Dansk Mode & Textil

Hosebinderlauget optager tre nye bindebrødre – og åbner for kvinder

Del

I år byder det legendariske midtjyske Hosebinderlaug tre nye bindebrødre velkommen. Lauget samler og ærer de mænd, der har gjort en forskel for landsdelens historiske tekstilindustri, og samles hvert år til en ceremoni fyldt med traditioner. Men traditionerne står for fald efter 71 år, for laugets styrelse foreslår, at kvinder fra 2024 kan optages som bindesøstre. Noget som aldrig er sket før.  

Pressemeddelelsen er klausuleret til 13. juni 2023 kl. 14:30

Pressen er inviteret til at deltage i ceremonien, der finder sted 13. juni fra kl. 13:15 i
Hosebinderhuset i Dalgasgade, Herning. Lauget sættes kl. 13:30-14:30.

Den måske mest traditionsrige institution i den midtjyske tekstilindustri, Hosebinderlauget, samles til den årlige Hosebinderdag, som finder sted den 13. juni 2023. Lauget, der er stiftet i 1952, samles til en dag, der byder på alle de ritualer, der traditionen tro hører til. De kendetegnende røde strikhuer er fundet frem til lejligheden, den obligatoriske mjød er sat frem og lauget åbner vanen tro ceremonien med at afsynge ’Jyden han er stærk og sej’, mens ’Skuld gammel venskab rejn forgo’ markerer afslutningen på ceremonien i Hosebinderhuset på Dalgasgade i Herning. 

Men ikke alt er, som det plejer. For på dagen vil Oldermand Karsten Rasmussen præsentere et skelsættende ændringsforslag til Laugsskråen, der bedst kan betegnes som Hosebindernes Grundlov. Hidtil har den foreskrevet, at ’kvinder ingensinde optages’, men efter 71 år, vurderer laugsstyrelsen, at det er på tide at lukke kvinderne ind i kredsen, og foreslår derfor, at kvinder fra 2024 kan optages som bindesøstre og æresbindesøstre. Emnet har med jævne mellemrum været debatteret, men hidtil har lauget udelukkende været en mandeklub.

Resten af årets Hosebinderdag vil dog være i tråd med traditionerne, og som et årligt højdepunkt byder man nye medlemmer velkommen i Hosebinderlauget, der gennem tiden optaget nogle af tekstilbranchens største personligheder som Bindebrødre. I år byder lauget tre nye brødre i form af Jesper Klausen (Spectre A/S), Jens Obel Jørgensen (DK Company) og Kasper Philipsen (DK Company).

Laugsskråen foreskriver, at laugsbrødrene er ’sådanne mænd, der har ydet en vedvarende indsats til gavn for tekstilindustrien – særligt i Hammerum Herred’. De nye brødre modtager optagelsesbrev, hosebindernål og den røde hue som bevis på, at de nu er en del af denne eksklusive skare.

Inden de nye brødre kan optages, skal Laugsstyrelsen dog sige farvel til Jens Iversen, der ønsker at træde ud af styrelsen, hvor han de seneste år har været Kassemester. Hans plads overtages af Jon Knudsen, der i første omgang træder ind som stedfortræder.

Efter ceremonien er Benny Nyborg og A-Tex A/S vært ved de efterfølgende aktiviteter.  

For yderligere information kontakt venligst Oldermand Karsten Rasmussen på tlf. 4027 0155

De tre nye bindebrødre er:

Jesper Lundhøj Stubkjær Klausen, direktør og medejer i Spectre A/S, Ikast

Jesper er søn af Anny og Evald, der sammen drev Spectre fra 1982 til 2003. Efter endt skolegang og HHX på Ikast Handelsskole drog den unge Jesper til sydtyske Rosenheim og Marc O’Polo, hvorefter han vendte hjem til Midtjylland og et job hos Kabooki som sælger, mens han sideløbende læste HD. Jesper nåede otte år i virksomheden, til sidst som salgs- og marketingchef. I 2001 kaldte familievirksomheden Spectre, som i han i 2003 overtog sammen med broderen Jacob.

Fra 2001-05 boede Jesper i Letland for at videreudvikle den fabrik, forældrene havde starter her i 1992. I dag beskæftiger fabrikken ca. 300 medarbejdere på egne produktionssteder i Letland og knap 100 i Ukraine i partnerskab på en lokal fabrik. Produktionen i Ukraine kører stadig, men en planlagt overtagelse af fabrikken er udskudt så længe usikkerheden er så stor.

I samarbejde med far Evald startede man i 2010 op i Vietnam, hvor Spectre i dag beskæftiger 3.000 mennesker på tre fabrikker, ligesom har 30 medarbejdere på hovedkontoret i Ikast og otte i Tyskland.

Jesper har i Spectre ansvar for produktion, kvalitetsstyring og CSR, og han er næstformand i Erhvervsrådet i Herning & Ikast/Brande.

Jens Obel Jørgensen, CEO og medejer i DK Company A/S, Ikast.

Struer-drengen kom i 1990 i lære i den lokale Mr., og da han var færdiguddannet her, rykkede han til Mr. i Ikast som salgsassistent. Året efter blev han ansat som Export Manager hos Lindon, hvor han som en del af ledergruppen var strategisk sparringspartner, ligesom han havde ansvar for at opbygge nye markeder.

I 2004 blev han en del af DK Company, hvor han i dag er medejer og CEO i Ikast og København. Da Jens trådte ind i DK Company, var virksomheden i sin spæde start, og han har siden været en del af at opbygge en international modekoncern med en omfattende brandportefølje, hvilket har givet ham en solid ballast, når det kommer til ledelse, salg, udvikling og virksomhedsopkøb.

Jens’ erfaring med alle dele af værdikæden kommer ham til stor gavn i dag, hvor bruger meget af sin tid på de enkelte brands’ strategi og udvikling. Han står i spidsen for 11 brands, som betragtes som individuelle virksomheder med egne mål og KPI’er. Udover det er Jens ansvarlig for fællesfunktioner som debitor, kundeservice, logistik og lager, som skal spille sammen – også med de forskellige brands – for at sikre en effektiv og lean drift.

Jens er bestyrelsesmedlem i Copenhagen Fashion Week, og engageret i flere initiativer på tværs af branchen, bl.a. som formand for Tekstilsporet for klimapartnerskabet for Handel.  

Kasper Philipsen, CEO DK Company Vejle A/S,

Tekstilbranchen har altid været en del af Kaspers liv. Moren var oprindeligt ansat på en af Ikasts systuer og faren var handelsrejsende for en tekstilvirksomhed. Efter sin studentereksamen på Ikast Gymnasium var det også tekstilbranchen, der kaldte. Men ikke den lokale i første omgang. Kasper rejste til Kina, hvor han i Hangzhou arbejdede halvandet år hos en kinesisk tekstilproducent. Et job der gav Kasper en solid basal viden om tekstilproduktion.

Efter endnu et ophold i Kina rejste Kasper tilbage til Danmark og Ikast, hvor han egentligt havde planlagt at videreuddanne sig. Det blev dog forpurret af et tilbud om en indkøberstilling hos nystartede DK Company i 2011. 22 år senere er han stadig en del af DK Company, som han har set vokse fra under 10 medarbejdere til 2.500. Virksomheden sælger i dag til 65 lande og håndterer dagligt ca. 150.000 stykker tøj.

Kasper har siden etableringen stået i spidsen for DK Company Vejle, som han også står i spidsen for i dag, ligesom han er en del af koncernbestyrelsen, og han nyder samarbejdet med sine tre partnere i ledelsen for landets næststørste modekoncern.

Derudover er Kasper en del af bestyrelsen i Sports Group Denmark og interiørvirksomheden 2Connect.

Nøgleord

Pressemeddelelsen er udsendt af Dansk Mode & Textil på vegne af Hosebinderlauget.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil

Danmark har brug for en national handlingsplan for tekstiler7.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis den danske mode- og tekstilbranche skal være blandt de førende i den cirkulære omstilling og fastholde sit betragtelige samfundsbidrag, er der behov for et styrket politisk fokus og en tydelig, ambitiøs vision for tekstilområdet. Derfor lancerer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil i dag sit politiske udspil til en national handlingsplan for tekstiler. Et udspil der indeholder en række initiativer, der involverer bl.a. forbrugerne, branchens virksomheder, forsknings- og uddannelsessektoren samt flere offentlige instanser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye