Klimarådet: Bekymrende, at det offentlige klimaaftryk stiger
Energistyrelsens Global Afrapportering 2023 viser, at det offentliges klimaaftryk steg med 12 pct. fra 2019 til 2021.
Energistyrelsens globale afrapportering er den officielle status over, hvordan danske forbrugere, virksomheder og myndigheder påvirker drivhusgasudledningerne i udlandet. Klimarådet skal hvert år kommentere afrapporteringen. Den kommentering kan nu læses i et nyt notat.
Klimarådet finder det i notatet bekymrende, at det offentlige klimaaftryk er steget med 12 pct. fra 2019 til 2021.
Det offentlige køber hvert år ind for mange milliarder kroner og sætter derigennem et betydeligt klimaaftryk.
”Hvis det offentlige går forrest, vil det ikke blot have en klimaeffekt i sig selv. Det kan også bidrage til at udbrede klimavenlige valg i andre dele af samfundet og til at skabe udvikling og innovation af grønne løsninger. Hvis fx de offentlige køkkener serverer klimavenlig mad, kan det også få folk til at spise mere grønt derhjemme, og hvis det offentlige efterspørger grønne byggematerialer, kan det medvirke til at udvikle disse,” siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard.
Stigningen er primært drevet af investeringer i bygge og anlæg samt øgede udgifter til bekæmpelse af coronapandemien. Klimarådet finder udviklingen bekymrende, selvom en del af stigningen må forventes at bortfalde, fordi pandemien er overstået. Regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at den vil nedbringe klimaaftrykket på de offentlige indkøb, men har endnu ikke fremlagt nogen tiltag.
Brug for politisk handling til at nedbringe forbrugsaftrykket
Afrapporteringen viser også, at danskernes private forbrug har et stort klimaaftryk. Det forbrugsbaserede klimaaftryk steg med 5 pct. fra 2020 til 2021. Afrapporteringen bør ifølge Klimarådet fremover vise, hvilken effekt politiske tiltag vil have på klimaaftrykket.
”Der bør være politisk fokus på, at danskerne lever mere klimavenligt. Afrapporteringen bliver et bedre redskab for politisk handling, hvis den viser, hvilken effekt forskellige tiltag vil have. Det er helt klart, at vi skal nedbringe vores globale klimaaftryk,” siger Peter Møllgaard. Klimarådet har før foreslået, at der kommer afgifter på klimabelastende forbrugsvarer.
Peter Møllgaard understreger, at afrapporteringen er styrket siden sidste år. Opgørelsen af det forbrugsbaserede klimaaftryk er fx blevet suppleret med nøgletal, og der er for første gang lavet en fremskrivning af det forbrugsbaserede klimaaftryk. Ifølge fremskrivningen vil danskernes klimaaftryk falde frem mod 2035, selvom forbruget stiger. Det skyldes, at andre lande forventes at reducere klimabelastningen fra deres produktion.
Ny gasudvinding risikerer at svække Danmarks rolle som foregangsland
Rådet vurderer i notatet også, at ny gasudvinding i Nordsøen risikerer at svække Danmarks troværdighed som foregangsland. Danmark har åbnet op for ansøgninger til ny produktion af gas i Nordsøen. Dette skal også ses i lyset af, at det Internationale Energiagentur (IEA) understreger et behov for ikke at udnytte nye olie-, kul- og gasforekomster, hvis Parisaftalens 1,5-gradersmål fortsat skal være inden for rækkevidde.
Klimarådet kommer i notatet ind på en række yderligere emner, som fx grøn eksport, Danmarks bilaterale klimabistand og klimaaftrykket fra offentlige og private investeringer.
Kontakter
Jacob Haaning AndersenPressemedarbejder
Tlf:31529665jacob.haaning.andersen@klimaraadet.dkLinks
Klimarådet
Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver regeringen om, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholde bl.a. velfærd og udvikling. Klimarådet skal årligt vurdere, om regeringens klimaindsats anskueliggør, at de danske klimamål nås. Rådet skal desuden bidrage til den offentlige debat og udarbejder også løbende analyser og anbefalinger til klimaindsatsen.
Følg pressemeddelelser fra Klimarådet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimarådet
Klimarådet markerer sit 10-år med nyt jubilæumsskrift8.5.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række markante forskere, organisationer og politiske aktører sætter fornyet fokus på dansk klimapolitik i en global kontekst. Det sker i Klimarådets jubilæumsskrift Planeten og Danmark.
Ny næstforperson i Klimarådet3.3.2025 11:55:00 CET | Pressemeddelelse
Dekan Bo Jellesmark Thorsen indtræder som ny næstforperson i Klimarådet.
Klimarådets årlige statusrapport: Regeringen har anskueliggjort, at 2030-målet nås27.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Klimarådet vurderer i sin årlige statusrapport, at regeringen har anskueliggjort, at 70-procentsmålet i 2030 nås. Rådet understreger dog, at regeringen fortsat har et stort stykke arbejde foran sig, hvis alle de planlagte reduktioner rent faktisk skal blive til virkelighed de kommende år.
Se Klimarådet præsentere sin årlige statusrapport25.2.2025 13:50:11 CET | Pressemeddelelse
Interesserede kan følge med via livestream, når Klimarådet torsdag den 27. februar kl. 11 præsenterer sin statusrapport.
Invitation til pressen: Klimarådet udgiver årlig statusrapport den 27. februar19.2.2025 14:15:00 CET | Pressemeddelelse
Klimarådet udgiver den 27. februar sin årlige statusrapport, hvori rådet – i henhold til klimaloven – giver anbefalinger og vurderer regeringens klimaindsats.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum