Danske BOLIGadvokater

Stop lappeløsningerne og levér retvisende ejendomsvurderinger

Del

I løbet af 2023 ruller staten de nye ejendomsvurderinger ud over hele landet. En vurdering, der baserer sig på ukorrekt data og med eventuelle efteropkrævninger eller udbetalinger til boligejere - også selvom de ikke har ejet ejendommen i dele eller hele udligningsperioden.

”At handle bolig er i forvejen forbundet med en vis risiko, men nu kan boligejere-, sælgere og købere også se frem til indbyrdes skatteforviklinger, når de nye ejendomsvurderinger rulles ud. Når der samtidig skabes usikkerhed om ejendomsskatten og hvem der skal betale, så efterlader staten de bolighandlende i en helt urimelig situation. Det fungerer ikke!”, fastslår Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater.

De store udfordringer i den nye ejendomsvurdering kommer særligt frem, når ejendomme handles. Med 60.000 solgte boliger om året er der potentielt mange boligkøbere, der kommer i problemer, når de nye vurderinger slår igennem.


Naboens ukorrekte BBR-data smitte

Det er ingen hemmelighed, at BBR-data generelt er mangelfuldt eller forkert, og det har betydning for boligejerne med et forkert beskatningsgrundlag.

Når en boligejer modtager sin midlertidige vurdering, har man 4 uger til at klage og rette BBR-data. Men ændringer slår først igennem, når kommunen har godkendt dem. Bliver data ikke rettet og godkendt inden den endelige vurdering, vil skatten blive udregnet på et forkert grundlag.

Naboens BBR-data skal også være korrekte og godkendt af kommunen. Ejendomsvurderinger baserer sig nemlig også på data fra referenceejendomme, som er de 15 ejendomme i området, der senest er blevet handlet. Ejendommene bliver brugt til at beregne den gennemsnitlige kvadratmeterpris i området.


Staten vælter udfordringen over på boligejerne

Staten har besluttet, at den der ejer boligen, når vurderingen lander i e-boksen, også er den, der skal betale boligskatten – også selvom boligejeren ikke har boet i ejendomme i hele eller dele af beregningsperioden 2021-2023.

Staten fralægger sig ansvaret og gør det til en tvist mellem køber og sælger, som i værste fald må mødes i retten for at få afgjort hvor meget hver enkelt skal betale i ejendomsskat. Kan eller vil sælger ikke betale, så hænger køber på hele regningen og kommer til at betale andre menneskers skat.

”En helt urimelig situation – staten ved præcist hvem der har boet i ejendomme på hvilket tidspunkt. Derfor burde det være en smal sag at sende skatteopkrævningen til de rette mennesker”, siger Niels Erlandsen, Danske BOLIGadvokater.

Når Danske BOLIGadvokater mener, at det er en enkel opgave, så er det bl.a. fordi, at boligejerne ikke længere vil modtage en ejendomsskattebillet, sådan som vi kender det i dag. Ejendomsskatten vil i fremtiden fremgå af forskudsopgørelsen og det er her, man skal finde beløbet. Forskudsopgørelsen følger personen og ikke ejendommen, derfor ved skattemyndighederne også helt præcist hvem der har boet i ejendommen i den periode, der danner grundlag for ejendomsskatteberegningerne.


Lappeløsningerne skal stoppe!

Danske BOLIGadvokater er meget klare i mælet:

  • Det er urimeligt, at private skal slås om skatten! Det er ikke i orden over for hverken køber eller sælger, når staten godt kan se, hvem der boet på en given ejendom i en given periode.
  • Regningen skal sendes til den rigtige part i stedet for at skubbe udfordringerne over på boligejeren. Få udfaset det gamle system og find noget mere holdbart, hvor boligejere ikke kan komme i klemme mellem udfordringer fra digitaliseringen af ejendomsvurderingerne.
  • Vent med at udsende nye ejendomsvurderinger, før systemet er testet og det virker optimalt for alle parter.

Nøgleord

Kontakter

Om Danske BOLIGadvokater

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.

Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.

Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet. 

Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum