hurtig og effektiv grøn omstilling uden flaskehalse, og efterlader mange danske familier uden antydningen af en plan for, hvordan de kommer af med gassen. Det er ikke godt nok, og vi må ikke lade politisk nøl sætte en stopper for den nødvendige grønne omstilling af samfundet, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Politisk blokade af puljen
Klimaminister Lars Aagaard har af samme grund meldt ud, at han ønsker at lade tilskudskronerne fra varmepumpepuljen flyde ud i alle egne – også der, hvor kommunerne endnu mangler at færdiggøre deres varmeplaner. Omvendt er der andre partier på Christiansborg, der ikke er klar til at prioritere varmepumpepuljen. Derfor opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne og Landdistrikternes Fællesråd nu til, at de partier, der blokerer for at frigive varmepumpepuljen, slipper deres jerngreb om boligejerne.
- I de dele af landdistrikterne, hvor der er længere mellem husene, og hvor der ikke er udsigt til fjernvarme eller andre kollektive varmeforsyningsløsninger, er varmepumpen et oplagt alternativ. Her er tilskuddet til varmepumper vitalt for, at olie- eller naturgasfyret rent faktisk bliver udfaset. Det skyldes, at boligejere i landdistrikterne ikke har samme adgang til finansiering af større energirenoveringer – blandt andet på grund af manglende friværdi i boligen. Derfor er det helt uholdbart, at danskere i landdistrikterne må vente i det uvisse på at få tilskud til at skifte deres gamle olie- og gasfyr ud med en varmepumpe, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Varmepumpepuljen med cirka en kvart milliard kroner skulle have åbnet i løbet i første kvartal i år. I løbet af året har installatørerne oplevet, at tilgangen af nye ordrer på varmepumper er svundet gevaldigt ind, viste en rundspørge blandt VE-installatørerne i foråret. I samme periode har puljen til at fremme fjernvarme løbende været åben og er samtidig blevet tilført ekstra midler.
Klimarådet vurderer, at fordelingen af varmepumper og fjernvarme skal være nogenlunde ligelig. Rådet skønner derfor, at der frem mod 2030 vil blive udskiftet cirka 226.000 gas-, olie- og pillefyr med varmepumper, mens 174.000 husstande vil få en fjernvarmetilslutning.
Yderlig info, kontakt:
Troels Blicher Danielsen, adm. Direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 42 42 32/ tbd@tekniq.dk
Steffen Damsgaard, formand i Landdistrikternes Fællesråd: 51 74 00 62/ formand@landdistrikterne.dk
Kontakter
Michael DegnPresseansvarlig
Tlf:77424227mdc@tekniq.dkBilleder
Om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
Organisationer: Mere inklusion og diversitet er vejen frem14.1.2025 08:25:00 CET | Pressemeddelelse
Både uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter skal i højere grad være gearet til at rumme sårbare unge og medarbejdere med minoritetsbaggrund. Sådan lyder den fælles målsætning fra TEKNIQ, Dansk El-Forbund og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.
TEKNIQ giver 50 millioner kroner tilbage20.12.2024 10:02:58 CET | Pressemeddelelse
Erhvervsorganisationen TEKNIQ giver nu 50 millioner kroner af foreningens formue tilbage til medlemsvirksomhederne. Pengene skal gøre gavn i det tekniske erhvervsliv for mere grøn og digital omstilling af Danmark.
Trods stor lønfremgang ser forbrugerne sort på fremtiden20.12.2024 08:21:34 CET | Pressemeddelelse
Reallønnen er nu mere end tilbage i niveau efter inflationens indhug. Alligevel er der stadig sorte skyer over forbrugernes forventninger, viser dagens nye tal. Det er et paradoks, som i sidste ende kan blive selvforstærkende, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
På juleferie i elbil: Her er de mørke pletter på landkortet19.12.2024 08:02:00 CET | Pressemeddelelse
Salget af elbiler ræser fra antallet af offentlige ladestandere, viser statistikkerne. Det er helt afgørende at få udbygget ladeinfrastrukturen, så det bliver en så naturlig del som vand i vandhaner – uanset hvor man er i landet, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Maskinindustrien trækker væksten op6.12.2024 10:34:51 CET | Pressemeddelelse
Omsætningen i maskinindustrien er kommet stærkt igen og trækker væksten op på hjemmemarkedet i forhold til metalindustrien. Erhvervsorganisationen TEKNIQ advarer dog mod at tage glæderne på forskud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum