Sikkerhedsstyrelsens kontrol viser fejl med tobaks- og nikotinprodukter i fire ud af ti butikker
For at sikre forbrugernes sikkerhed skal butikkerne efterleve reglerne for tobaks- og nikotinprodukter. Men Sikkerhedsstyrelsens kontrol i 2022 viste, at der var fejl hos hele 44 procent af de kontrollerede butikker. Næsten hver femte blev politianmeldt.
Der er ikke styr på salget af tobaks- og nikotinprodukter i landets kiosker, supermarkeder og tankstationer. Det viser opgørelsen af Sikkerhedsstyrelsens kontrol sidste år. Der var fejl hos hele 44 procent af de 477 steder, hvor salg af tobaks- eller nikotinprodukter blev kontrolleret. Det betød, at 209 steder fik forbud mod markedsføring af produkter eller fik indskærpet reglerne, og 88 butikker blev politianmeldt.
- Desværre kan vi se, at der er god grund til at føre kontrol med salget af tobaksvarer og nikotinprodukter. Når vi kommer på kontrol, finder vi produkter, som ikke er i overensstemmelse med de danske regler, og det kan i sidste ende gå ud over forbrugernes sikkerhed. Hvis et produkt fx ikke er registreret, vil det heller ikke være muligt at kontrollere, om det indeholder flere skadelige stoffer end angivet, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
De største udfordringer var, at produkter i butikkerne ikke var korrekt indberettet til Sikkerhedsstyrelsen, ikke havde standardiseret emballage eller manglede de krævede sundhedsadvarsler.
Problem-produkter
Det var især fire typer af produkter med fejl hos butikkerne:
Omkring 30 procent af butikkerne havde nikotinposer på hylderne uden danske sundhedsadvarsler og uden at produkterne var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen af en fabrikant eller importør.
Cirka hvert femte sted var der pakker med tyggetobak, der ikke var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen, eller hvor pakkerne ikke havde standardiseret udformning.
På cirka hvert fjerde salgssted blev der imod reglerne solgt udstyr, der kunne ændre duft, smag eller røgudviklingsintensitet på tobaksvarer.
Nogle steder blev der solgt vandpibetobak, der ikke var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen. Der blev også fundet produkter, der ikke var i standardiserede pakker eller manglede de sundhedsadvarsler, som myndighederne kræver.
Små og store butikker
Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har ansvar for reglerne for tobaksvarer og nikotinprodukter, men på vegne af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fører Sikkerhedsstyrelsen kontrol med, at reglerne efterleves i danske butikker.
- Der er mange typer af butikker, der sælger tobaksvarer og nikotinprodukter, og vi fører både kontrol i små butikker og store butikskæder. Det er de samme regler, de skal følge, men vi har et særligt fokus de steder, hvor vi har erfaring for, at der kan være problemer med at følge reglerne, siger Søren Assenholt Muff.
Brancheorganisationer opfordres til at vejlede deres medlemmer om reglerne for salg af tobaks- og nikotinprodukter, og Sikkerhedsstyrelsen vil også fortsat føre kontrol med, at reglerne bliver overholdt.
- Det drejer sig først og fremmest om forbrugernes sikkerhed, og forhåbentlig vil vi finde færre fejl og mangler, når vi gør resultaterne op for tilsynene i 2023, siger Søren Assenholt Muff.
---------------
FAKTABOKS
Tal for tobaks- og nikotintilsyn i 2022
I alt 477 tilsyn:
265 tilsyn OK
209 tilsyn med fund af produkter, der ikke levede op til reglerne i lovgivningen
3 tilsyn med vejledning
Sikkerhedsstyrelsen
Pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Lidt flere fyrværkeriulykker ved nytåret 2024/20253.1.2025 09:00:29 CET | Pressemeddelelse
Antallet af fyrværkeriskader, der blev behandlet på landets skadestuer 31. december og 1. januar, var lidt højere end ved forrige nytår. Men andelen af alvorlige skader, som krævede behandling på andre sygehusafdelinger, var noget højere end for et år siden, og en af fyrværkeriulykkerne ved dette nytår resulterede desværre i et dødsfald.
Sådan anmelder du farligt eller defekt fyrværkeri1.1.2025 10:16:39 CET | Pressemeddelelse
Hvert år fejler fyrværkeri på nytårsdagen. Ikke alle fejl bliver opdaget under test. Derfor har du som forbruger muligheden for at hjælpe med at finde fejlene og sikre, at de produkter ikke kommer tilbage på markedet til næste nytår. Se her, hvordan du anmelder fyrværkeri.
Sikkerheden skal tages frem sammen med fyrværkeriet30.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Affyringsperioden begynder i morgen, hvor det bliver tilladt at fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar. Men man skal huske sikkerheden, uanset om man antænder, eller bare er tilskuer.
Seks forhandlere havde fyrværkeri der ikke må sælges30.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 15. december, hvor sæsonens fyrværkerisalg startede, har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret fyrværkeriet på cirka 140 salgssteder landet over. Og resultaterne fra kontrollen viser, at langt de fleste forhandlere har godt styr på, hvilket fyrværkeri det er tilladt at sælge.
Blæsevejr og regn kan sende fyrværkeri på farlig kurs nytårsaften30.12.2024 08:38:27 CET | Pressemeddelelse
Vejrudsigten lyder på blæst og regn. Det påvirker, hvordan fyrværkeri opfører sig, og man skal derfor være ekstra opmærksom i morgen, når man omgås fyrværkeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum